wilczek Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 jak wygenerować dżwięk poniżej 20 hz ?? wiem że takich dżwięków ludzie już nie słyszą ale jast mi to potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 kurcze z ultradzwiękami nie ma problemu bo można je emitować przy pomocy takich dziwnych gwizdków ale czym wytwożyć tak niski dżwięk Czy można zmusić do tego zwykłe głośniki komputerowe, bo pisze na nich 50 hz- ... więc chyba raczej nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Ludzie słyszą 16hz a do takich częstotliwości są specjalne subwoffery lub tuby basowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 ludzie slysza 20hz do 20 khz :) statystycznie :) ale sa wyjatki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 ludzie slysza 20hz do 20 khz :) statystycznie :) ale sa wyjatkiStatystycznie to od 28-10500Hz. Powyżej 12000Hz to słyszy chyba 3% populacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Ludzie słyszą 16hz a do takich częstotliwości są specjalne subwoffery lub tuby basowe.Takie subwoofery są bardzo drogie. Większość konstrukcji ma filtr dolnozaporowy obcinający częstotliwości poniżej rezonansowej (niepotrzebnie obciązające głośnik dużą amplitudą). Zazwyczaj filtrowanie następuje w okolicach 20Hz. Zresztą niewarto wierzyć danym katalogowym bo to co tam podają nie jest zgodne z rzeczywistością. Najtańszym subwooferem zdolnym przenieść 16Hz (ze spadkiem 9db) jest Paradigm Servo 15. Cena to ponad 6000zł. (podaje to wg. testów, a nie danych katalogowych). Poniżej 25Hz to już bardziej są to drgania niż prawdziwy dźwięk. Wymagane jest do tego odpowiednio duże pomieszczenie, najlepiej o wysokości powyżej 3,5m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 jak wygenerować dżwięk poniżej 20 hz ?? wiem że takich dżwięków ludzie już nie słyszą ale jast mi to potrzebne Jak chcesz to podeśle ci programik którym możesz wygenerować dowolną częstotliwość z zakresu od 1-20000Hz (zarówno sinusoidę, jak i prostokąt oraz trójkąt). Lub napisz dokładną częstotliwość jaką chcesz a prześle ci próbkę 5s w formacie WAV lub MP3 (co wolisz) ps. mogę wiedzieć do czego ci to potrzebne ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 kurcze z ultradzwiękami nie ma problemu bo można je emitować przy pomocy takich dziwnych gwizdków ale czym wytwożyć tak niski dżwięk Czy można zmusić do tego zwykłe głośniki komputerowe, bo pisze na nich 50 hz- ... więc chyba raczej nie Jak pisałem do tego jest potrzebny bardzo dobry subwoofer, a głośniczkami komputerowymi to może powyżej 80Hz uzyskasz niezniekształcony dźwięk, ale 16Hz :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 jak wygenerować dżwięk poniżej 20 hz ?? wiem że takich dżwięków ludzie już nie słyszą ale jast mi to potrzebne Jak chcesz to podeśle ci programik którym możesz wygenerować dowolną częstotliwość z zakresu od 1-20000Hz (zarówno sinusoidę, jak i prostokąt oraz trójkąt). Lub napisz dokładną częstotliwość jaką chcesz a prześle ci próbkę 5s w formacie WAV lub MP3 (co wolisz) ps. mogę wiedzieć do czego ci to potrzebne ?? potrzebne mi to jest do szkoły (na referat) więc nie musze go generować ale wiedzieć jak to zrobić. jeśli możesz przesłac ten programik lub podać linka to bardzo był bym Ci wdzięczny. wilczek69@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Właśnie wysłałem. (rozszerzenie exe czyli WP je zmieni - ale o tym chyba wiesz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 tak wiem Wielkie dzięki za ten programik :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Ja do generowania roznych dziwnych rzeczy uzywam WaveGen http://www.sumuller.de/audiotester Przyda sie tez osoba zainteresowanym "programowaniem" mozgu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...