Sarenka Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 (edytowane) Pewnie zaraz ktos mnie do searcha odesle. I ja tam szukalem, ale chyba cos zle pytania zadaje. CHodzi mi o taka jedna sprawe - jak dokladnie zamontowac juz okienko/a? Czy w kolejnosci takiej (juz o wycieciu okna i przeszlifowaniu brzegow): - uszczelka u wklejona - podklejamy plexe do budy a moze - uszczelka h wklejana - wkladamy plexe w uszczelke A moze ktos napisze cosik o tym do faq? Edytowane 5 Marca 2005 przez Sarenka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neonix Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 JA znalałem taki artykuł masz tam wszystko wyjaśnione http://www.tomshardware.pl/howto/20020724/...pc_case-09.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Nie montuj uszczelki :!: Montując okno u siebie rozważałem wiele opcji i schodziłem sporo sklepów. Nic mi nie pasowało i ostatecznie odrzuciłem wszelkie uszczelki, maskownice itd. Muszę przyznać że bardzo dobrze zrobiłem :D Mój przepis wygląda tak: - zbierasz potrzebne rzeczy czyli gł. -piła kątowa (flexa), tarcza do metalu-3 zł, nity 3/6 czyli 3 mm średnicy i 6 mm długości-parę groszy he, oczywiście wiertarkę z wiertłem :wink: , dobrze gdybyś miał dostęp do imadła, koniecznie farba do budy, czemu? o tym za chwilę - flexą wycinasz otwór, robiąc to dokładnie wystarczy, również nią, deko wyszlifować nierówności - flexa oczywiście spali Ci farbę przy miejscu cięcia, więc musisz zakupić farbę, ja uzyłem zwyklej czarnej matowej-8zł (efekt extra!) - pleksę ciełem piłą do metalu (taką z brzeszczotem), zalecana WYSOKA ostrożność, pleksa lubi sobie z nienacka pękać, - oczywista robimy se otworki pod nity, tyle ile sobie życzysz, u mnie w pionie: po 3, w poziomie: po 4 - z nitów wyjmujemy szpilke tak by została nam sama główka - kladziemy blachę z pleksą koniecznie na czymś w miarę miękkim, wkładamy nity i delikatnie zaklepiamy młotkiem, oczywiście ta "dobra" strona nita ma wystawać na zewnątrz budy, a klepiemy od wewnątrz. Efekt przerósł moje oczekiwania :P jest zarąbisty :!: W życiu nie pozwoliłbym sobie zamontować jakiejkolwiek uszczelki i Tobie to odradzam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Hmm.. moze racja... Musze se to powyobrazac :) A co do wycinania.. Nic sie nie pali, jak dzialasz wyrzynarka. No i wyrzynara jest duzo dokladniejsza od katowki. A plexe to se karze doacia przy kupnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 z czystej ciekawosci... ESKAN, pokaz zdjecie twego okna z jakims zblizeniem na twoje nity ja aktualnie nie mam uszczelki, okna sa zamocowane bardzo mocnym sylikonem a wszystko jest upiekszone/zamaskowane listwa chromowana (jak do samochodow) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 11 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2004 @Radek_BVB Szczerze mówiąc trochę mi sie nie chce (i trochę nie mam czas) by pokombinować z wstawieniem fotki-byłaby to moja pierwsza :twisted: Przynajmniej dla mnie będzie prościej jak zapodasz maila to Ci je podeślę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meehow Opublikowano 11 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2004 Podlaczam sie do prosby o zdjecie. Zamierzam sobie zrobic okno, ale uszczelki mi sie nie usmiechaja. Trzeba je kupowac i zostaje przerwa miedzy poczatkiem, a koncem uszczelki :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 ...ufffff, dzisiaj byłem w praktikerze i kupiłem plexę 50x50x2, do tego malutkie nity 3.3mm, nitownica czeka w domu, tylko kurde nima kiedy tego zrobić... :( Buda stoi sobie w domu, a ja na stancji, więc przyjdzie pracować nad tym dopiero sobota-poniedziałek, ale porobię zdjęcia instruktarzowe z montażu... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 ...ufffff, dzisiaj byłem w praktikerze i kupiłem plexę 50x50x2, do tego malutkie nity 3.3mm, nitownica czeka w domu, tylko kurde nima kiedy tego zrobić... :( Buda stoi sobie w domu, a ja na stancji, więc przyjdzie pracować nad tym dopiero sobota-poniedziałek, ale porobię zdjęcia instruktarzowe z montażu... :D Nie wiem czy użycie nitownicy jest dobrym pomysłem. Osobiście, tak jak pisałem powyżej, zdjąłem nity ze szpilek i zaklepywałem ręcznie. Bałem się że nitownica może "zadziałać z za dużą siłą" i spowodować pęknięcie pleksi. Może lepiej wcześniej poćwicz na jakimś odpadowym skrawku pleksi. Daj koniecznie znać czy nitownica nie powoduję pęknięć-sam jestem ciekaw 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 ...hmmm... zobaczymy, na pewno będę to robił baaaardzo powoli bo już udało mi się rozwalić igłę na pół naciskając za mocno... :) Ale na razie z przyczyn niezależnych plexa idzie w odstawką... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 I jakie efekty nitowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpernal Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 macie pomysl jak wyciac skaplikowany wzorek w obudowie Dokładnie to znaczek z gry black & white Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crasher Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Dremel, a dla wiekszych efektow pilka wlosowa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 fajny i szybki patent na okno to wyciac okienko w jakimś tam porządamym kształcie, nawiercić otworki - dużo, tak co 2-4cm wzdłuż krawędzi cięcia. Potem podłożyć pod to okno plekse i przez te otworki robić przez blache otwory w pleksie grotem lutownicy. Teraz wystarczy przykręcić tą plexi takimi wkrętami jak te od zasilacza. Wygląd jest masakra. Jak sportowy wlew paliwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osek Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 czy tutaj będą te zdjęcia kiedyś? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wortigern Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 ja kupilem za 2 zl tasme 2 stronna i przykleilem plexi od tylu i sie trzyma bardzo dobrze. 15 min roboty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Lamer_ Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 ja mam na silikon wklejana.. jak dorwe aparat to foty porobie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) No ja wkleilem na silikon i bez zadnej uszczelki i jest super sam wyglad (gorzej z szyba - za bardzo scisnalem i troche popekala - jak bede mial chwile czasu, to wymienie). I stwierdzam, ze bez uszczelki sprawa wygalada imho najlepiej. A foty znajdziesz w linku w podpisie. Edytowane 2 Marca 2005 przez Sarenka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wortigern Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 tasma jest chyba lepsza od silikonu, bardzo mocno sie trzyma (kilka kopow juz dostala) i przy przyklejaniu nie trzeba uzywac zadnej sily (ja polozylem kilka ksiazek na bok zeby sie docisnela). I elegancko jest. ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Nio tak - alezostawia slady zarowno na szybie jak i na budzie dosc nieprzyjemne. Niespominajac juz o tym, ze zostala stworzona do klejenia powierzchni raczej chropowatych chodz troche a nie szyby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wortigern Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 ja tam nie mam zamiaru odklejac szyby wiec mi to wisi. Wazne ze sie dobrze trzyma a slady to chyba pod rozpuszczalnikiem zejda. Oczywiscie tasma to pujscie na latwizne, jkabym mial wiertarke to bym zrobil na wkrety\nity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio311 Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 (edytowane) Chcesz widzieć jak wygląda twój komp? hehe po co ci okno zrób tak jak ja wyjmij go z budy:P Oczywiście to żart :P wyjełem te bebechy bo maluje obudowe:P POZDRAWIAM MISIO311 Edytowane 5 Marca 2005 przez misio311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 A co zrobiliście z krawędziami okna ? Pilnik + papier ścierny... to napewno.. ;) Ale czy coś jeszcze... czy tak zostawiamy i pleksa... ? jakieś listy, siatki... słyszałem... ale nie widziałem... macie jakieś foty ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 A co zrobiliście z krawędziami okna ? Pilnik + papier ścierny... to napewno.. ;) Ale czy coś jeszcze... czy tak zostawiamy i pleksa... ? Tylko tyle ja zrobilem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Pytanko mam => gdzie kupić sobie pleksi?? Bo nie wiem zupełnie gdzie miałbym szukać... Nie chcę gotowych "zestwów" tylko samą płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Poszukaj w marketach budowlanych (Obi, Castorama itp.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Dzięki. To się kupuje z metra wówczas??? Czy Oni potrafią wyciąć już bardziej konkretny rozmiar??? No i czy to jest w różnych grubościach, a jeśli tak, to jaką najlepiej wybrać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Gosc powinien Ci dociac kawalek jaki potrzebujesz (ale dociecie chyba cos kosztuje - ale pewnie grosze). Co do grubosci niestety Ci nie pomoge bo sie nie orientuje jaka jest najlepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZUK Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) ... Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez SZUK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...