ROBAL Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Witam wszystkich, Juz kiedys o tym wspominalem, ale ciagle nie pozbylem sie problemu, no wiec tak. Obiawy: komputer czasami sie restartuje (bez zadnego bluescreena, podczas restartu slychac dziwne "pierdniecie" w glosnikach), czasami staje ala "screenshot", czasami podczas odpalania komputera jest bios checksum error, wcisnij F12..., po reboocie juz jest niby ok. Po odkreceniu systemu nadal sa rebooty... temp jak na abicie, max 67st w stresie. Zwisy losowe, czasami prime leci cala noc i nic, czasami nic nie robie i zwis. Zdazalo sie wczesniej, ze po uruchomienia komputer piszczal (po wylaczeniu i wlaczeniu juz ok). Testy: Wykluczylem grafike, muzyke, hdd, zasilacz, cdrw, flopp, chyba zasilanie (kupilem upsa), chyba ram (ale zauwazalnie na dualu rebooty sa czestsze, memtest bez bledow, chciaz raz sporadycznie wyskoczyly bledy, ale posniej juz znowu nic, tak jakby co jakis czas plyta/pamiec miala okres). Napiecie na RAM delikatnie podnioslem, ale takze efektem byl zwis. Zmiany: Chlodzenie na CPU (rhermalright slk947), niebieski zalman na NB, zloty na SB (moze w weekend zmienie chlodzenie na oryginalne i zobacze czy przeszlo czy nie, ale juz nie mam sil...). Chlodzenie na CPU napewno poprawnie nalozone, na NB chyba tez (nakladalem ze 3x, chyba niczego nie uszkodzilem - uzylem zapinki od oryginalnego coolerka, radiator dosc cieply, wiec raczej dokladnie przylega). Puenta: Noi teraz nie wiem, wg mnie to pewnie mobo, ale... co jezeli nie? Jak ja to "wyjasnie" w serwisie, jak to zachowanie jest sporadyczne? Sam nie wiem (serwisanci znajomi, ale oni musza przekonac jakos hurtownie...). Macie jakies pomysly, co moge jeszcze zrobic? Jak namierzyc czarna owce w moim zestawie? Z gory dzieki za checi i pomoc, P.S. Wczesniej mialem problemy na AMD, sie wpienilem i zmienilem na INTEL'a, noi ciagle cos sie xxx (myslalem, ze to GPU, ale.... nie). Pozdrawiam, AdamS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam d. Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Glupie pytanie : Ile razy pika pc spiker jak wlaczasz kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAL Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Glupie pytanie : Ile razy pika pc spiker jak wlaczasz kompa Jest to jednokrotne pikniecie w krotkich odstepach czasu, ale dzieje sie to rzadko, glownie problem polega na reboocie/zawieszeniu sie z ekranem oraz czasami wiesza sie w dziwny sposob, wszystko niby dziala, ale znika calkowicie obraz i monitor sie wylacza... . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Zasilacz jaki masz? bo tego w sigu nie podales ... memtest bez bledow, chciaz raz sporadycznie wyskoczyly bledy, ale posniej juz znowu nic, tak jakby co jakis czas plyta/pamiec miala okres). Druga sprawa - przetestuj te pamieci pozadnie - jak wyskoczyly bledy to znaczy, ze pamieci nie wyrabiaja czestotliwosci i dlatego masz zwisy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBAL Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Testowalem na dwoch zasilaczach, jeden taki jaki byl w budzie, czyli chieftec 360W, drugi to jakis Modecom z PFC (pozyczony z serwisu). Wynik - zachowanie takie samo. Co do pamieci, w trybie single uzylem innych pamieci niz w dualu (goood ram :)), ale tez komputer czasami sie wiesza. Pamieci (hynixy) testowalem pojedynczo, po nocce, na kompie podkreconym oraz nie (200MHz i 215-220), bez bledow. Ale raz odpalilem tuz po zwisie i zapuscilem test, to wyskoczyly bledy od razu, pozniej kilka h bez bledow... (dlatego bardziej podejrzewam mobo a nie ram...). P.S. Pamieci bez problemu znosza i wyzsze czestotliwoci, glownie pracuja u mnie na 8 3 3 3 lub 8 4 4 3 (tu i tu sa problemy). Postaram sie moze jutro przetestowac te pamieci na innym komputerze i wstawic do swojego "inny" dual. Pozdrawiam, PHowy posiadacz komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...