agnieszka Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 witam ktos mi skanuje porty z zewnatrz. moj fajerwall podaje mi ip komputera oraz dodatkowe informacje na ten temat nazwe sieci i jakies inne rzeczy. czy jest jakas w miare latwy sposob zeby tego kogos zniechecic do skanowania mojego komputera? dodam ze moj fajerwal podaje jeszcze jakies adresy @ z telekomunikacji jakies sieci itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 witam ktos mi skanuje porty z zewnatrz. moj fajerwall podaje mi ip komputera oraz dodatkowe informacje na ten temat nazwe sieci i jakies inne rzeczy. czy jest jakas w miare latwy sposob zeby tego kogos zniechecic do skanowania mojego komputera? 1. Wg Kodeksu Karnego skanowanie w Polsce jest jak najbardziej legalne (w USA jest to już przygotowanie do popełnienia przestępstwa i jest ścigane). 2. Możesz spróbować dróg pokojowych - tzn sam sprawdź jakimś skanerem portów co to za maszyna. Może się okaże że koleś ma wustawioną usługę poczty (pop3/smtp). Więc możesz wysłać do niego maila. Możesz też wysłać informację o tym do jego providera. Część providerów na takie akcje reaguje upomnieniem, a za 2-3 razem odłączeniem/zbanowaniem delikwenta w sieci (mimo iż nie jest to przestępstwo, czasem może naruszać umowę zawartą z prviderem lub jakiś regulamin). 3. możesz też użyć niecnych metod - ale to nie jest forum na takie opowieści (za takie gadanie dostaje się tutaj punkty karne lub bana) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 hm a ktore informacje zstad beda istatne (jest to info z firewala ): inetnum: 80.55.73.224 - 80.55.73.231 netname: RYCIUKRZESZW descr: RZESZOW descr: POLAND country: PL admin-c: JR1776-RIPE tech-c: TPHT status: ASSIGNED PA notify: hostmaster@tpnet.pl mnt-by: TPNET changed: hostmaster@tpnet.pl 20031216 source: RIPE route: 80.48.0.0/13 descr: TPNET descr: for abuse: abuse@tpnet.pl origin: AS5617 mnt-by: AS5617-MNT changed: nabn@tpnet.pl 20030228 source: RIPE role: TP S.A. Hostmaster address: TP S.A. "POLPAK" address: ul. Nowogrodzka 47A address: 00-695 Warszawa address: Poland phone: +48 22 6252383 fax-no: +48 22 6225182 e-mail: hostmaster@tpnet.pl trouble: Network problems: hostmaster@tpnet.pl trouble: Abuse and spam notification: abuse@telekomunikacja.pl trouble: DNS problems: dns@tpnet.pl trouble: Routing problems: registry@tpnet.pl admin-c: TK569-RIPE tech-c: TK569-RIPE tech-c: JS1838-RIPE nic-hdl: TPHT remarks: ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! remarks: Please send spam and abuse notification only to abuse@telekomunikacja.pl remarks: ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! - ! mnt-by: TPNET changed: hostmaster@tpnet.pl 20030122 changed: hostmaster@tpnet.pl 20030904 source: RIPE person: JOZEF RYCIUK address: SIERPNIOWA address: 35-303 RZESZOW address: POLAND remarks: phone to TP CALL-CENTER phone: +48 801 120 811 nic-hdl: JR1776-RIPE mnt-by: TPNET notify: hostmaster@tpnet.pl changed: hostmaster@tpnet.pl 20031216 source: RIPE aha jak pingowalm jego komputer to bardzo szybko odpowiadal nie wiem czy to ma jakies znaczenie .. jestem lame.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Ile tych prob skanowania bylo? Jesli duzo, to wklej caly ten log i wyslij do TPSA. Poza tym dbaj o dobra konfiguracje firewalla, pozamykaj niepotrzebnie otwarte porty, aktualizuj system/programy uslugowe wystawione na zewnatrz etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 w ciagu 3 godzin bylm 17 razy skanowana .. ale juz zgloszone do abuse a dzis przyszlo potwierdzenie przyjecia.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...