fungus Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Jaką macie temperaturę CPU przy takiej konfiguracji: Athlona XP 2500+ (1833 mhz = 166 x 11,0), nie podkręcany ABIT NF7-S v2.0 z Radeonem 9800Pro wewnątrz z chłodzeniem PENTAGRAM Freezone 80cu (obroty na maksa = 3100 obrotów) plus do tego dwa wiatraki z przodu obudowy i przy otwartej obudowie (tzn. bez lewej płyty) plus pasta termoprzewodząca OCZ Ultra 5+ bo ona u mnie wynosi: od 39,5 przy spoczynku ok. 44 podczas grania (po 3-4 godz.) 49 podczas grania (przy zamkniętej obudowie) Stąd moje pytanie gdyż sam nakładałem pastę i chciałbym się dowiedzieć jakie wy macie temperaty PRZY TAKIEJ KONFIGURACJI. Czy jest ona normalna, czy nie? A może zbyt grubą warstwę pasty nałożyłem. Aha jaką max temp. może osiągnąć CPU aby komp stabilnie pracował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 Temperatura zalezy w głównej mierze od napiecia na rdzeniu procka. Ustaw najnizsze stabilne, a temperatura pojdzie na bank w dół. Poza tym w budzie powinien byc odpowiedni przewiew, bo nawet najlepszy cooler nic nie pomoze jesli gorace powietrze stoi w miejscu. Moim zdaniem takze bez sensu sa te dwa wiatraki na dole w budzie (pewnie wieja do srodka) skoro masz otwartego kompa. Po pierwsze, przelóż jeden z tych wiatrakow na tyl budy pod zasilacz ( tak aby wyciagal gorace powietrze na zewnatrz), a po drugie zamknij obudowe. Zrob porzadek z okablowaniem, by polepszyc cyrkulacje powietrza. Moim zdaniem (sprawdzone empirycznie) wiecej daja wentyle wyciagajace, niz wciagajace. PS. Temperatury masz na moje oko troche za wysokie, jak na 11x166. 35-45 stopni wydaje sie max dla tej konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Odczyty temperatury z NF7 to sobie można międzi bajki wsadzić;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Odczyty temperatury z NF7 to sobie można międzi bajki wsadzić;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poocek_11 Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 4 x to już przesada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 LOL Nie moja wina :D Cos się z forum waliło wczoraj i kliknąłem pare razy wyślij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harbi Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Moim zdaniem temperatury masz zbyt wysokie. Ja jeszcze kilkanaście dni temu miałem bardzo podobny problem - na podkreconym bartonie do 2200Mhz przy napięciu 1.675 tepmeratura przekraczała 55C, a przy wyższych częstotliwościach i wyższym napięciu (1.85) temp mogła osiągnać nawet 65C :evil: Cały komp był chlodzony przez Pentagrama 80cu i dwa wiatraki 80x80 wywiewające powietrze Problem udało mi się rozwiązać w dość prosty (aczkoliwek troche kosztowny sposóB): kupiłem sobie nową obudowę, do której mieszczą się dwa wiatraki 92x92, które wdmuciach!a chłodne powietrze do obudowy i jeden wiatrak wydmuciach!ący 120x120. Temperatury wygladaja nastepująco: 11x220 przy napięciu 1.9V - Idle:35C Stres:48C Nie sugeruję ci od razu żebyś kupował nowa obudowę, ale jeśli wstawisz dodatkowe wiartaki wywiewajace gorace powietrze z obudowy, to na pewno temperatury znacząco spadną :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax83 Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 ta plyta ma tendencje do zawyzania temperatyury nawt o 10C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeChsoN Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 zamontuj sobie wiatrak wdmuciach!acy na zaslepkach 5,25 lub na bocznej scianie na wysokosci proca, ja mam wiatrak z przodu wdmuciach!acy i zalmana 7000 alcu puszczonego na maxa i temp podczas obciozenia nieprzekracza 44 C w spoczynku spada do 35C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 Przede wszystkim to podaj temperaturę jaką masz w obudowie - jaką w spoczynku, a jaką podczas grania. Jak nie podasz to dla mnie EOT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeChsoN Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 teraz mam temp w obudowie 29 i proc 38 jak nic nierobie totalnie to temp spada proca do 35-37 obudowa tak do 26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 jak masz bez obciążenia 29st w obudowie tzn że masz raczej kiepski wentylator wyciągowy ---> 3 do 5 stopni tutaj możesz zyskać. Poza tym temp b.ładna - nie widzę problemu 49 st podczas obciążenia to troche dużo, sprawdź, jaka przy takiej temp procesora jest temp w obudowie (pewnie z 35stC będzie), jeśli ok35stC to patrz wyżej - wentyl wyciągowy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreq Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Mój Bartek 2500+ zasuwa na taktowaniu 2400 MHz i napięciu 1,75V... Wentyl Pentagram QC-92 Cu z założonym tunelem powietrznym. Przy obrotach 2000 r/min, temp. w spoczynku na procku: 42 st, w maksymalnym obciążeniu: 48 st. (przy obrotach 2700 r/min temperaturki są o 3-4 stopnie niższe.... ale głośno się robi już...) Czy te temperaturki są OK? Pytam, bo od 3 dni temu złożyłem do kupy sprzęt i jestem w fazie testowania.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...