Skocz do zawartości
bziatka

Mam duzy problem. Prosze pomuzcie mi.

Rekomendowane odpowiedzi

mam komputer juz jakies ponad 2 lata

odkad go kupilam zawsze gdy np ogladam filmy w nagrywarce lub w dvd lub gdy ripowalam plyte dvd lub gdy kopiowalam plyte cd itp itd

komputer sam sie restuje w polowie tych czynnosciach

nie wiem dlaczego

plyta glowna KT4V MS-6712 procesor athlon xp 2000+ cd-rw LG(48/24/48) dvd toshiba SD-M1712 512 ramu

to tak z grubsza wymienilam

nie zawsze sie to dzieje lecz calkiem czesto

przed wypalaniem plyt musze ponownie komputer uruchomic wkladajac wczesniej czysta plyte to wtedy sie nie resetuje

lecz np gdy jest uruchomiony i wloze plyte i chce cos skopiowac lub zainstalowac to sie resetuje

te same czynnosci wykonywalam na systemie Linux Slackware 9,1 i tych problemow nie mialam

w kompuer swiat ekspert pzeczytalam ze to moglo byc od np podpiecia tasmy cd z dyskiem twardym lecz mam dysk twardy podlaczony IDE1 zas cdromy IDE2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie to że pod linuksem pracuje dobrze,to powiedziałbym że to na 100% zasilacz.Ale pożycz dobry o mocy >=360W,najlepiej dobrej firmy i wypróbój na swoim kompie.Jeżeli to się dzieje od początku,dlaczego nie reklamowałaś tego szmelcu?

Kolego, nie przesadzasz?? Do takiego konfiga dobrej firmy >360W ??? Popatrz na moj konfig. Teraz mam do tego jeszcze Adapteca 29160 i 36GB SCSI U160 10krpm oraz kapke wyzsze taktowanie i smiga az milo. 0 restartow, ladne napiecia i to na 250W Fortrona. Nie przesadzajmy, ale 1,66GHz 300W codegen tez pociagnie - wiem bo mialem wczesniej.

Jak to ktos mowil, albo walnieta pamiec (ale tutaj problemy powinny byc nie tylko przy obsludze napedow optycznych), albo walniety zasilacz - najlepiej zmierzyc miernikiem. Moze cos nie tak z plyta (kontroler)? Najlepiej potestowac po kolei poszczegolne elementy i droga eliminacji wyszukac przyczyne. Ostatnio np. wywalal mi sie system podczas bootowania (W98SE). W trybie awaryjnym dzialal, w normalnym wywalal blad krytyczny i shut-off. Okazalo sie na koncu, ze to myszka USB go uwalala. I kto by pomyslal :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi