Skocz do zawartości
WRX

Dwa dyski, jak zainstalowac system i programy.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa dyski 120GB. Jeden podpiety samodzielnie do pierwszego kanalu, drugi jako master na drugim kanale, razem z nagrywarka DVD.

Jak mam zainstalowac system i oprogramowanie, aby uzyskac jak najwieksza wydajnosc? Np na pierwszym bedzie system i najczesciej uzywane dane a na drugim programy i dane zadko uzywane. Czy moze jakos inaczej? Mam zamiar w niedalekiej przyszlosci zajac sie domowa edycja filmow z kamery cyfrowej i chcialbym jak najlepiej wykorzystac posiadany sprzet (zadne dodatkowe zakupy raidow czy scsi nie wchodza w gre).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli duzo przerzucasz danych miedzy dyskami to polecam podpiac je do jednej tasmy.

1 podzielic np. na 3 partycje:

a)2-3gb na windowsa, progsy(sys. plikow- ntfs);

b)do 1,5gb-plik wymiany, pliki tymczasowe, ulubione, skrzynka outlook(sys.plikow fat16!!!);

c)reszta miejsca- czesto uzywane pliki(NTFS)

2 podzielic na 2-3 partycje(NTFS): po rowno, jedna wydzielic tylko i wylacznie na dane udostepniane przez ftp lub dc/emule.ja jeszcze jedna mam specjalnie dla gier. bo jednak dosyc ostro jest defragmentowany.

po instalacji systemu i progsow zrobic backup 1a ghostem i spox.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi