Skocz do zawartości
Dru

Radeon-czemu 2 monitory?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie.Zawsze po zainstalowaniu sterów mam we właściwościach Ekranu lub w Menedżerze Urządzeń 2 monitory.Oczywiście na posiadaniu mam jeden.Nawet jak jeden z nich odinstaluję to po resecie zaraz na nowo się pojawia.

Jak się tego pozbyć?Bo już mnie to lekka denerwuje.Karta to HIS Radeon 8500.

Aha i jeszcze jedno pytanko przy okazji.Dlaczego kiedy ustawię rozdzielczość ekranu na mniejszą niż 1024x768, np. 800x600 to obraz nie wypełnia całego ekranu monitora tylko na końcach są czarne pasy.Czy to wszystko wina monitora?? Monitor to Dell 1025HE na Trinitronie.

Dzięki za pomoc z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w karcie masz dwa wyjścia to sterowniki instalują się na oba tak by można używac dwóch monitorów. Co do monitora to w każdym jest regulacja obrazu. Ustaw rożdzielczość, częstotliwość odświeżania i wtedy rozciągnij sobie obraz na całą powierzchnię monitora ( ewentualnie skoryguj pochylenia etc. ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do monitora to chciałbym żeby sam zawsze automatycznie rozciągał obraz na cały ekran monitora, bo nie chce mi się za każdym razem rozciągać i zwężać po zmianie rozdzielczości,( np. na pulpicie mam 1024x768 a w niektóre gry gram w 800x600).

a co do dwóch monitorów w zakładce sterownika ekranu i w Menedżerze Urządzeń to da się jakoś wywalić ten drugi na stałe?? Pamiętam, że z jakimiś sterami był tylko jeden. A może istnieje jakiś program do deinstalacji drugiego monitora???

Dajcie jakąś dobrą radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do monitora to chciałbym żeby sam zawsze automatycznie rozciągał obraz na cały ekran monitora, bo nie chce mi się za każdym razem rozciągać i zwężać po zmianie rozdzielczości,( np. na pulpicie mam 1024x768 a w niektóre gry gram w 800x600).

Wystarczy raz ustawić w każdej rozdzielczości na pulpicie i potem wszędzie już będzie ok.

a co do dwóch monitorów w zakładce sterownika ekranu i w Menedżerze Urządzeń to da się jakoś wywalić ten drugi na stałe?? Pamiętam, że z jakimiś sterami był tylko jeden. A może istnieje jakiś program do deinstalacji drugiego monitora???

W menadżerze możesz wyłączyć Sekondary tylko po co, to nic nie daje jeśli chodzi o wydajnośc lub stabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi