Skocz do zawartości
LukeSky

Problem z KartÄ… GraficznÄ…

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kartę graficzną "nVIDIA RIVA TNT2 M64".

Podłączyłem ją do kompa i wszystko ładnie chodzi do czasu gdy właczę jakąś grę obsługującą DirectX, wtedy zawiesza kompa. Gdy byłem u kolegi ta właśnie karta super mu chodziła (mam właśnie tą kartę od tego kolegi). Miałem "3d Trio" i Voodoo 3dfx, ale teraz chce zmienić na lepszą a ta nie chce dobrze chodzić. Testy grafiki w DirectX 9.0b chodzą bardzo dobrze. Wgrałem Aida32 i wyskoczył mi taki komunikat:

Problem Sprzętowe przekształcenia i oświetlenia (HTL) nie są obsługiwane. Nowoczesne gry 3D mogą tego wymagać.

Myślę, że w tym może tkwić jakiś problem.

Jeżeli ktoś będzie wiedział co zrobić proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co to HTL ? Hardware Transform and Lighting. Jak pamiętam to został on zaimplementowany dopiero w GeForce 256. Na Rivie go chyba nie ma :-(Wiesz co to HTL ? Hardware Transform and Lighting. Jak pamiętam to został on zaimplementowany dopiero w GeForce 256. Na Rivie go chyba nie ma :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co to HTL...

Faktycznie. Riva nie ma sprzetowej obsługi HT&L. Sam miałem Rivke i sie wkurzałem że niektóre nowsze gry nie chcą się odpalać z uwagi na brak HT&L

LukeSky napisz co to za gierki próbujesz odpalać, bo może wymagają one od karty graficznej, sprzętowej obsługi HT&L.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę kombinowałem z tą kartą i chyba już ostatecznie szlak ją trafił...

Wyłozyłem i włożyłem po czym BIOS trochę popiszczał, a ekran był pusty...

Prawdopodobnie padła karta :cry:

Temat uznaję za zamknięty...

Wyrazy wpspółczucia :( dobrze wiem jak to jest jak hardware w kompie zdycha. Naprawdę mi przykro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...