yogi186 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 W tym roku czeka mnie m.in. praca dyplomowa :-(. W przyszłym tygodniu muszę podać temat nauczycielowi, ale jakoś nie mam pomysła co zrobić. Chodzę do Technikum Łączności. Może ktoś z was mi pomoże :P . Nie chce robić jakiegoś zasilacza, czy wzmacniacza, bo tego typu rzeczy robią pełno :lol: . Chce mieć coś oryginalnego, w miarę trudnego i najlepiej na dwie osoby. Aha no i niemogę też robić niczego związanego z podkręcaniem ;-) :-(. Wiem, że mam wymagania, ale może akurat ktoś mi pomoże :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!otrek 1983 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 (...)Chodzę do Technikum Łączności. (...) W takim razie skonstruuj, akurat na dwie osoby, urządzenie które będzie przechwytywać sygnał z amerykańskich satelitów szpiegowskich. Powinno być oryginalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 W takim razie skonstruuj, akurat na dwie osoby, urządzenie które będzie przechwytywać sygnał z amerykańskich satelitów szpiegowskich. Powinno być oryginalne Hihi napewno by było oryginalne, a jakbyś dał jeszcze schemat to by było ql ;-) ;-) 8) . P.S. To niestety raczej nie przejdzie :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 a moze rozlozone go na czesci kompa ale dzialajacego powiedzmy 486 ale zeby procek byl na kabelkach obok plyty, karty isa tez moze nawet cos na pci, z ramem nie wiem czy by Ci sie udalo zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 a moze rozlozone go na czesci kompa ale dzialajacego powiedzmy 486 ale zeby procek byl na kabelkach obok plyty, karty isa tez moze nawet cos na pci, z ramem nie wiem czy by Ci sie udalo zrobic Chodzi ci o taki "schemat" kompa, co by sobie nauczyciele mogli pokazać wnętrze kompa uczniom :-). To nawet dobre by było, wstawić go do jakiejś plexy. Wykołował bym to tak: Płyta jedna sprawna, druga niezabardzo, powymontowywał bym z tej niesprawnej sloty, połaczył tasiemkami ze slotami na płycie, tak samo z gniazdem proca. Wszystko by leżało obok siebie (osobno) i by działało. Jakś zasilka do tego i monit w plexie, akurat mam jakiegoś starego monita. Zobaczymy, dam cynka dyrkowi, zobaczymy co powie :-). Chociaż w sumie nie wyobrażam sobie obrony tego. Na czym by to niby miało polegać ? 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Ktoś ma jeszcze oryginalniejszego pomysła.? A może ktoś ma wogóle jakąś inną, też wypaśną koncepcje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Może Procek 1000MHz@1666MHz chłodzony Azotem ? Może nie oryginalne ale EFEKTOWNE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 A jak nie może być podkręcania to zmontuj Kompa klasy Pentium wielkości Walkmana. Da się! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 .......... zmontuj Kompa klasy Pentium wielkości Walkmana. Da się! Pewnie się da, muszę nad tym pomyśleć (ale gdzie dyski itd ????). Z takim czymś to bym wygrał wszystkie konkursy (dostał bym INDEKS na Politechnike). Tylko mam trochę mało czasu na podjęcie decyzji. I jak ją podejmę, to muszę być pewien że uda mi się to zrobić. Aaaa w poniedziałek muszę dać temat dyrowi, on przemyśli, zatwierdzi albo i nie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 ... ja proponuje... kompa calego, wsio czesci na wierzchu... - cd rozebnany, fdd, zasilacz, i ladnie to poukladay w plexi obudowie... bedzie ladne i efektowne jesli to odpowiednio ulozysz... jeszcze wmontuj klawe... w plexi + yakies lampki czy diodki... mozesz jeszcze dodac na diodkach wskazniki co jest gdzie... czyli bedzie przycisk "karta grafiki" - ktos nacisnie i zaswieci sie diodka nad karta. a tytul: "Model pokazowy komputera osobistego klasy PC" voila.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Proponuje zbudować odtwarzacz mp3. Opisy znajdziesz w sieci, pare miesięcy temu był opis w Chip-ie. Dorzuć jeszcze do tego funkcje dyktafonu... Powinno być OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Tera żeś mnie podjaral tym odtwarzaczem MP3, tak se myślę, żeby jednak wykorzystać normalnego kompa (486) i CD- ROM co by to wyglądało jak np..... Stacjonarne, domowe DVD. Wrzucił bym tam jakiś wzmachol itd. I by było gites Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 chodzisz do tech loncznosci to zrob powiedzmy aparat telefoniczny na 486 zamkniety w plexi i potrafiacy robic np kawe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 jak chcesz zrobic ten odtwarzacz mp3 opatry na pompie (polecam jakis slaby pentim) to polecam projekt ELMP, jest on oparty na linuxie wykorzystuje LCD sterowanie podczerwienia i klawiaturke oparta na PICu jak bedziesz mial jakies problemy to moge Ci pomoc u mnie dziala ten odtwarzacz bez problemu a jak chcesz zrobic go na sprzetowym dekoderze mp3 to polecam projekt Yamp (chyba tak sie to pisze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 jak chcesz zrobic ten odtwarzacz mp3 opatry na pompie (polecam jakis slaby pentim) to polecam projekt ELMP, jest on oparty na linuxie wykorzystuje LCD sterowanie podczerwienia i klawiaturke oparta na PICu jak bedziesz mial jakies problemy to moge Ci pomoc u mnie dziala ten odtwarzacz bez problemu a jak chcesz zrobic go na sprzetowym dekoderze mp3 to polecam projekt Yamp (chyba tak sie to pisze) A możesz mi powiedzieć ile Cię wyniósł ten twój MP3 ??? I czy było trudno ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 No dobra,chce aby ten MP3 wyglądał tak: Jakiś Pentium 100, 8 - 16MB Ramu, dźwiękówka, CD-ROM, Linux bootowany z jakiegoś twardziela, wyświetlacz LCD, sterowanie pilotem RC-5 (własna konstrukcja), oprócz tego sterowanie na panelu playera, Połaczenie z kompem za pomocą LPT (nie wiem właściwie po co). Głównie chcę, żeby odtwarzał on MP3 z płytek. No oprócz tego dam jakiegoś wzmacniacza w środku, no i zasilke. Co o tym myślicie????????? Realne do zrobienia??????? Bo jak już podam temat i mi go dyr zatwierdzi, to go nie mogę zmienić :-(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Dość trudne ale realne. Coś dla ambitnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Najłatwiejszy to będzie ten PC z PLEXY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Ja tam stawiam na kombajn do zbierania wisni :D albo nie, lepiej zeby zbieral i wisnie i orzeszki ziemne ;) A tak na powaznie to ten pomysl z MP3 jest niezly, ale troszke pracochlonny. No ale mash troszke czasu na zrealizowanie tego pomyslu. Ja tam jak dobrze pamietam to pisalem prace dyplomowa na temat: "Odnawialne Zrodla Energi" LOOL ;) Dostalem z niej 5 ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Moj znajomy robil mikser ale nie taki do ciasta ;))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 No dobra,chce aby ten MP3 wyglądał tak: Jakiś Pentium 100, 8 - 16MB Ramu, dźwiękówka, CD-ROM, Linux bootowany z jakiegoś twardziela, wyświetlacz LCD, sterowanie pilotem RC-5 (własna konstrukcja), oprócz tego sterowanie na panelu playera, Połaczenie z kompem za pomocą LPT (nie wiem właściwie po co). Głównie chcę, żeby odtwarzał on MP3 z płytek. No oprócz tego dam jakiegoś wzmacniacza w środku, no i zasilke. Co o tym myślicie????????? Realne do zrobienia??????? Bo jak już podam temat i mi go dyr zatwierdzi, to go nie mogę zmienić :-(. powiem tak wszystko latwe do wykonania jedynie polaczenia z PC nie zrobisz przez LPT poniewaz LPT jest wykozystany do LCD, ale spoko ELMP moze byc podlaczony z siecialokalna przez sieciowke i wtedy pobierac dane (mp3) z klientow windowsowskich sluchaj od 28 jestem w poznaniu pokaze Ci moje dzielo (dzialajace) i wtedy pogadamy nie chce mi sie tego wszystkiego stukac na klawiaturze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Swoją drogą to wcale nie musisz wsadzać do środka komputera.... Wystarczy układ sterujący i dekoder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Dobra podałem ten temat :-) Wybrałem playera MP3, podpartego kompem :-) Kit z tym, że dyr nie wiedział co to MP3, ale to tylko taki drobny szczegół ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Dobra podałem ten temat :-) Wybrałem playera MP3, podpartego kompem :-) Kit z tym, że dyr nie wiedział co to MP3, ale to tylko taki drobny szczegół ;-) Jak już skończysz to podaj link do dokumentacji (jak Ci sie bedzie chciało to zrobić)... Poza tym, może tak wersja do samochodu ? :) Byłbym wdzięczny :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Dobra podałem ten temat :-) Wybrałem playera MP3, podpartego kompem :-) Kit z tym, że dyr nie wiedział co to MP3, ale to tylko taki drobny szczegół ;-) Jak już skończysz to podaj link do dokumentacji (jak Ci sie bedzie chciało to zrobić)... Poza tym, może tak wersja do samochodu ? :) Byłbym wdzięczny :twisted: Powiem więcej......zreobię jakąś mała stronkę o mojej pracy :-). Będę ją z czasem auktualniał :-) (Za jakiś miesiąc, dwa pierwsze efekty). A jeśli chodzi wersję do autka, to ja takiej nie robię. (Chociaż nie jest to głupie). Co do wersji samochodowej zapraszam na linka w engliszu: http://amp.mp3car.com/intro.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Napisałeś Technikum Łączności - więc spróbuj zrobić łącze radiowe pomiędy komputerami - akurat 2 będą potrzebne - twój i kolegi którego sobie dobierzesz do projektu. Schematów w internecie znajdziesz dużo, troche je poprzerabiasz i gotowe. Pomysł napewno oryginalny, a czy poradzisz sobie z jego wykonaniem, oceń sam.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...