nazir123 Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Panowie. Jestem w trakcie budowy bloku hdd (projekt taki jak arthx czyli dwa płaskowniki miedziane a między nimi wlutowana rurka). I tu mam pytanie. Mam płaskowniki 3mm i 5mm. Co będzie wydajniejsze: - dwa płaskowniki 3mm i rurka 15mm - dwa płaskowniki 5mm i rurka 12mm Jeśli chodzi o przepływ to jasne że rurka 15mm, ale tu chodzi o wydajność chłodzenia dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 moim zdaniem ta opcja z rurka 15 bedzie lepsza bo czym wiecej wody przeplynie to tym wiecej ciepla zostanie odebrane :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solostaron Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Wg mnie powinienes patrzyc na to pod kątem calkowietej powierzchni, ale bierz tez pod uwage wieksze opory przy mniejszej sredniy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 A ja powiem z praktyki bo mam taki bloczek na rurce 15 z plaskownikiem nie pamietam jakim, jednak najwazniejsze jest to ze to kompletnie nie ma znaczenia, ten blok nawet gdyby mial powierzchnie o 75% mniejsza i tak odebralby tyle samo ciepla. To po prostu w wypadku dysku nie ma znaczenia, on i tak zawsze ma temp cieczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 IMO lepiej dwa płaskowniki 3mm i rurka 15mm. Przed założeniem bloku wyrównaj powierzchnię boku dysku papierem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...