Skocz do zawartości
Aquarium

Bioshock

Rekomendowane odpowiedzi

Niezła kupa, zamiast dodawać po bokach tnie na górze i na dole... zupełnie jak po edycji plików w gierkach nieprzystosowanych do trybu wide. No, to razem z pozostałymi bugami jest już solidny materiał na pierwszego patcha. I to przed premierą :lol:

Podobno tryb widescreen na PC wygląda tak samo jak na X360 (nie widać rękawa gdy trzymasz klucz francuski).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plusy moge zaliczyc calkiem ladna grafe (lecz szoku nie ma, fajna woda, lecz taka krew - n/c) i dobra optymalizacje (chodzi w calkiem przyzwoitych detalach na moim kompie). Mnie ta gierka przypomina bardzo prey'a, lecz nie czuje w niej kompletnie klimatu. Ogladajac trailer z konca gry zapowiadajacy pelna wersje i pokazane tam pomysly z gry, sztuczki itp. mam wrazenie, ze tworcy gier nie maja juz czego wymyslac i powstaja takie chore wytwory. Moze tak jak pisalem nie moj klimat (prey mi sie calkiem podobal, tam byla nowosc - zabawy z grawitacja, lamaniem czasoprzestrzeni itp.), jednak noty na portalach zbiera solidne, wiec cos w niej musi byc. ;]

Na fulla sie raczej nie skusze, chyba, ze bede na strasznym glodzie i w okolicy nie bedzie nic lepszego do pogrania, tyle. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mastertab

W Crysisie to od bidy mozna bedzie przejsc gre na pare sposobow

"swoboda poruszania sie" niech kazdy z sposobow zajmie nam kolejne pare godz to bedzie Super

W Bioshock ,raczej bedziemy smigac po sznurku , jedno przejscie gry i do kosza .

ot dlaczego nie przepadam za takimi grami

system shock tez byl liniowy a przeszedlem go nie wiem ile razy...

tak samo demko bioshocka hehe skatowalem je chyba juz z 10 razy :] W jednej z okraglych dziur w scianach byla mala siostrzyczka a dopiero teraz to zobaczylem :)

Aha kupilem dzis 22'' LCDek Belinei Widescreen przesiadka z 17'' NECA jeszcze z wypuklym kineskopem... kurde teraz gierka nabrala dopiero klimatu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vault

Od bidy to ja tez przechodzilem po kilka razy typowe liniowe gry fpp

Q1 Q2 HL HL2 itp

ale nie oto chodzi

mamy juz 2007 rok 21 wiek

moze juz czas na poprawe standardow , nieliniowosc to wlasnie jedna z wazniejszych cech

fizyka grafa efekty fabula

a tu dostajemy Bioshocka

i wszystkie dzieci na placu zadowolone na maxa .

Na szczescie mozna liczyc na COD4 i nowa MOH

te gry napewno mnie przypasuja ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to samo w 1600x900.

Co do nieliniowosci gier - wole liniowa gre ze swietna fabula, niz nieliniowa nude. Niestety nieliniowosc/pelna swoboda bywa uzywana jako wybieg, zeby zamaskowac niedostatki fabuly. A zrobic odpowiednio wciagajaca nieliniowa gierke to juz wyzsza szkola jazdy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vault

Od bidy to ja tez przechodzilem po kilka razy typowe liniowe gry fpp

Q1 Q2 HL HL2 itp

ale nie oto chodzi

mamy juz 2007 rok 21 wiek

moze juz czas na poprawe standardow , nieliniowosc to wlasnie jedna z wazniejszych cech

fizyka grafa efekty fabula

a tu dostajemy Bioshocka

i wszystkie dzieci na placu zadowolone na maxa .

Na szczescie mozna liczyc na COD4 i nowa MOH

te gry napewno mnie przypasuja ,

MOH pierwsza recenzja 6/10 wiec boje sie, ze nie :) no i chyba nie powiesz mi, ze COD nie jest liniowy Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie nigdy liniowość nie przeszkadzała ;]. Cieżko stworzyć dobrą atmosfere bez skryptowych wstawek i ograniczeń ruchu. Inaczej można byłoby ciekawe akcje ominąć. BS to taki film z miodnym (jak dla mnie) klimatem w którym to ty kierujesz głównym bohaterem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, przetestowałem demko na moim configu, procek 2600 MHz, grafa 500/1150 MHz, stery te najnowsze bety, vsync wyłączone. Aby grało się komfortowo musiałem wyłączyć wszystkie opcje po lewej stronie, jakosc tekstur ustawiona na srednie, takze jakosc postaci ustawiona na srednie, rozdziałka 1024x768. Wtedy gra chodzi OK, choc i tak framerate potrafił spasc do ok. 20 fps (ostatnia walka ze sporą ilosćią przeciwników).

Przy takich ustawieniach gra wygląda gorzej niż Doom 3 (w którego teraz pogrywam, swietna gierka) czy Half Life 2, również chodzi od nich gorzej. No nic 6800 to juz nie potwór i własciwie spodziewałem sie takich wyników, wyglada na to, że gre przejde na X360 (chodz jeszcze z padem nie jestem za pan brat),

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jest, zrobiłem porównanie 1440x900 (widescreen) i 1400x1050 (standardowe 4:3):

Dołączona grafika Dołączona grafika

w trybie wide screen widze lekkie przyciemnienie na dole na calej lini szerokosci paska zadan w windowsie... ktos tez tak ma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze taki tips bo moze nie wszyscy zauwazyli szczegolnie na tych słabszych sprzetach.

Wyłączcie vsync to gra dostaje niezlego kopa.

Moze alcen właśnie rozwiaszesz w ten sposob swoj problem.

Gdy wlaczylem vsync to gra tak zamulala, ze szkoda gadac.

Niemal nonstop ponizej granicy plynnosci.

Co do samej rozgrywki to po kazdym razie jest coraz lepiej :)

Na poczatku przeszedlem ot tak sobie.

Za drugim dopiero odkrylem, drugi PLAZMID oraz, ze woda przewodzi elektrycznosci (wow, co za spostrzezenie).

I niezle sie wtedy mozna bawic.

A koncowy trailer po prostu robi piorunujace wrazenie i mam nadzieje, ze to dopiero poczatek zabawy nawet jak na prezentacje, w ktorej pewnie chcieli umiescic jak najwiecej smaczkow.

A jak do konca bedzie z oryginalna wersja to jeszcze poczekam bo nie ukrywam 2 instalacje zniecheca mnie do zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamietam czy byla opcja wylaczania vsynca w grze. Ja mialem chyba wylaczona ale tylko w sterach grafiki ;x. Pozatym u mnie gra tez plynie, tylko ostatnia scena zamula mnie strasznie. A tak moze wygladac dosc znaczacy procent gry dlatego mnie to zmartwilo. Mialem z 15FPS - moze przejde jeszcze raz demko i podam dokladny wynik na 800x600@high w tamtym pomieszczeniu, po jatce. (np kiedy patrze w poprzek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja skonczylem wczoraj. 1600x1200 wlaczona synchronizacja, wszystko na high, a w sterach AF 16 i AA 8. No i ladnie chrupalo w niektorych miejscach. Dopiero jak ustawilem AA 4 juz smigalo ladnie.

Wydawalo mi sie ze wygladzania nie ma a jednak jest na moje oko poza spadkiem framrate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nieliniowosci gier - wole liniowa gre ze swietna fabula, niz nieliniowa nude. Niestety nieliniowosc/pelna swoboda bywa uzywana jako wybieg, zeby zamaskowac niedostatki fabuly. A zrobic odpowiednio wciagajaca nieliniowa gierke to juz wyzsza szkola jazdy :)

Deus EX 1 byl po czesci nieliniowy , swietny klimat , fabula :-P :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno tryb widescreen na PC wygląda tak samo jak na X360 (nie widać rękawa gdy trzymasz klucz francuski).

hehe, spoko widescreen zrobili :D scinajac 4:3 ^^ zazwyczaj jest odwrotnie :D ucina sie wide by uzyskac 4:3 ^^

Jeszcze taki tips bo moze nie wszyscy zauwazyli szczegolnie na tych słabszych sprzetach.

Wyłączcie vsync to gra dostaje niezlego kopa.

to normalne :) kiedy grasz na mocniejszym sprzecie masz tyle klatek ile Hz, wiec Vsync pracuje dobrze (chociaz i tak imho nie jest w 100% sztywny i precyzyjny), jak masz wiecej klatek niz Hz, wtedy zaczyna sie plywanie obrazu :) (dlatego wlacza sie vsync). na kompie ktory normalnie generuje ilosc fps zblizona do odswiezania ekranu, vsync mozna wylaczyc, i ekran az tak bardzo plywac nie bedzie, do tego mysz znacznie lepiej pracuje (sztywniejsze ruchy), no i przy spadkach fps nie czuc tego tak bardzo jak przy wlaczonym vsync :) dlatego najlepsza opcja bylo zawsze ustawienie max fps takiego jak sie ma odswiezanie ekranu, szkoda ze nie mozna zrobic tego w bs :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat lepsze sa komentarze, szczegolnie niejakiego marquiza.

Bajarz do potegi.

Co do zdazenia to akurat wtedy mial przyjsc kres na zasilke, a ze trafilo na Bioshock to juz loteria.

mess, dziekuje za wyjasnienie pojecia vsync :)

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat lepsze sa komentarze, szczegolnie niejakiego marquiza.

Bajarz do potegi.

Co do zdazenia to akurat wtedy mial przyjsc kres na zasilke, a ze trafilo na Bioshock to juz loteria.

mess, dziekuje za wyjasnienie pojecia vsync :)

Taki z niego "didżej" , że nawet nie potrafi zmienić detali w grze :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"BioShock - limit aktywacji i tryb panoramiczny, 2K Games nie widzi problemów":

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=36038

Myślałem o zainwestowaniu w oryginalną wersję, ale teraz jakoś mi przeszło. Kompletnie nie wiem po co stosują takie zabezpieczenia. Bardziej opłaca się ściągnąć piracką wersję z internetu - mniej problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było juz raz cytowane strone wcześniej:

hey guys,

first, let me say this. you DO NOT NEED TO USE THE INTERNET EVERY TIME YOU PLAY THIS GAME. it is only the first time.

second, you can uninstall and reinstall this game, and if, by chance, you have 2 computers you want to simultaneously play this game on, you also can do that.

if by some chance you are reinstalling this game without uninstalling it first, a lot, there is a chance you may have to call securom and get a key, or deactivate some older installations.

but if you upgrade your hardware next week, you'll still be able to play the game. if you revamp your system and need to reinstall bioshock, just uninstall it before you go through the overhaul, and then do your reinstall.

calling it "hardware fingerprinting" is a bit alarmist. we do not transmit any of your data to any companies.

really, the only people who will be concerned about any of these security measures are those who are rapidly putting bioshock on many pcs... if you use the game as you normally do, you won't notice this at all.

Tak wiec nie gadaj o piractwie, bo troche bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deus EX 1 byl po czesci nieliniowy , swietny klimat , fabula :-P :wink:

Alez nie ma co do tego watpliwosci :) Przechodzilem ja 3 razy, za kazdym razem swietnie sie bawiac.

Takie gry jak Deus Ex, Baldur's Gate 2 czy Planescape Torment sa IMHO swietnymi przykladami liniowych gier z rewelacyjnym klimatem i fabula. Tyle, ze w tych grach fabula byla zasadniczo liniowa (gdzies po drodze byly niewielkie mozliwosci wyboru, ale i tak w pewnym momencie wszystkie sciezki zbiegaly sie do tego samego punktu), natomiast pozostawiono graczowi swobode w temacie sidequestow (BG2, Torment) i/lub doboru srodkow do wykonania zadania (tu najlepszym przykladem jest Deus Ex, w ktorym dokladnie bylo wiadomo, co i gdzie mamy zrobic - problemem bylo tylko "jak" :) ).

Na drugim biegunie jest np. Oblivion, w ktorym dano graczowi calkowita swobode, ale glowny watek fabularny jest krotki i mialki. Nadal jest to fajna gra, nad ktora mozna spedzic kupe czasu, ale IMHO jest to swietny przyklad tytulu, w ktorym "nieliniowosc" wziela gore nad dobra fabula.

Patrzac po demie, to Bioshock laduje w pierwszej grupie, czyli swietna fabula i klimat, ale kosztem liniowosci i duzej ilosci zaskryptowanych wydarzen (w demie widac to swietnie w scenie, jak znajdujemy sie nad scena i patrzymy na Little Sister) - za to wachlarz roznych mozliwych trickow bedzie pewnie bardzo szeroki za sprawa Plazmidow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi