Skocz do zawartości
yogi186

Praca Dyplomowa ???? Troszkę pilne :-)

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku czeka mnie m.in. praca dyplomowa :-(.

W przyszłym tygodniu muszę podać temat nauczycielowi, ale jakoś nie mam pomysła co zrobić. Chodzę do Technikum Łączności.

Może ktoś z was mi pomoże :P . Nie chce robić jakiegoś zasilacza, czy wzmacniacza, bo tego typu rzeczy robią pełno :lol: . Chce mieć coś oryginalnego, w miarę trudnego i najlepiej na dwie osoby. Aha no i niemogę też robić niczego związanego z podkręcaniem ;-) :-(.

Wiem, że mam wymagania, ale może akurat ktoś mi pomoże :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie skonstruuj, akurat na dwie osoby, urządzenie które będzie przechwytywać sygnał z amerykańskich satelitów szpiegowskich.

Powinno być oryginalne

Hihi napewno by było oryginalne, a jakbyś dał jeszcze schemat to by było ql ;-) ;-) 8) .

P.S. To niestety raczej nie przejdzie :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze rozlozone go na czesci kompa ale dzialajacego

powiedzmy 486 ale zeby procek byl na kabelkach obok plyty, karty isa tez moze nawet cos na pci, z ramem nie wiem czy by Ci sie udalo zrobic

Chodzi ci o taki "schemat" kompa, co by sobie nauczyciele mogli pokazać wnętrze kompa uczniom :-).

To nawet dobre by było, wstawić go do jakiejś plexy.

Wykołował bym to tak: Płyta jedna sprawna, druga niezabardzo, powymontowywał bym z tej niesprawnej sloty, połaczył tasiemkami ze slotami na płycie, tak samo z gniazdem proca. Wszystko by leżało obok siebie (osobno) i by działało. Jakś zasilka do tego i monit w plexie, akurat mam jakiegoś starego monita.

Zobaczymy, dam cynka dyrkowi, zobaczymy co powie :-).

Chociaż w sumie nie wyobrażam sobie obrony tego. Na czym by to niby miało polegać ? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.......... zmontuj Kompa klasy Pentium wielkości Walkmana. Da się!

Pewnie się da, muszę nad tym pomyśleć (ale gdzie dyski itd ????). Z takim czymś to bym wygrał wszystkie konkursy (dostał bym INDEKS na Politechnike).

Tylko mam trochę mało czasu na podjęcie decyzji. I jak ją podejmę, to muszę być pewien że uda mi się to zrobić.

Aaaa w poniedziałek muszę dać temat dyrowi, on przemyśli, zatwierdzi albo i nie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ja proponuje... kompa calego, wsio czesci na wierzchu... - cd rozebnany, fdd, zasilacz, i ladnie to poukladay w plexi obudowie... bedzie ladne i efektowne jesli to odpowiednio ulozysz... jeszcze wmontuj klawe... w plexi + yakies lampki czy diodki... mozesz jeszcze dodac na diodkach wskazniki co jest gdzie... czyli bedzie przycisk "karta grafiki" - ktos nacisnie i zaswieci sie diodka nad karta. a tytul:

"Model pokazowy komputera osobistego klasy PC"

voila....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz zrobic ten odtwarzacz mp3 opatry na pompie (polecam jakis slaby pentim) to polecam projekt ELMP, jest on oparty na linuxie wykorzystuje LCD sterowanie podczerwienia i klawiaturke oparta na PICu jak bedziesz mial jakies problemy to moge Ci pomoc u mnie dziala ten odtwarzacz bez problemu

a jak chcesz zrobic go na sprzetowym dekoderze mp3 to polecam projekt Yamp (chyba tak sie to pisze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz zrobic ten odtwarzacz mp3 opatry na pompie (polecam jakis slaby pentim) to polecam projekt ELMP, jest on oparty na linuxie wykorzystuje LCD sterowanie podczerwienia i klawiaturke oparta na PICu jak bedziesz mial jakies problemy to moge Ci pomoc u mnie dziala ten odtwarzacz bez problemu

a jak chcesz zrobic go na sprzetowym dekoderze mp3 to polecam projekt Yamp (chyba tak sie to pisze)

A możesz mi powiedzieć ile Cię wyniósł ten twój MP3 ??? I czy było trudno ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra,chce aby ten MP3 wyglądał tak:

Jakiś Pentium 100, 8 - 16MB Ramu, dźwiękówka, CD-ROM, Linux bootowany z jakiegoś twardziela, wyświetlacz LCD, sterowanie pilotem RC-5 (własna konstrukcja), oprócz tego sterowanie na panelu playera, Połaczenie z kompem za pomocą LPT (nie wiem właściwie po co). Głównie chcę, żeby odtwarzał on MP3 z płytek. No oprócz tego dam jakiegoś wzmacniacza w środku, no i zasilke.

Co o tym myślicie????????? Realne do zrobienia??????? Bo jak już podam temat i mi go dyr zatwierdzi, to go nie mogę zmienić :-(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam stawiam na kombajn do zbierania wisni :D albo nie, lepiej zeby zbieral i wisnie i orzeszki ziemne ;)

A tak na powaznie to ten pomysl z MP3 jest niezly, ale troszke pracochlonny. No ale mash troszke czasu na zrealizowanie tego pomyslu. Ja tam jak dobrze pamietam to pisalem prace dyplomowa na temat: "Odnawialne Zrodla Energi" LOOL ;)

Dostalem z niej 5 ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra,chce aby ten MP3 wyglądał tak:

Jakiś Pentium 100, 8 - 16MB Ramu, dźwiękówka, CD-ROM, Linux bootowany z jakiegoś twardziela, wyświetlacz LCD, sterowanie pilotem RC-5 (własna konstrukcja), oprócz tego sterowanie na panelu playera, Połaczenie z kompem za pomocą LPT (nie wiem właściwie po co). Głównie chcę, żeby odtwarzał on MP3 z płytek. No oprócz tego dam jakiegoś wzmacniacza w środku, no i zasilke.

Co o tym myślicie????????? Realne do zrobienia??????? Bo jak już podam temat i mi go dyr zatwierdzi, to go nie mogę zmienić :-(.

powiem tak wszystko latwe do wykonania jedynie polaczenia z PC nie zrobisz przez LPT poniewaz LPT jest wykozystany do LCD, ale spoko ELMP moze byc podlaczony z siecialokalna przez sieciowke i wtedy pobierac dane (mp3) z klientow windowsowskich

sluchaj od 28 jestem w poznaniu pokaze Ci moje dzielo (dzialajace) i wtedy pogadamy nie chce mi sie tego wszystkiego stukac na klawiaturze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra podałem ten temat :-)

Wybrałem playera MP3, podpartego kompem :-)

Kit z tym, że dyr nie wiedział co to MP3, ale to tylko taki drobny szczegół ;-)

Jak już skończysz to podaj link do dokumentacji (jak Ci sie bedzie chciało to zrobić)... Poza tym, może tak wersja do samochodu ? :) Byłbym wdzięczny :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra podałem ten temat :-)

Wybrałem playera MP3, podpartego kompem :-)

Kit z tym, że dyr nie wiedział co to MP3, ale to tylko taki drobny szczegół ;-)

Jak już skończysz to podaj link do dokumentacji (jak Ci sie bedzie chciało to zrobić)... Poza tym, może tak wersja do samochodu ? :) Byłbym wdzięczny :twisted:

Powiem więcej......zreobię jakąś mała stronkę o mojej pracy :-). Będę ją z czasem auktualniał :-) (Za jakiś miesiąc, dwa pierwsze efekty).

A jeśli chodzi wersję do autka, to ja takiej nie robię. (Chociaż nie jest to głupie). Co do wersji samochodowej zapraszam na linka w engliszu: http://amp.mp3car.com/intro.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś Technikum Łączności - więc spróbuj zrobić łącze radiowe pomiędy komputerami - akurat 2 będą potrzebne - twój i kolegi którego sobie dobierzesz do projektu. Schematów w internecie znajdziesz dużo, troche je poprzerabiasz i gotowe. Pomysł napewno oryginalny, a czy poradzisz sobie z jego wykonaniem, oceń sam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi