hinco Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 nie trzeba... 2,99litra jest dla 90km/h na rownym terenie... przy 80km/h schodze do 2,7... a przy 70km/h - 2,6... noooo nizej sie niestety juz nie da ;) chyba ze z górki :D (dużo tez zależy od opon... przy zmianie z szerokosci 155 na 185, spalanie srednio wzroslo o 0,3 litra no i na letnich pali wiecej :) co do aluminiowego silnika... to on juz jest aluminiowy :) no i cala karosieria tez jest aluminiowa :) Dowiedziałem sie o tym później niż to napisałem ;) Sorki ;) Zawsze mozna coś jeszcze urwać :D Zrozumiałem że to jest Twoje wozidełko, jak to 'jeździ'? A może sie wlecze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 co do aluminiowego silnika... to on juz jest aluminiowy :) no i cala karosieria tez jest aluminiowa :)Dlatego Lupo 3L bylo tak absurdalnie drogie - "kosmiczne" technologie kosztuja. Juz w 1993 roku Fiat zbudowal Punto Economy Power palace zaledwie 3,5 litra oleju na 100 km i jednoczesnie dysponujace bardzo przyzwoitymi jak na "zielony samochod" osiagami (10,2 do 100, 180 km/h). Ale wole nie pytac ile by kosztowala taka wersja gdyby ja wprowadzili do produkcji, mozna strzelac ze dwukrotnie wiecej niz i tak drogie topowe odmiany :roll:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 co do 16 zaworowych wiertarek to potrafia byc bardzo ekonomiczne o ile ktos potrafi nimi jezdzic ;). Np silniczek opla c20xe (150ps) potrafi sie zadowolic w astrze poniej 10 litrow w miescie co jest bardzo dobrym wynikiem jak na 2 litrowy silnik. Ogolnie te silniczki wola jak sie je kreci wyzej, ja w co prawda bravie 1.2 16v jezdze tak ze jedynka dwojka i trojka jade dosyc dynamicznie by przy 50km/h wrzucic 4 bieg (1800 rpm). Trzeba tez przewidywac sytuacje na drodze i dohamowywac silnikiem. Najmiej w miescie udalo sie zejsc do 6.9 litra ! W trasie okolo 5 litrow ale nie potrafie tak jezdzic :P Przy normalnym cisnieciu w miesce spali do 8 na trasie do 6.5 litra (110-160) Najwyzsze odnotowane spalanie bylo srednie 8 litrow w wakacje gdy slimaczylem sie w korku i 30 km przejechalem w "zaledwie" w 5 godzin :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 moje obecne pudełko x16xe pali średnio 8l na 100 po przycisnieciu 10 ;/ i wiecej... na wiosne będe zmieniał i mysle o jakimś dieslu 1.5hdi np... spalanie 5 na 100 i sporo szamalu w kieszeni zostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 dacia logan 1,6 spala ojcu 6,5litra i nie wiem jak on to robi ja pojezdze 20minut i od razu na 7 wskakuje dane z komputera pokladowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) A u mnie Poldek 1.6 GLI z tego co wiem na miesci bierze 12L :wacko: Od 1995 roku ma nabite ok. 40.000km przebiegu i niestety instalacji gazowej nie uświadczył :ph34r: Można powiedziec ze to jest "ekonomiczny" silniczek :mur: Ale jak by nie bylo poldek bez gazu to pojazd dla bogatych <_< Edytowane 9 Grudnia 2006 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 A u mnie Poldek 1.6 GLI z tego co wiem na miesci bierze 12L :wacko: Od 1995 roku ma nabite ok. 40.000km przebiegu i niestety instalacji gazowej nie uświadczył :ph34r: Można powiedziec ze to jest "ekonomiczny" silniczek :mur: Ale jak by nie bylo poldek bez gazu to pojazd dla bogatych <_< A co to ma do tematu? Słuchaj, to jest topic o silnikach spalających max kilka litrów, a nie kilkanascie.. Zreszta jesli zacznie się wypisywanie co i ile komu pali to temat sie zamknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 kilku miesieczna corsa 1.o eco w miescie spalanie na poziomie 5l - bez rewelki ale silnik jeszcze nie dotarty no i nikt nawet sie nie stara jezdzic oszczednie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sOuL Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Dlatego Lupo 3L bylo tak absurdalnie drogie - "kosmiczne" technologie kosztuja. Juz w 1993 roku Fiat zbudowal Punto Economy Power palace zaledwie 3,5 litra oleju na 100 km i jednoczesnie dysponujace bardzo przyzwoitymi jak na "zielony samochod" osiagami (10,2 do 100, 180 km/h). Ale wole nie pytac ile by kosztowala taka wersja gdyby ja wprowadzili do produkcji, mozna strzelac ze dwukrotnie wiecej niz i tak drogie topowe odmiany :roll:. sorki ze odgrzebuje ale długo mnie nie było, absurdalnie drogie? żartujesz ... moje kosztowało 21k ... drogo ? za wiecej niz 25k nie znajdziesz lupo 3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Fipa a ty się nie chwaliłeś ile twój TDS złopie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Bo to nie miejsce na to - zobacz na temat wątku - jest jednoznaczny! Żeby nie robić OT to już Ci to napisze. Przez ponad dwa tysiące kilometrów zapisywałem sobie tankowania i kilometry, wiec średnie spalanie jest bardzo rzeczywiste. Wyszło 6,5l / 100km. Duża przewaga miasta nad trasą. Kiedyś tez starałem się zmierzyć ile mi pali w samym mieście i wyszło przy normalnej jeździe (bez szaleństw) 8l / 100km Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 moj CRX 16 16v DOHC 124km pali mi srednio 7,5 litra cykl mieszany troche po miescie troche po trasie troche palowania troche spokojnej jazdy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) Golf III 1.9TDI - 5 litrów. Głównie miasto + krótkie trasy. fipa IMO przesadzasz, treść topicu nie musi przecież w 100% zawierać się w jego temacie (oczywiście są jakieś granice). Pozdrawiam. Edytowane 23 Grudnia 2006 przez paulo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 fipa IMO przesadzasz, treść topicu nie musi przecież w 100% zawierać się w jego temacie (oczywiście są jakieś granice). Pozdrawiam.Nie chce poprostu, zeby temat przerodzil sie w [moj samochod pali tyle a tyle]. To bez sensu. Sens widze jednak w dyskusji na temat NAJekonomiczniejszych silnikow, technologii itp itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Pali tyle ile depniesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatkat Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Jedno jest pewne jak coś mało pali to i nie jedzie. Kosiarki udające silniki które walczą z masą samochodu to niestety przykry widok w naszym kraju przez niskie zarobki w stosunku can paliwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Auto mojego brata (mieszkajacy w polsce) a mianowicie Opel Vectra 1.7 Diesel z 91roku spala srednio 5l na trasie i do 6,5l w miescie. Dodam jeszcze, ze smiga na oleju z Tesco / Biedronki, takze naprawde silnik ekonomia pierwsza klasa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Jedno jest pewne jak coś mało pali to i nie jedzie.Tak bylo dekade temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_caveMAN Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Mój Peżo 309 1.1 (62KM) pali w trasie 5.5l, w mieście ~6l (benzyna), natomiast gazu pali ok. litr więcej w każdym przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 laguna I ph2 1.9dci dynamicznie po miescie: 7,5l/100km kapeluszniczo po miescie: 5,9l/100km trasa w polsce (srednio 100-120km/h): 4,9l/100km auftostrada w niemczech (srednio komp pokazal 163km/h... ale bywalo momentami i 200 na zegarze ;) ) : 7,8l/100km nie jest moze to malo ale z drugiej strony samochod tez nie jest maly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 laguna I ph2 1.9dci dynamicznie po miescie: 7,5l/100km kapeluszniczo po miescie: 5,9l/100km trasa w polsce (srednio 100-120km/h): 4,9l/100km auftostrada w niemczech (srednio komp pokazal 163km/h... ale bywalo momentami i 200 na zegarze ;) ) : 7,8l/100km nie jest moze to malo ale z drugiej strony samochod tez nie jest maly Nie sądziłem, że takie wyniki są możliwe. Punto II 1.2 wielopunkt 65KM. Około 4.5l/100 krak-kielce w granicach 6-7 miasto zakorkowane. Ale komputer potrafi pokazać nawet 11 :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Nie sądziłem, że takie wyniki są możliwe. Punto II 1.2 wielopunkt 65KM. Około 4.5l/100 krak-kielce w granicach 6-7 miasto zakorkowane. Ale komputer potrafi pokazać nawet 11 :twisted: no dobra ale u ciebie punto to jest benzyna, laguna to turbodiesel z commonrailem powiem tobie tak, poprzednio mialem fiata uno 1.0 i palil wiecej benzyny niz obecnie laguna ropy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatkat Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Tak bylo dekade temu. Zależy co kto rozumie pod pojęciem JEDZIE. Jestem bardziej wymagający. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Nowoczesne silniki mają wyższą sprawność i mogą pozwolić na 'jazdę' ekonomiczną zarazem. Przestarzałe konstrukcje są słabe i paliwożerne zarazem (np. polonez). Chyba że minimum dla Ciebie to jest V6, wtedy raczej nie ma mowy o małym spalaniu. Edytowane 28 Grudnia 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Nowoczesne silniki mają wyższą sprawność i mogą pozwolić na 'jazdę' ekonomiczną zarazem. Przestarzałe konstrukcje są słabe i paliwożerne zarazem (np. polonez). Chyba że minimum dla Ciebie to jest V6, wtedy raczej nie ma mowy o małym spalaniu. Sprawność to razz a rozłozenie mocy to dwa, np w Vtec'u moc ciągniesz wtedy jak chcesz czyli powyżej 5krpm, tak samo turbiny i inne wodotryski ;). Dają moc jak trzeba(u góry) a silniki powyżej 4garów chyba są skazane na wysokie spalanie, większa ilość mas wirujących, cięższy samochód itp itd.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Tak bylo dekade temu.A cos sie zmienilo przez ta dekade? Weszly male diesle? 1.4 TDI w Fabii nie grzeszy osiagami... :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 A cos sie zmienilo przez ta dekade? Weszly male diesle? 1.4 TDI w Fabii nie grzeszy osiagami... :roll: Chyba rozchodzi sie o to że jednemu 10s do setki starczy, a drugiemu 6 bedzie mało.. Ciekawi mnie tylko, na jednym z for, pewien osobnik zchipował i zrezał 1.9 TDI na coś koło 160 koni (niby była mowa o 200:o) i niutków koło 350(nie pamiętam) i twierdził że auto paliło więcej.. przez pierwszy miesiac, potem znacznie spalanie spadło względem ori mocy. Więc nie wiem jak to jest z tym "nie pali nie jedzie".. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 U mnie Vectra B DTI 101KM w trasie (90%) pali od 5.2 do 5.6l (zalezy jak sie spiesze i zima kapke wiecej pali). Rekord to spokojna jazda do W-wy z Wrocka i 4.8l (2 osoby). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cze_jen Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Fiat UNO 1.0 Fire ... na trasie przy dosc szybkiej jezdzie, 5 osob plus pelny bagaznik... 5,3 litra. Zatankowana byla jakas slaba wacha. Jak zatankuje v-power to jade i jade i ... jade. Ogolnie bardzo ekonomiczne auto, wystarczy minimum opieki (wymiana plynow) a silnik pracuje swietnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 (edytowane) Z tym TDI 160KM to sprawa jest dość prosta. Turbinkę ustawiasz praktycznie jak Ci się podoba. Możesz mieć nawet te 200KM, ale zanim się turbina włączy to masz zwykłego 1.9D i spalanie na poziomie 5l/100km. Gdy jednak turbinka dostanie głos, to silnik Diesla jest silnikiem ilościowym - nie pali, nie jedzie. Po takim zabiegu przy dynamicznej jeździe można dobić do 10l/100km. Tyle, że będzie wyraźnie widać, na co idzie te kilka litrów więcej. Odnośnie zaś Una 1.0 to jaka to jest dość szybka jazda? 100km/h? Pytam, bo jeździłem rok takim autkiem i z doświadczenia wiem, że 140km/h to można za Vmax przyjąć. Do większych prędkości to trzeba mieć pas startowy albo kilometry dwupasmówki. Ja jeżdżąc sam do Rzeszowa (ok. 50km w jedną stronę) schodziłem do 5 litrów na 100km. Przy czym tutaj było jeszcze jakieś 10 km po mieście (do hotelu i z powrotem) oraz strome podjazdy w drodze powrotnej. Prędkości od 60 w wioskach przez 80 do 120 na otwartych przestrzeniach. Praktycznie żadnego ścigania się i niepotrzebnych zmian biegów. Myślę, że na trasie do Krakowa można zejść nawet do 4.5l/100km. Przy czym musiałby istnieć idealne warunki - żadnego wiatru bocznego, żadnych świateł i korków. Odkąd jednak pamiętam trasa Tarnów-Kraków jest koszmarna - od Wieliczki to już porażka. Co więcej, 1.1MPI mógłby robić lepsze wyniki, ale niestety nikt nie wpadł na pomysł montowania ich w Uno. Edytowane 21 Stycznia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...