SR-71 Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Niech mnie ktoś poprawi czy myśle poprawnie? Jeżeli podzielę w dosie maxtora 160 na 8 równych partycji,to C i D będą na jednej stronie pierwszego talerza,E i F na drugiej stonie pierwszego talerza,G i H na jednej stronie drugego talerza, I i J na drugiej stone drugiego talerza,czy może jest inaczej. Dlatego chcę tak podzielić,bo potrzebuje 8 partycji i zależy mi na maxymalnej szybkoći transferu z jednej partycji na drugą,oczywiście,jerżeli nie leżą na tej samej stronie talerza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 hmm dysk jest tak zbudowany ze taleze wiruja wszystkie z rowna predkoscia, a wszystkie glowice sa na jednym ramienu wiec nie wiem czy az takie znaczenie bedziemialo to co mowisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Niech mnie ktoś poprawi czy myśle poprawnie? Jeżeli podzielę w dosie maxtora 160 na 8 równych partycji, to C i D będą na jednej stronie pierwszego talerza,E i F na drugiej stonie pierwszego talerza,G i H na jednej stronie drugego talerza, I i J na drugiej stone drugiego talerza,czy może jest inaczej ... Niekoniecznie. Weź pod uwagę, że każdy dysk ma jakąś rezerwę pojemności przeznaczoną na alokację uszkodzonych sektorów. Zatem jeżeli dysk ma 2 talerze, każdy po 80 GB, to nie masz pewności, czy zapas jest zamieszczonyna każdym talerzu z osobna, czy jest na jednym z nich przestrzeń, dajmy na to kilku giga. Idą tym tokiem myślenia, nigdy nie będziesz miał pewności jak fizycznie rozłożone są partycje. Druga sprawa. Czym chcesz dzielić dysk na 8 równych części? Zakładam, że PM, ale nie ma w nim opcji: "podziel dysk na n części". Przynajmniej ja takiej nie znalazłem. Możesz kombinować z dzieleniam na 2, czyli 8 razy, ale wydaje mi się, że i tak nie uzyskasz idealnie równych partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 tablica allokacje tez siedzi an dysku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Nie wyjdzie Ci coś takiego gdyz dyski odczytują dane niemal jednocześnie z wszystkich talerzy. Dane się rozkładają na talerzach w rózny sposób (zalezy od modelu dysku, ilości talerzy itp. ). Chodzi o to ze np. początkowe 100MB odczytywane jest z pierwszego talerza, kolejne 100MB z drugiego talerza i tak na przemian do końca dysku ( jest to tylko przykład ). Na dowód mogą posłuzyć wykresy z hdtach na których widać idealnie ze zarówno na dyskach jedno i dwu talerzowych szybkość transferu spada im dalej od początku dysku. Więc jesli to co chcesz zrobić miało by być mozliwe dysk musiałby odczytywać dane najpierw z talerza nr. 1 po dojściu do 50% pojemności zmieniałby talerz na drugi itp. ( napewno było by to bardzo widoczne na wykresie hdtach ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SR-71 Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...