noe9 Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 trzeba zainsalować sterownik cool'n'quiet do procka :) na płytce instalacyjnej powinien być inf do tego, i trzeba go zainstalować, windows ci nie musi pokazać zmiany częstotliwości, próbuj raczej cpu-z albo czymś podobnym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 No więc ja z tym problemów raczej nie mam - wkońcu Hynixy dają pewność tych 500-550MHz. A timingi i tak na K8 niewiele dają...jak ja lubie, kiedy wypowiadaja sie ludzie majacy jakies doswiadczenia... timingi niewiele daja tak? asynchro (pal licho, ze nie ma tu czegos takiego) jest konieczne i nieslychanie wazne? ja zrobilem testy porownawcze. i twierdze, ze obydwa stwierdzenia powyzej sa nieprawdziwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 No więc ja z tym problemów raczej nie mam - wkońcu Hynixy dają pewność tych 500-550MHz. A timingi i tak na K8 niewiele dają...jak ja lubie, kiedy wypowiadaja sie ludzie majacy jakies doswiadczenia... timingi niewiele daja tak? asynchro (pal licho, ze nie ma tu czegos takiego) jest konieczne i nieslychanie wazne? ja zrobilem testy porownawcze. i twierdze, ze obydwa stwierdzenia powyzej sa nieprawdziwe. Co ty nie powiesz? A gdzie ja napsaiłem ze asynchro jest konieczne? Co do timingów - ile ci moze dać różncia między 3-4-4-8 a 2-2-2-11 w realnym środowisku? gry itp? 1-2% na wydajności? No rzeczywiście bardzo dużo... Komputer to nie masyzna do benchmarkowania syntetycznego tylko korzystania z niej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 Jak to nie ma. A to? http://www.amdzone.com/modules.php?op=modl...artid=63&page=1w tym tescie wyraznie widac, ze Dual nic nie daje (przy zalozeniu, ze porownujemy procki o akim samym oznaczeniu). we wszystkich testach obliczeniowych 90-ki przegrywaja zdecydowanie z 3000+ S754 (gdzieniegdzie wyprzedzaja deczko 2800+ - tak samo taktowany). w gametestach widac wyrazna przewage platformy dual DDR po zapodaniu jej 9800XT - testy w singlu (z ta sama grafa) powtarzaja wyniki testow obliczeniowych. szkoda, ze nie pomysleli o porownaniu 754 do 939 w dualu na te jsamej grafie - co jest najwazniejsze - z lenistwa czy jak? moj wniosek: 3000+ 939 jest slabszy od 754 w kazdym tescie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=2226 i ciekawy art. mowiacy o pamiatkach dla A64 ,nic tylko skok na bank Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voodson Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 I teraz nie wiem czy kupowac 754 czy czekac na 939? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 ja bym radził poczekać na S939+PCI-Eja bym radził poczekać na S939+PCI-E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voodson Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 A jak dlugo mam czekac? Mam nadziję ze nie dluzej niz miesiac! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 Nie przesadzałbym z tym PCIe bo moim zdaniem to jest g***o, wole AGP, ale 939 to łakomy kąsek- a nad 754 góruje tylko tym, ze będzie długo kontynuowane, a na 754 AMD przewiduje tylko Semprony (też na jadrze Winchester) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 a nie przesadzacie z tym kontynuowaniem podstawki 939? socket A ma juz 4 lata czy tam iles a jakos nie bylibyscie teraz zadowoleni z pierwszych plyt majacych jedynie fsb100. na A64 fsb czy jak to sie teraz zwie pewnie tez wzrosnie i mobo bedize trzeba i tak wymienic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 Logan"]a nie przesadzacie z tym kontynuowaniem podstawki 939? socket A ma juz 4 lata czy tam iles a jakos nie bylibyscie teraz zadowoleni z pierwszych plyt majacych jedynie fsb100. na A64 fsb czy jak to sie teraz zwie pewnie tez wzrosnie i mobo bedize trzeba i tak wymienic.no co ? ja ze swojego KT7 na kt133 jestem zadowolony - wycisnalem na nim 2200MHz inna sprawa ze powyzej 1500MHz w 3D nie bylo roznic ,ale coz to tylko sdramy 133MHz wyciagnalem fsb125 ,na fsb120 i pamieci 160MHz mozna by bylo sie pokusic o wiecej 3Dmarkow ,ale jakos nie chcialo mi sie testowac ,a juz sprzedalem plyte wiadomo ze wszystko idzie do przodu ,ale plyty s939 maja lepszy start niz KT133 po pierwsze wyciagaja wieksze fsb (w %) ,wiec nawet gdy AMD przeskoczy na fsb233 to nic strasznego mysle ze na dzis porzadna plyta na s939 z zablokowanym pci/pci-e i osiagajaca fsb300 starczy na 3 lata (te z agp moga sie szybciej wypalic - chyba ze producenci zrobia nam niespodzianke i beda produkowac rownolegle karty na pci-e i agp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 No chyba nie będą produkwoali...wszak już X700 jest narazie tylko na PCI-E> Nadzieją jest KT890 zarówno z AGP i PCI Express 16x ale nie wiadomo czy któryś z producentów pokusi się o taki model :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 Logan"]a nie przesadzacie z tym kontynuowaniem podstawki 939? socket A ma juz 4 lata czy tam iles a jakos nie bylibyscie teraz zadowoleni z pierwszych plyt majacych jedynie fsb100. na A64 fsb czy jak to sie teraz zwie pewnie tez wzrosnie i mobo bedize trzeba i tak wymienic.Podobno też AMD64 z wbudowanym kontrolerem DDR2 ma być na socket900 więc znowu trzeba będzie zmieniać płyte. Jednak za nim to się stanie troche czasu minie i ja jednak bym brał s939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlokos Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 Wlasnie wyczytalem na innym forum, ze 15 pazdziernika AMD ma obnizyc ceny a64 pod 939!!! - teraz beda chcieli za A64 3000+ pod 939 jedyne 163 dolce!! czyli mniej wiecej tyle co teraz stoi A64 3000+ pod 754... chyba warto poczekac te 2 tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butcher Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 Jasne ze warto czekac, mam nadzieje ze do grudnia nazbieram na plyte i procka pod socket 939. Tam w przyblizeniu ile bym musial nazbierac ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 srekal34 napisał: No więc ja z tym problemów raczej nie mam - wkońcu Hynixy dają pewność tych 500-550MHz. A timingi i tak na K8 niewiele dają... jak ja lubie, kiedy wypowiadaja sie ludzie majacy jakies doswiadczenia... timingi niewiele daja tak? asynchro (pal licho, ze nie ma tu czegos takiego) jest konieczne i nieslychanie wazne? ja zrobilem testy porownawcze. i twierdze, ze obydwa stwierdzenia powyzej sa nieprawdziwe. http://www.tomshardware.pl/motherboard/200...0119/index.html no z tego jasno wynika,że timingi niewiele dają w K8 i w K7 zresztą też. Sam też robiłem testy (od 2-2-2-4 do 3-3-3-11) i różnice w wynikach były niewielkie.Za to u Intela timingi dają bardzo dużo, u kumpla zmiana CL z 3 na 2 dała tyle co zmiana taktowania RAMu (rzeczywistego) o 33Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 srekal34 napisał: No więc ja z tym problemów raczej nie mam - wkońcu Hynixy dają pewność tych 500-550MHz. A timingi i tak na K8 niewiele dają... jak ja lubie, kiedy wypowiadaja sie ludzie majacy jakies doswiadczenia... timingi niewiele daja tak? asynchro (pal licho, ze nie ma tu czegos takiego) jest konieczne i nieslychanie wazne? ja zrobilem testy porownawcze. i twierdze, ze obydwa stwierdzenia powyzej sa nieprawdziwe. http://www.tomshardware.pl/motherboard/200...0119/index.html no z tego jasno wynika,że timingi niewiele dają w K8 i w K7 zresztą też. Sam też robiłem testy (od 2-2-2-4 do 3-3-3-11) i różnice w wynikach były niewielkie.Za to u Intela timingi dają bardzo dużo, u kumpla zmiana CL z 3 na 2 dała tyle co zmiana taktowania RAMu (rzeczywistego) o 33Mhz cos ci sie popier... w K7 timingi to podstawa ,w Intelu na dualu timingi prawie nic nie robia w A64 to nie wiem jak z tymi timingami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malleus Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Z wlasnych obserwacji i testow - z A64: Bardzo wazny jest Command Rate - 1T daje porzadnego kopa Oczywiscie najmilej widziane timingi 2-2-2-2-6. Zreszta te zasady dotycza raczej wszystkich procesorow o architekturze x86 z krotkim potokiem wykonawczym,a przez to lepsza/szybsza predykcja bledow. Moze szerze herezje jakies, ale to wlasnie dluga droga danych w p4 powoduje, ze w tej architekturze liczy sie glownie przepustowosc pamieci, a nie jej opoznienia. Dlatego syntetycznie p4 wypada zadziwiajaco dobrze, co nie zawsze ma odzwierciedlenie w realnym srodowisku. No ale przy raytracingu i kodowanie video nie ma to az takiego znaczenia jak widac. Moze zostane zlinczowany za ta wypowiedz... ;] Zeby nie bylo, ze powielam wypowiedzi Lancera, czy Rapry - po prostu zgadzam sie z 'ich teoriami' - wystarczy troszke posiedziec i samemu pogrzebac wnikliwiej w sprzecie, a ze ze mnie niedowiarek niesamowity wole sam potestowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 W K8 jest ianczej - tu rekord śwaita to 430 ... Ja tam widziałem już 434,7 a nie wiem czy to rekord http://www.xtremesystems.org/forums/attach...achmentid=16971 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 racja- timingi ważne, ale nie najważniejsze- a CR 1T w A64 jest baardzo znaczące. A to 430 to było mniej więcej. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 srekal34 napisał: No więc ja z tym problemów raczej nie mam - wkońcu Hynixy dają pewność tych 500-550MHz. A timingi i tak na K8 niewiele dają... jak ja lubie, kiedy wypowiadaja sie ludzie majacy jakies doswiadczenia... timingi niewiele daja tak? asynchro (pal licho, ze nie ma tu czegos takiego) jest konieczne i nieslychanie wazne? ja zrobilem testy porownawcze. i twierdze, ze obydwa stwierdzenia powyzej sa nieprawdziwe. http://www.tomshardware.pl/motherboard/200...0119/index.html no z tego jasno wynika,że timingi niewiele dają w K8 i w K7 zresztą też. Sam też robiłem testy (od 2-2-2-4 do 3-3-3-11) i różnice w wynikach były niewielkie.Za to u Intela timingi dają bardzo dużo, u kumpla zmiana CL z 3 na 2 dała tyle co zmiana taktowania RAMu (rzeczywistego) o 33Mhz cos ci sie popier... w K7 timingi to podstawa ,w Intelu na dualu timingi prawie nic nie robia w A64 to nie wiem jak z tymi timingami Słuchaj nie wiem jak to jest możliwe ale to z własnuch doświadczeń,a co intela to on nie był w dualu i to była celina 2000,może u mnie to że timingi nie robią różnicy to dlatego że inne jądro albo co? Bo już sam nie wiem ale z testów na tomsie do których dałem linka to też im (bartonom) timingi niewiele różnicy robiły (kilka punktów w 3DMarku i PCMarku różnicy). Pozdrawiam EDIT właśnie przejżałem screeny które zrobiłem po testach i mam różnice na timingach 2-2-2-5 a 3-3-3-8 w PCMarku 2002 o 120 punktów (jak dla mnie to jest marginalna różnica) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 widze w malleusie czlowieka z ktorym mozna pogadac - sluchajcie go bo dobrze prawi mimo ze jest tu 'poczatkujacy'. 1T jest najwazniejsze. niskie timingi sa najwazniejsze. a macie moje tesciki superpi (po prawej czestotliwosc pamieci): 10x249 + winbondy 2-2-2-5-12-12-2-2-1-1-1T 207.9 4M=03'02" 10x249 + infineon 2.5-3-2-6-13-14-2-3-2-4-2T 249 4M=03'05" 10x249 + infineon 2.5-3-2-6-9-12-2-2-1-2-2T 249 4M=03'03" 9x275 + geil 2.5-3-3-6-8-12-2-2-1-2-2T 275 4M=03'02" na tych geilach robilem tez 249 2.5-3-3-7-1T i wychodzilo 3'03" albo 04 (nie zapisywalem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Moje pytanie w sprawie Cool`n`quiet - jak to aktywowac? - mam plyte obslugujaca ta technnologie, daje na ENABLED w biosie ale w systemie dalej mam 2,0 GHz - dlaczego nie chce sie przelaczyc na 800MHz mimo ze pracuje tylko na necie i nie uruchamiam jakichs powaznych aplikacji. Tak w ogole to jak to dziala - kiedy przelacza sie na nizsze taktowanie?Chyba wtedy jak nie widzisz, bo nawet jak klikniesz żeby sprawdzić z jaką częstotliwością pracuje CPU to on musi coś przeliczyć, więc jak nie widzisz. Ale nie wiem tego z autopsji :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_85 Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Jasne ze warto czekac, mam nadzieje ze do grudnia nazbieram na plyte i procka pod socket 939. Tam w przyblizeniu ile bym musial nazbierac ?? Pozdrawiam TAK tylko ze porzadna płyta DFI na Nforce4 na ten socket bedzie kosztowąła ponad 800zł A na 754 DFI kosztuje niewilee ponad 500zł. A jak wiadomo, ze pierwsza partia płyt na nforce 4 moze byc wadliwa:( Wiece minie pare dobrych miechów kiedy sie platforma 939 rozwinie. Ja nie czekam i kupuje DFI na 754 i A64 3200 albo 3400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Brawo i oczywisci dobry dual ktory sie przyda np odemnie 2 x 512 MUSHKIN PC3200 LEVEL II DUAL CHANNEL :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mCzZ Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Mam pytanie a wlasciwie pare. Mam zamiar kupic niedlugo sobie sprzet. Troche do grafy (3dsmax, cinema4d itp) i troche do gierek (doom3, far cry, half life2). Jesli bym kupowal to za tydzien a sprzet bylby to taki: A64 3000+ (754); MSI K8N Neo-Platinum/754 nForce3 250Gb; GF 6800GT Asus V9999GT; Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W; Pentagram Freezone QC-92 Cu. + pamieci. Tez sie zastanawiam czy czekac na 939 wtedy w sumie konfiguracja bylaby ta sama tyle ze proc i plyta pod 939. Moglby mi ktos polecic jakies dobre pamieci 512/400 niekoniecznie musza byc CL2 lub CL2.5, w cenie do 450PLN (1 kosc; druga kupie jak sprzedam tego sprzeta co mam ;])? Jestem tez ciekawy jaka moc (W) bedzie pobierał mi ten stuff (bez monitora) i czy freezonek ochlodzi mi tego procka jakos sensownie ;]? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 "Jak podaje The Inquirer, najnowsza rewizja chipsetu nForce 4 - A02 - nadal sprawia problemy. W starszej wersji A01 problem sprawiała obsługa magistrali HyperTransport i prędkości 1GHz. Rewizja A02 miała ten problem usunąć - wszystko wskazuje jednak na to że tak się nie stało. Właściwe poprawki wejdą w życie dopiero w przyszłej wersji A03. Problem objawia się brakiem stabilności przy prędkości magistrali 1GHz, nVidia tłumaczy to problemami z degradacją przesyłanych sygnałów. Pozostaje więc wolniejsze ustawienie 800Mhz, które jednak nie wykorzystuje możliwości Athlonów 64 ze złączem Socket 939. Oprócz tego prawdopodobnie rewizja A02 ma także problemy z magistralą PCI-Express, które również zostaną usunięte w wersji A03. Dodam jeszcze tylko tyle, że w płytach głównych będących obecnie w sprzedaży chipset jest w wersji A02, a chipset nForce 3 250 nie wykazuje takich problemów" wzięte z TwojePC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Mieli naprawić bug i nie naprawili :( nieźle sobie NV pogrywa, mało tego jest jeszcze bug z mnożnikami ( czyt. news bryndka na głównej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Ktoś napisał że pod socket 754 AMD planuje wydawać tylko procki Sempron ??? czy moze ktoś z was to potwierdzić ?? To by było przejeba... na maxa ,właśnie mam zamiar kupić zestaw oparty na płycie S754 ( Epox 8KDA3J ) do tego Athlon642800+ ,jak by ów athlon miał być juz ostatnim pełnym procem pod moją przyszłą płytę to by mnie troche zdołowało :/ Z tego co juz wyczytałem platforma S939 wydajnościowo jest tylko 3-5% szybsza , przy tych samych MHz ,a tryb Dual to kolejna lipa tak jak w platformie NForce2 na której jadę od roku ,cóż że SisoftSandra i podobne benchamraki pokazują 50-60% większą przepustowość RAMU w trybie Dual skoro jużw grach 3DSmarkach i Aquamarkach owa różnica to 3-4 % !!!!! ludzie nie dajcie sie ogłupić platformie S939 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Tak jest, jak narazie wiadomo tylko że na 754 będą jedynie Semprony. No chyba że AMdkowi się coś odmieni w co watpie. Ale swoją drogą Semprony również ustępują A64 tylko o pare % jedynie ze względu na mniejszy cache. No i nie obsługują 64bit. :( A tak poza tym to nie są złe. Miejmy nadzieję że jeszcze będą A64 Winchester albo 0,65um(marzenia) na 754. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...