amdek Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Mam prosbe czy moglibyscie polecic mi jakis cichy coolerek na AXP z cena do 100 zl. :) Bo ja mam Spire5E070B1 i wydaje mi sie ze jest on troche za glosny !! (chociaz nie moge porownac bo nie znam nikogo z AXP) a moja obudowa to Super Power6013 L ATX. A moze ten moj cooler jest juz cichy i to mi sie tylko wydaje ?? Prosze o pomoc !! (mam modem to nie odsylajcie mnie do archiwum :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinN Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Mam niestety ten sam cooler (skusiłem się na miedź). Chłodzi dobrze, ale chodzi jak odkurzacz. Rozważałem również kupno nowego, ale zanim to zrobię chcę samemu spróbować go wyciszyć. W weekend zamierzam zrobić przejściówkę 60 na 80, żeby oryginalny wiatraczek 60 wymienić na 80 (teraz mam obroty 5400rpm, a po zmianie na 80 będzie pewnie ok. 2500rpm - prawie 32dBA zmniejszy się więc do ok. 28dBA, czyli hałas zmaleje ponad dwukrotnie). Po niedzieli dam znać jak wyszło. BTW jeśli interesuje Cię szablon tej przejściówki, to kiedyś był wątek na forum, gdzie ktoś podawał linka do strony z takimi szblonami. Niestety linka nie pamiętam, ale jak chcesz mogę Ci wysłać ściągniętego TIFa na priva. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Mam niestety ten sam cooler (skusiłem się na miedź). Chłodzi dobrze, ale chodzi jak odkurzacz. Rozważałem również kupno nowego, ale zanim to zrobię chcę samemu spróbować go wyciszyć. W weekend zamierzam zrobić przejściówkę 60 na 80, żeby oryginalny wiatraczek 60 wymienić na 80 (teraz mam obroty 5400rpm, a po zmianie na 80 będzie pewnie ok. 2500rpm - prawie 32dBA zmniejszy się więc do ok. 28dBA, czyli hałas zmaleje ponad dwukrotnie). Po niedzieli dam znać jak wyszło. BTW jeśli interesuje Cię szablon tej przejściówki, to kiedyś był wątek na forum, gdzie ktoś podawał linka do strony z takimi szblonami. Niestety linka nie pamiętam, ale jak chcesz mogę Ci wysłać ściągniętego TIFa na priva. Pewnie, że lepiej zmodyfikować takiego coolera przy pomocy przejściówki niż wydawać sporo kasy na nowego. Z tą przejściówką będzie można wybierać spośród wielu wentylatorów. Sam chce kupić jakiegoś taniego coolera na miedzi i potem wymienić wentylator. Jeżeli masz pliki z tymi szablonami to wyślij mi na priva bisio@friko2.onet.pl - ja gdzieś swoje zgubiłem. Z góry dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Mam prosbe czy moglibyscie polecic mi jakis cichy coolerek na AXP z cena do 100 zl. :) Bo ja mam Spire5E070B1 i wydaje mi sie ze jest on troche za glosny !! (chociaz nie moge porownac bo nie znam nikogo z AXP) a moja obudowa to Super Power6013 L ATX. A moze ten moj cooler jest juz cichy i to mi sie tylko wydaje ?? Prosze o pomoc !! (mam modem to nie odsylajcie mnie do archiwum :) ) Możesz kupić któregoś z "cichych" Zelmanów. Ja bym kupił fanmate i zmniejszył obroty wiatraczka i by było ok. fanmate kosztuje 16zł w 4max. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Możesz kupić Zelmana ... OT - zart :!: :lol: a gdzie sie kupuje te Zelmery :lol: SORRY ale nie moglem sie powstrzymac :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naro Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Kumpel ma taki cooler Spire - "Cooler WhisperRock II 5F263C1M3" bardzo jest zadowolony, chłodzi nim AXP 1700+ i temp w stresie ok. 45 C, a poza tym jest bardzo cichy 2500 RPM +/- 10% i bardzo tani 48,45zł do kupienia w PCCooler Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Możesz kupić Zelmana ... OT - zart :!: :lol: a gdzie sie kupuje te Zelmery :lol: SORRY ale nie moglem sie powstrzymac :!: w 4max www.4max.dt.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Jwzeli chcesz miec tylko cisze,a chlodzenie jak standardowy cooler to kup sobie WC z alegro. Jezeli chcesz cos krecic to zrob WC sam. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 w 4max www.4max.dt.pl 8O 8O 8O przeciez bylo jak byk ze to zart jakbym chcial na prawde kupic to bym sobie kupil osobiscie w DiscoTech'u :D chodzilo mi o to ze przekrecona nazwa Zalman na Zelman skojazyla mi sie z Zelmer :D BTW dzieki za dobre checi i jeszcze raz SORRY za kiepski zart Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 piratez o ile pamietam kcial sprzedac swojego ZELMERA ;) za siakies niewielkie pieniadze, odezwij sie do niego ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 MarcinN masz moze juz te szablony ???? Przeslij je na mojego maila (bo z modemem nie bede sie szlajal po necie :( ) snaj@wp.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 MarcinN masz moze juz te szablony ???? Przeslij je na mojego maila (bo z modemem nie bede sie szlajal po necie :( ) snaj@wp.pl http://www.filestorm.de/workshop/fanad.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 w 4max www.4max.dt.pl 8O 8O 8O przeciez bylo jak byk ze to zart jakbym chcial na prawde kupic to bym sobie kupil osobiscie w DiscoTech'u :D chodzilo mi o to ze przekrecona nazwa Zalman na Zelman skojazyla mi sie z Zelmer :D BTW dzieki za dobre checi i jeszcze raz SORRY za kiepski zart ehh To kup fanmate i zapłacisz tylko 16 zł + koszty przesyłki u bedziesz miał cicho :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Jeżeli tylko na ciszy Ci zależy, to jak najbardziej są dwa tanie i łatwe rozwiązania: 1. Zalman FanMate do kontroli obrotów (16zł i cisza jaką sobie wymarzysz) 2. Przejśćiówke można kupić za 30zł i do tego cooler 80x80x25 bardzo cichy (choć na dobrą sprawę można kupić cichego titana d5tb za 25zł) Jeżeli chcesz koniecznie kupić cichy cooler, nowy to polecam: 1. Arctic-Cooling Super Silent 2500 (cena 45zł w sklepie) bardzo cichy (24 db) i całkiem wydajny. Mój Athlon XP1600+ nie narzekał. 2. Titan D5TB (30 db, może i nie najcichszy, ale bardzo znaośny i za 25zł) Od Zalmanów trzymaj sie z daleka, za mniej niż 100zł dostaniesz tylko i wyłącznie najgorszą Aluminiową wersję i to pewnie jeszcze 3000, (bo 6000 i 5000 kosztują grubo ponad 100zł) czyli najmniej wydajną, a ich coolery wcale nie są takież znowu ciche, no i jeszcze stare 3000 wersje mają bardzo niewygodne montowania (trzeba płyte z obudowy wyjmować). Absolutnie nie polecam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...