Skocz do zawartości
chrze

Co to jest Raid

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam dysk WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache moja płyta główna to Asus P4P800/SE Intel 865PE obsluguje raid Ale co to wlasciwie jest i czy tak dysk może współpracować z tym raid a jak moze to jak to sprawidzić czy dyska aktualnie dziala jako w tym raidzie pozdraiwiam was prosze o odpowiedzi .... :arrow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie do konca tak, to nie jest taki zwykly kontroler (moze oczywiscie za taki robic ale nic nie zyskasz)

wyroznia sie 5 podstawowych rodzajow macierzy raid (dokazden wymaga sie wiecej niz 2 najlepiej identycznych dyskow, najlepiej w parzystej ilocsci)

i tak:

raid 0 - stripping, rownomierne rozlozenie pliku na wszystkich dyskow (powierzchnia tworzy np jeden wolumin), masz wtedy odczyt i zapis w przyblizeniu rowny Ilosc dyskow * predkosc najwolniejszego

raid 1 - mirroring wymagana parzysta ilosc dyskow, czyli polowe powierchni przeznaczona jest na mirron danych (backup) zyskujesz na bezpieczenstwie, tracisz na miejscu

raid 2 lub raid 10 - striping z mirroringiem

raid3,4,5 odmiany strippingu i mirroringu ale z rezerwacja lub rozlozeniem bitow parzystosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dokladnie czy tak to jest ale slyszalem ze raid 0/1 polega m.in na tym ze bardzo wzrasta predkosc - wydajnosc dyskow - jesli polaczy sie dwa dyski. Niestety wada jest to, ze praktycznie pojemnosc jednego z nich nie jest do wykorzystania przez uzytkownika... - staje sie on tak jakby wirtulnym dyskiem. Nie jestem pewien czy tak to wlasnie wyglada wiec niech mnie ktos poprawi jesli sie myle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie nei do konca :) raid 0/1 czy tam raid 2 bo to to samo, to polaczenie idei raid 0 i raid 1 - czyli stripping z mirroringiem, innymi slowy, ilosc urzadzen dzielona jest na 2. (musi byc ich parzysta ilosc) polowa urzadzen robi za backup (mirror danych), na reszcie stosuje sie z reguly stripping (no chyba ze reszta to 1 dysk)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...](dokazden wymaga sie wiecej niz 2 najlepiej identycznych dyskow, najlepiej w parzystej ilocsci)[...]

niekoniecznie - moga byc dwa , nieidentyczne;]

raid 2 to nie jest to samo co 0/1

Jeden z lepszych opisow raid'a jaki jest na necie znajduje sie TUTAJ

polecam zapoznanie sie z nim w pierwszej kolejnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi