TOMMYx Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Witam, Mam procka Duron 750 i chciałbym go podkręcić, ale nie wiem jak to zrobić. Ponieważ mam płuytę ECS K7VZA, więc mogę w biosie ustawić go na 840Mhz (Frequency/Voltage / CPU Host/PCI/Spread Spec. i tam max. 112/37Mhz). I to wszystko co moge zrobić z tą płytą (podobno). Ale chciałbym go przestawić za pomocą tzw. 'ołówka', nie wiem jak to się profesionalnie nazywa. :oops: Jak to zrobić, może jakieś linki z opisem tego wszystkiego, ponieważ naprawdę jestem w tym ZIELONY . Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Na tyj płycie którą posiadasz nie da się ustawić innego mnożnika niż ten fabryczny ! :? :( Mozliwe że komputer ruszy na FSB 133 :wink: :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMMYx Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Tzn? Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Aa co z tym przestawianiem procka? Mam na mysli te całe mostki na samym procku. Cos mi się o uszy obiło, że można ołówkiem pokombinować, czy jakoś tak. :) Acha, dokładny model płyty to: K7VZA ( KT133/686B, Support 133Mhz FSB). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Tzn? Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Aa co z tym przestawianiem procka? Mam na mysli te całe mostki na samym procku. Cos mi się o uszy obiło, że można ołówkiem pokombinować, czy jakoś tak. :) Acha, dokładny model płyty to: K7VZA ( KT133/686B, Support 133Mhz FSB). jutro napisze bo dziś nie mam siły... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Witam, Mam procka Duron 750 i chciałbym go podkręcić, ale nie wiem jak to zrobić. Ponieważ mam płuytę ECS K7VZA, więc mogę w biosie ustawić go na 840Mhz (Frequency/Voltage / CPU Host/PCI/Spread Spec. i tam max. 112/37Mhz). I to wszystko co moge zrobić z tą płytą (podobno). Ale chciałbym go przestawić za pomocą tzw. 'ołówka', nie wiem jak to się profesionalnie nazywa. :oops: Jak to zrobić, może jakieś linki z opisem tego wszystkiego, ponieważ naprawdę jestem w tym ZIELONY . Z góry dziękuję za wszelką pomoc. no to ci tłumacze: 1) wyjmij procecor i zamaluj na nim ołówkiem (miękkim np. B2) mostek L7 ma wygladać tak : .|||| wtedy podniesiesz napiecie na procesorze do 1,85 2) wgraj cheepobios chyba 1,4 (umozliwi ci szerszą skale zmiany ustawień fsb) .Mnoznika na tej płycie nie da sie zmienić niestety. 3). uruchom komputer i pokolei zwiekszaj fsb do momentu az system nie przestanie być stabilny.jesli przestanie to wróc do ustawienia fsb 1 wczesniej 4)niby przy Fsb 124 szyna Pci działa na 41 khz a to za dużo( standart 33 nie powinno sie przekraczać 37 ) nie pamiętam ale powinien sie właczyć inny dzielnik chyba(bo na k7s5a tak było) i zmniejszy vi to wtedzy pci do 31(a to już normalnie) chyba nie zabardzo namieszałem ?? jak by co to pisz .miałem tą płyte i dobrze mi służyła. powodzenia Wizjo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 4)niby przy Fsb 124 szyna Pci działa na 41 khz a to za dużo( standart 33 nie powinno sie przekraczać 37 ) nie pamiętam ale powinien sie właczyć inny dzielnik chyba(bo na k7s5a tak było) i zmniejszy vi to wtedzy pci do 31(a to już normalnie) chyba nie zabardzo namieszałem ?? jak by co to pisz .miałem tą płyte i dobrze mi służyła. powodzenia Wizjo drobna literowka 41 MHz jak juz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 www.republika.pl/staphi/VZA32C.zip zaladuj tego biosa, zamaluj L7 i krec ... po przekroczeniu 112MHz FSB przestaw zworki na plycie glownej ! potem bedziesz mogl sobie jechac do 166FSB 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 No na moim configu udało mi się narazie D750 podkręcić do 950 bo dalej mi się kaszani Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...