bigfan Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Ze smutkiem zauwazam postepujaca degradacje w dziedzinie klarownego wyrazania sie na forumach wszelakich. Coraz wiecej widac postow fatalnie napisanych pod wzgledem ortograficznym i interpunkcyjnym. Do tego gros z nich jest napisana na zasadzie slowotoku bez ladu i skladu. Pomijam juz to, co sobie mozna pomyslec o poziomie kultury takiego wylewnego osobnika, ale do jasnej ciasnej czasem trzeba przeczytac post n razy, zeby zalapac, o co chodzi autorowi. Nie sprawia to moze, ze mam problemy z zasnieciem, ale powoduje dosc smutna refleksje, ze kultura slowa upada szczegolnie wsrod mlodego pokolenia. Pozostaje dyskretnie zauwazyc, iz regulamin forum w sposob jawny "nakazuje" jasne formulowanie mysli. Nie chodzi tutaj o jakas nieprawdopodobna poprawnosc jezykowa, bo i ja sam nie pisze na pewno do konca gramatycznie i zgodnie z kanonem polszczyzny, ale na Boga - piszmy jasno, uzywajac kropek i przecinkow i duzych liter. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Moja Babcia używa takiego powiedzenia: Mowa dziada do obrazu. Myślę, że zawiera ono całą kwintesencję tego, co się dzieje na Tweak'u, innych forach i całym internecie. Ludzie traktują internet jako wolne medium, zapominając o wszelkich zasadach. A faktycznie powoli zaczyna to być raczej medium bezwolne. Wszelkie zakazy, nakazy, regulaminy, a zwłaszcza próba wymuszenia ich przestrzegania natychmiast spotykają się z ostrą reakcją użytkowników. Wybuchają pyskówki, wojenki i takie tam różne "młodzieżowe" zabawy. A ciekawy jestem tylko, czy ci "bełkotnicy" na codzień też się posługują językiem średnio rozwiniętego dwulatka? Pytanie retoryczne. Zapewne nie. Inaczej się mówi do matki, nauczyciela. Ale tu, na forum, można sobie poszaleć, olać elementarną przyzwoitość i szacunek dla innych, być tzw. Cool & Trendy. Ech, szkoda gadać. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Niestety Poprawna Polszczyzna powoli umiera w sieci. Liczy się ilość napisanych postów, a nie ich treść, czy poprawna pisownia. A wydawało by się, że dzięki sieci można szybciej skorzystać ze słownika (np. http://sjp.pwn.pl ). Kiedyś dodałem sobie do Firefoxa searchplugin do słownika języka polskiego i gdy mam wątpliwości, to do niego sięgam. Na koniec cytat - fantastyczny post, który znalazłem w sieci (cytat w całości bez żadnych zmian): "]Chejka mam mały porblem niemoge ziastalować pewnej ważnbej żeczy do tej przeglondarki jave zaistalowałem ale niemoge zasitalowac macromedia llum medila flasch wchodze sobie na jakąś stornek z grami i pisze że czeba tego pulingu kilma i pisze że łonczy z macroedmia i tka strasnzie długo i nic a jak wchodze na strone tego progrmau to niestety stronak nie istnieje a ten pulin mi jest poczeby do wszelkich gier powtażam jave posiadam podajcie mi jakiś link gdze bym mugł zaistalować ten pulin po porstu nie wyświetlają mi sie niekotre żeczy pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Ze smutkiem zauwazam postepujaca degradacje w dziedzinie klarownego wyrazania sie na forumach wszelakich. A moze jednak na forach, nie forumach :twisted: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 paulo, świetny post, który przetoczyłeś. Jest to jakby kwintesencja tego, co się dzieje na necie. Mnie zawsze raziły błędy ortograficzne, ale to, co teraz się dzieje (nie mówiąc o masie literówek) to po prostu żenada. Ale ci, co narzekają mogą sobie pisać - niczego to nie zmieni. Dalsza degradacja poziomu pisowni jest po prostu nieunikniona... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mysterio Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 mNIe naJbaRdzIeJ DenerWuje Jak KToŚ PiszE tAk JaKbY mU CapS LoCk sIĘ WŁącZał i WyłącZał. :evil: :evil: :evil: :evil: Kutwa nawet tak się ciężko pisze. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 mNIe naJbaRdzIeJ DenerWuje Jak KToŚ PiszE tAk JaKbY mU CapS LoCk sIĘ WŁącZał i WyłącZał. :evil: :evil: :evil: :evil: Kutwa nawet tak się ciężko pisze. :? Oj nic nie mów. To jest chyba gorsze niż błędy ortograficzne. Całe szczęście, że tak piszą najczęściej młode babki i w miejscach gdzie raczej nie zaglądam.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 A mnie denerwuje jak ktoś apeluje o kulturę słowa pisanego i jego poprawność, a sam nie potrafi dodawać ogonków do swoich literek.... chyba że pisze spoza kraju lub mu sprzedali wybrakowaną klawiaturę bez altów.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 mNIe naJbaRdzIeJ DenerWuje Jak KToŚ PiszE tAk JaKbY mU CapS LoCk sIĘ WŁącZał i WyłącZał. :evil: :evil: :evil: :evil: Kutwa nawet tak się ciężko pisze. :? eee t4m c1ężk0, byc13 c00l k0sztuj3. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 [ ... ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Ze smutkiem zauwazam postepujaca degradacje w dziedzinie klarownego wyrazania sie na forumach wszelakich. A moze jednak na forach, nie forumach :twisted: . Slowo FORUM w ogole sie nie odmienia :) krawcu Nigdzie nie jest napisane w netykiecie itp., ze nalezy uzywac polskich liter a bledem to na pewno nie jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
O My GOD Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Nigdzie nie jest napisane w netykiecie itp., ze nalezy uzywac polskich liter a bladem to na pewno nie jest :)To wyslij mi ta netykiete dobra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Lokaj w googlach, tam jest ich tyle ze nie starczy dnia na przeczytanie. A jakis problem jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Bo poprawnie nawet bez ą i ę jest bledem (błędem) a nie bladem (błądem :?: ) :wink:. A mi nie chodzi o netykietę tylko o poprawność języka polskiego... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Slowo FORUM wogole sie nie odmienia :) .... A co ty nie powiesz? Skąd masz te informacje? forum n VI, lm M. ~ra «plac w miastach starożytnego Rzymu, na którym odbywały się zebrania ludowe, targi, sądy» przen. «miejsce publicznych wystąpień, przemówień» Forum międzynarodowe, publiczne, sejmowe. <łc.> I jak się wypowiadasz poprawiając kogoś, staraj się sam pisać poprawnie. Ja tam np. w ogóle napisałbym rozdzielnie. :twisted: w ogóle Pisownia łączna i rozdzielna wyrażeń przyimkowych BTW, ja jestem ortodoksem. I nigdy nie zgodzę się na bełkot. Pewnie, że też mi się zdarza zrobić jakiś błąd (IMO, jest to u mnie wtórny debilizm word'owy - zanim zacząłem używać Word'a błędów nie robiłem), ale staram się pisać tak, aby to co piszę nie zmuszało czytającego do używania deszyfratora. Tylko, niestety, jak napisał Krootki, poprawna polszczyzna w sieci jest raczej w zaniku i to postępującym. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 (...) IMO, jest to u mnie wtórny debilizm word'owy - zanim zacząłem używać Word'a błędów nie robiłem (...) Kurde, mam to samo. Nie cierpię tego jak muszę sprawdzać jakiś wyraz w Wordzie, albo jakimś innym słowniku :/ Kiedyś śmiałem się z ludzi, którzy tak musieli robić... Nie śmiej się dziadku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Sikor, słusznie sprostowałeś kwestię odmiany słowa "forum", też miałem to napisać :P Tylko, niestety, jak napisał Krootki, poprawna polszczyzna w sieci jest raczej w zaniku i to postępującym. :(Myślicie, że poza netem jest lepiej?? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Sikor - o slowie FORUM gdzies akurat przeczytalem na innym forum albo stronie www i tak zapamietalem, jezeli jest inaczej to dobrze, ze poprawiles. Slowo "wogole" - a jak komus sie literowki zdarzaja to tez masz zamiar wszystkich upominac? boze spacja mi sie nie wcisnela do konca i przeskoczylo. Zdarza sie (zwlaszcza jak mam nowa klawiaturke i przycisk nie wyrobiony :>) krawcu mialem napisane blad, a potem cos zmienialem w zdaniu i dopisalem -em nie poprawiajac tego "a", o 1 w nocy kazdemu sie moze zdarzyc :> Co nie znaczy, ze nie uwazam na pisownie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Sikor, słusznie sprostowałeś kwestię odmiany słowa "forum", też miałem to napisać :P Halo, ja bylem pierwszy :). (np. Anglosasi poszli na skroty, u nich poprawna jest zarowno wersja forums jak i fora; podobnie maja z innymi slowami pochodzenia lacinskiego, np. nebula). A swoja droga, sam ogonki, kreski i kropki odcinam polskim literom, bo bardzo duzo pisze rowniez po angielsku, przyzwyczajenie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Zauważam u siebie podobne objawy jak Sikor i Krootki, jednak moim zdaniem to nie po stronie Word'a leży wina. Myślę, że to raczej z powodu wszechobecnego braku przstrzegania zasad pisowni i innych schorzeń jak psedoh4x00rskie B-in' c00l oraz ZeSpÓł NiekOnTrOlOwAneGo ShiFtA. Po prostu spędzając dość dużo czasu na czytaniu takich rzeczy podświadomie wpajamy sobie taką pisownię i z czasem nachodzą nas wątpliwości jak coś napisać. TO JEST STRASZNE! Poza tym krew mnie zalewa jak co chwilę trafiam na cwaniaczków, którzy nauczyli się, że wystarczy powiedzieć/napisać "jestem dyslektykiem" i już nikt się do nich nie przyczepi. Rozumiem osoby dotknięte takimi schorzeniami i współczuję im, ale za cholerę nie uwierzę, że nagle połowa młodego pokolenia cierpi na dysleksję, dysgrafię czy też inne dysmóżdże (to ostatnie to cytat, IMHO bardzo trafny zresztą). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Slowo "wogole" - a jak komus sie literowki zdarzaja to tez masz zamiar wszystkich upominac? boze spacja mi sie nie wcisnela do konca i przeskoczylo. Zdarza sie (zwlaszcza jak mam nowa klawiaturke i przycisk nie wyrobiony :>)To jest forum, a nie chat/gg/irc, wiec mozesz spokojnie przeczytac swojego posta przed wyslaniem i poprawic tego typu bledy. Ewentualnie opanuj sztuke pisania patrzac w monitor, wtedy bledy widac na biezaco :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Nie chodzi juz tak bardzo to to, czy sie komus nie powinie palec. Mozna przezyc z jedna czy dwie literowki. Gorzej jednak, jesli od bledow ortograficznych sie roi a sam tekst jest belkotem napisanym jednym tchem w dziesieciu linijkach nieprzerwanym ciagiem liter. To sie naprawde zle czyta i w skrajnych przypadkach wrecz zniecheca do proby analizy problemu. Czasem trzeba po prostu troche pomyslec i moze przeczytac sobie na glos to, co sie napisalo. Moze to pomoze w weryfikacji sensownosci posta. :-) P.S. Ze smutkiem zauwazam postepujaca degradacje w dziedzinie klarownego wyrazania sie na forumach wszelakich. A moze jednak na forach, nie forumach :twisted: . Przyznaje sie bez bicia - swiadomie tak pisze. Nie lubie slowa fora/forach :-) Jakze jestem ogromnie niepoprawny prawda? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Przyznaje sie bez bicia - swiadomie tak pisze. Nie lubie slowa fora/forach :-) Jakze jestem ogromnie niepoprawny prawda? ;-) Mozna do Miodka wyslac zapytanie, czy skoro Anglosasi nauczyli sie tak lacinskiego pochodzenia slowa kaleczyc, to czy przypadkiem my tez nie mozemy ;). Ala ja wole wersje oryginalna, moze przez kurs laciny w LO 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Slowo "wogole" - a jak komus sie literowki zdarzaja to tez masz zamiar wszystkich upominac? boze spacja mi sie nie wcisnela do konca i przeskoczylo. Zdarza sie (zwlaszcza jak mam nowa klawiaturke i przycisk nie wyrobiony :>)To jest forum, a nie chat/gg/irc, wiec mozesz spokojnie przeczytac swojego posta przed wyslaniem i poprawic tego typu bledy. Ewentualnie opanuj sztuke pisania patrzac w monitor, wtedy bledy widac na biezaco :) Nie patrze na klawe piszac :P, a nie zawsze mi w oczy wpadnie literowka, ale jak ja zobacze to poprawiam :) chyba ze tweak muli mi :) Szukalem w necie na temat slowa "FORUM" w starych postach z przed 1-2 lat jest napisane, ze slowo "forum" sie nie odmienia. Teraz patrze w slownikach na necie i widze, ze definicje sa uzupelnione o odmiany - cytat Sikora wyzej. Wiec wczesniej tego nie bylo, ja sie opieralem na starych danych, teraz wiem ze jest inaczej i lozik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Myślicie, że poza netem jest lepiej?? :?Jednak tak. Przynajmniej próbują się pilnować, a w sieci większości ludków wisi wszystko dokładnie i olewają sobie jakiekolwiek zasady. I nie chodzi tylko o pisownię, ale także o zwykłą kulturę, uprzejmość itd. ... Slowo "wogole" - a jak komus sie literowki zdarzaja to tez masz zamiar wszystkich upominac? boze spacja mi sie nie wcisnela do konca i przeskoczylo. Zdarza sie (zwlaszcza jak mam nowa klawiaturke i przycisk nie wyrobiony :>) Co nie znaczy, ze nie uwazam na pisownie :)... Jak już napisał FiDO, to nie jest GG. Przed wysłaniem postu jest czas na dokładne sprawdzenie. BTW, nie mogłem się powstrzymać. Błędnie poprawiasz (odmiana słowa forum) i to na dokładkę z błędem ortograficznym. Ale nie czepiam się. Punktu przecież nie dostałeś. Gdybym miał się czepiać każdego błędu, to bardzo szybko zmalałaby liczba aktywnych użytkownków forum. Smutna prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCZq Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Musze was rozczarowac, poziom slowotworsta jest tragiczny. Proponuje pujsc na jakas lekcje polskiego czy tez historii do gimnazjum albo liceum. Nie zebym sie jakos wywyszal (notabene mam dyslekcje i uszkodzony analizator sluchowy - nie slysze koncowek typu ę czy ą) ale jak czasem slucham swoich kolego z klasy (chodze do 3 gim.) to plakac mi sie chce. Ilosc slow ograniczona, umiejetnosci zbudowanai zdania na poziomie 3 klasisty ze szkoly podstawowej. O ile pisanie jakis notatek, referatow, wypracowan uchodzi, to juz sklekoczenie sensownego zdania przy odpowiedzi graniczy z cudem. Moze jestem troche przewrazliwiony ale lubie miec zasobny slownik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 BTW, nie mogłem się powstrzymać. Błędnie poprawiasz (odmiana słowa forum) i to na dokładkę z błędem ortograficznym. Ale nie czepiam się. Teraz nie wiem o co ci chodzi? Jak już napisał FiDO, to nie jest GG. Przed wysłaniem postu jest czas na dokładne sprawdzenie. (...)Gdybym miał się czepiać każdego błędu, to bardzo szybko zmalałaby liczba aktywnych użytkownków forum. Smutna prawda. Ja tez sie nie czepiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loco_pl Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Nie bede sie przeciez silil na wyszukane slownictwo jak rozmawiam z kolesiem przy browarku nt jakichs bzdur pff. Co do bledow to ich raczej nie robie, nie sprawdzam postow przed wyslaniem, conajwyzej czasem przestawi mi sie jakas literka ale to chyba nic strasznego. Tak wiec pytam, czy Kolko Wzajemnej Adoracji uradzilo cos w powyzszej sprawie t_T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Musze was rozczarowac, poziom slowotworsta Może to i dobrze bo gdy widze takie "kwiatki" to mi sie niedobrze robi. ps.co to są za punkty kary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Chyba lepiej zamknac topic bo bedziemy sie za chwile licytowac kto da wiecej :) a kazdy bedzie bal sie napisac chociaz slowo, zeby ktos mu nie wygarnal bledu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...