Skocz do zawartości
Crasher

Chieftec 420 czy neotec 4200

Rekomendowane odpowiedzi

Juz sie naczytalem i sam juz nie wiem. Wybrac Neoteca z blaszkami w stylu codegena czy sprawdzona stara konstrukcje. Sorry za temat, ale musze zamowic zasilke, a mam juz taki metlik w glowie..

Pozdrawiam

Kup sobie Tagana (nawet 380).

Będzie lepszy i spooro cichszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neotec ma lepsze +12V , mniejsze skoki będą jeśli płyta główna zasilać

będzie procesor z wtyczki +12V - nie podałeś do jakiej płyty chcesz to

podłączyć ?? poza tym Chieftec ostatnio coś kombinuje z jakością swych

produktów...

ps. BENITO teścik zasilaczy zrobiłeś, a takie rady dajesz - napisz coś konkretnego :wink: , tez mam taki dylemat 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. BENITO teścik zasilaczy zrobiłeś, a takie rady dajesz - napisz coś konkretnego :wink: , tez mam taki dylemat 8)

Wlasnie dlatego... ten test nie jest tak "o" :?

Kolega mogl poczytac test i sie zdecydowac... :roll:

Test Zasilaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mam ci poradzić? OBA ZASILACZE są dobre. Więc mówię bierz tańszy i tyle. Cała filozofia. Jako że nie wiem ile kosztuje chieftec więc mogę być bezstronny.

A to że mam NeoTECa zawdzięczam tylko swojej wiedzy, bo dzięki niej wygrałem go na zlocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie chwale i tagana 380W i chiefteca 420W po papst modzie (do sprzedania jest tak btw) chieftec zrobił sie niesłyszalny a tagana jednak nieco słychać :( Poz względem napięć i ich stabilności to oba moge szczerze polecić :)

O neotecach nei wiem nic....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mow jak napiecia itp. No i jaki na tym sprzet ciagniesz..

Dzieki za recenzje.

No i nie bardzo mi sie widza te skoki napiecia, ktore sa w tej recenzji, wiem, ze norma jest, ale jak na zasilacz za 330 zl. to chyba nie powinno tak skakac napiecie..

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten NeoTec 4200 calkiem przyjemniacki, tez sie dziasiaj zaczalem zastanawiac miedzy chiefem a nim:)

To podsumowujac ktory z nich jest cichszy?

Bo w tescie zabraklo chiefa nie ma jak porownac:)

UPDATE: znalazlem na jednej stronce ze ten neotec ma niby 19dB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno odnosnie topowera. Jak to jest z tym rush power czyli dodatkowymi 100W na 60 s.? Mam przez to rozumiec, ze zasilacz 400W na 60 s. moze osiagnac 500?

Pozdrawiam

jest to tzw. moc szczytowa i kazdy zasilacz ma pewna rezerwe mocy przy ktorej moze pracowac przez pewien bardzo krotki czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten NeoTec 4200 calkiem przyjemniacki, tez sie dziasiaj zaczalem zastanawiac miedzy chiefem a nim:)

To podsumowujac ktory z nich jest cichszy?

Bo w tescie zabraklo chiefa nie ma jak porownac:)

UPDATE: znalazlem na jednej stronce ze ten neotec ma niby 19dB

Jeśli chodzi o neoteca, dla osób, który wymagają maksymalnej ciszy - proponuję wpięcia czegoś takiego jak FanMate, albo rezystorka pomiędzy PCB zasilacza a Wentylatorem - nie powoduje to utraty gwarancji, a wentylaotor na tak zmiejszonych obrotach jest nawet w nocy niesłyszalny :wink: Jedyne co wtedy słychać to głowicę w hdd i to jest piekne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZenFist zadnego spowalniacza do wentylatora od zasialcza nigdby bym nie dawal, nie chce wydac na nowy zasilacz, po przegrzaniu/spaleniu, np. po goracym lecie.

Masz do tego prawo - dla mnie z kolei żaden z aktywnie chłodzonych komponetów nie był do tej pory wystarczająco cichy na domyślnych obrotach a testowałem już chyba wszystko :/ Dopiero przy 7-9V można uzyskać ciszę w nocy.

W przypadku NeoTEC - nie ma się czego obawiać ponieważ:

1) Mają zabezpieczenie przed przegrzaniem (OTP)

2) W lecie nie miałem żadncych problemów z przegrzewaniem zasiłki na 7V, chociaż tak na prawdę już nawet 9V jest ledwo słyszalne wieczorem a wtapia się zupełnie w dzwięki ulicy za dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZenFist, a ten cooler jest przylutowany czy na jakiejsc wtyczce, wtedy bym sobie podpial go pod regulator obrotow.  

I jeszcze raz o tej obudowie, moge ten zloty kolor spokojnie przemalowac, tak..?

Pozdrawiam

Przemalowanie obudowy nie jest ingerencją w PCB zasilacza, więc nie powoduje utraty gwarancji, o ile nie zamalujesz tabliczki znamionowej zasilacza :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi