Skocz do zawartości
macko55

Czyszczenie nagrzewnicy - gotowanie=przeciek ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Ech...

Dzisiaj postanowilem wyszyscic moja nowa (uzywana) nagrzewniczke od opla... jakiegos tam..

Poszedlem do spozywczego po 3 butle octu i troche kwasku cytrynowego..

Kwasek cytrynowy zagotowalem w oddzielnym garze z woda, zeby uzyskac jednolity roztwor.

Nagrzewnice wraz z octem wrzucilem do drugiego (wielkiego) gara i wstawilem na gaz.. pozniej dolalem kwasek cytrynowy.

Potrzymalem to wszystko na duzym gazie przez.. jakies 20-30min.

Jak zaczalem "polerowac" nagrzewnice mleczkiem do czyszczenia to zauwazylem na niej napis 96°C i.. zarylo mnie...

Sprawdzilem szybko chlodniczke - osuszylem ja, nalalem do niej wody i wstawilem do miski. Niestety chlodniczka cieknie :( ze wstepnych ogledzin miejsce przecieku znajduje sie przy dolnym zbiorniczku od "srodka" nagrzewnicy..

Niestety bylem zbyt gapowaty i zapomnialem sprawdzic chlodniczke przed czyszczeniem i nie wiem, czy to ja ja uszkodzilem tym calym gotowaniem czy.. byla juz uszkodzona.

Slyszalem, ze sa jakies srodki do latania nagrzewnic, ale.. nie wiem jak to sie robi (wiem, ze gdzies, ktos juz na forum o tym mowil) i -co najwazniejsze, nie mam jeszcze pompki...

ech... ale kicha.. a mialem nadzieje wziac sie wkoncu na powaznie za moje WC... wsciekly jestem, ze przez swoja glupote zepsulem nagrzewniczke, ktora dostalem od brata (za friko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sądze że była już trafiona,m teraz musisz przeanalizować jak daleko jest ten przeciek - czy da rade tam dojść lutownicą ? ewentualnie oczyścić naprawde super i jeżeli dziurka jest maleńka to można zakleić poxipolem lub innym takim ścierwem tylko tak solidnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chaos radzi spróbuj zalutować.

Ja przecieki/mocowanie uszczelniałem poxipolem

Tylko przy poxipolu musisz poczekać, wiesz o tym?tak z 2 godziny aż będzie twardy jak skała.

Nim najłatwiej będzie uszczelnić, napchaj do środka(możesz na ten czas powiększyć dziure), przygnij, posmaruj na zewnątrz jeszcze raz i powinno trzymać. Jak nie to najwyżej wydłubiesz....

Pamiętam ze u mnie przeciek szczelinowy załatwiłem za pomocą poxipolu wzmocnionego celulozą(czytaj- papier do [gluteus maximus])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech.. nie wiem gdzie jest ten przeciek ;[

jak zostawie chlodznice na jakis czas to wycieknie z niej woda..

jak podlaczylem nagrzewnice do weza prysznicowego to... nie widzialem, zeby woda wyciekala skads poza... rurka z ktorej powinna wylatywac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiorniki najpierw jedziesz szczorką drucianą (najlepiej taką końcówką do wiertarki - świetnie usuwa farbę i inne śmieci). Potem papierki ścierne 100, 250, 500 i 1000 (dla maniaków :D). Następnie pastą polerską lub taką do samochodów i koniec :)

Z finami już gorzej bo farbę można z nich usunąć raczej tylko chemicznie (należy pamiętać że miedź jest bardzo aktywna i łatwo ją zepsuć ;)). O polerowaniu finów to się nie wypowiem :D

Edit: Jeszcze jedno. Jeśli chcesz wyczyściś też od środka to polecam topic pod tytułem "Czyszczenie nagrzewnicy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie zrobilem elektrolize na swojej nagrzewnicy od fiata i ciagle widze w srodku osad kamie/rdza i sypie sie z niej sporo tego g...owna.

Dodaje ze elektrolize robilem na 9-12A przelaczalem bo sie prostownik cos pieprzyl i musialem co jakis czas zmniejszyc i poprawic ulozenie elektrod czytaj brzeszczota.

Myslice ze gotowanie cos by tu pomoglo czy zrobic jeszcze raz elektrolize bo poprzednio robilem ja tylko 30 minut i efekt calkiem calkiem ale w srodku nie za wiele usunelo.

Na koniec powiem ze wlalem w nia w cholere cilitu do odkamieniania, czyszczenia armatur i innych ciach!l stalo to dzien no i cos zmienilo ale dalej jest tam rdzawo w srodku :(

Prosze o odpowiedz pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to ze zastosowalem szereg roznych srodkow do odkamieniania typu cylit, odkamienaicz w proszku, elektroliza i ciagle wyplywa z niej syf w psotaci kamienia i rdzy i teraz czy kolejna elektroliza cos zmieni, a moze lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> i ja wygotowac z octem i kwaskiem cytrynowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź podłacz szlauf z ogrodu do jednego krócca i płucz, jak skonczy leciec syf to szlauf zauz na drugi króciec - jak skonczy leciec syf to znowu na tamten i wkółko

podczas tego płukania mozesz podszasac nagrzewnica

to powinno wywalic syf

wtedy daj ocet z woda 1:1 zagotuj i wlej do nagrzewnicy

(tylko nie wrzatek - dla bezpieczenstwa)

poczekaj az to wystygnie w nagrzewnicy i wypłucz znowu metoda z szlaufem ogrodym

jeszcze raz ocet z woda i szlauf

potem elektroliza, szlauf, ocet+ woda, szlauf i tak w kółko az do skutku......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi