Skocz do zawartości
Bartolomius

Ti4200 - co się stało? HELP!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój Albatron Ti4280-P 128MB ostatnio zrobił coś takiego:

Odpaliłem kompa i po grzebaniu się z Prime95 (katowałem procesor, działał kilka godzin) musiałem zrobic reset. W biosie ustawienia na default, sprzęt zbootował się normalnie, pokazuje się czarny ekran z logo XP i tym niebieskim paskiem wczytywania i po jakimś czasie monitor robi się czarny a dysk przestaje pracować. I nic.

Walczyłem troche aż wreszcie zrobiłem format i zacząłem instalować soft - stery do mobo i dzwięku poszły ładnie, natomiast po zainstalowaniu dowolnych detonatorów (od 45.23 do 56.72, zarówno ang. jak i pl) i ponownym uruchomieniu kompa sytuacja jak wyżej.

Jeżeli po instalacji nie uruchomię kompa od nowa tylko na przykład zmienie właściwości ekranu dzieje się podobnie.

Teraz w windzie bez zainstalowanych detonatorów działa ok, 1024x32, 75Hz. Obraz jest bez zarzutu: czysty, brak kropek, nic nie miga (pomijając brak akceleracji).

Sprawdzałem kartę u kumpla i to samo, jego Prolink Ti4200 działa OK. Jak da radę to spróbuję jeszcze włożyć inną kartę do mnie.

Karta nigdy nie była kręcona.

Konfig: XP 2000+, A7N8X rev2.0, Windows XP Pro (w momencie awarii bez SP1), zasilacz HuntKey LW-8250 (300W), na karcie Silencer rev.2 (dorobiona zapinka na GF). W tej chwili reszta sprzętu działa ok.

Co do awarii chłodzenia to jest to bardzo mało prawdopodobne - sprawdzałem dokładnie i wszystko przylega jak należy.

Pytanie: co jest? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi