Skocz do zawartości
Sarenka

Sposob Montazu Okna W Budzie

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie zaraz ktos mnie do searcha odesle. I ja tam szukalem, ale chyba cos zle pytania zadaje.

CHodzi mi o taka jedna sprawe - jak dokladnie zamontowac juz okienko/a?

Czy w kolejnosci takiej (juz o wycieciu okna i przeszlifowaniu brzegow):

- uszczelka u wklejona

- podklejamy plexe do budy

a moze

- uszczelka h wklejana

- wkladamy plexe w uszczelke

A moze ktos napisze cosik o tym do faq?

Edytowane przez Sarenka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie montuj uszczelki :!:

Montując okno u siebie rozważałem wiele opcji i schodziłem sporo sklepów. Nic mi nie pasowało i ostatecznie odrzuciłem wszelkie uszczelki, maskownice itd. Muszę przyznać że bardzo dobrze zrobiłem :D

Mój przepis wygląda tak:

- zbierasz potrzebne rzeczy czyli gł. -piła kątowa (flexa), tarcza do metalu-3 zł, nity 3/6 czyli 3 mm średnicy i 6 mm długości-parę groszy he, oczywiście wiertarkę z wiertłem :wink: , dobrze gdybyś miał dostęp do imadła, koniecznie farba do budy, czemu? o tym za chwilę

- flexą wycinasz otwór, robiąc to dokładnie wystarczy, również nią, deko wyszlifować nierówności

- flexa oczywiście spali Ci farbę przy miejscu cięcia, więc musisz zakupić farbę, ja uzyłem zwyklej czarnej matowej-8zł (efekt extra!)

- pleksę ciełem piłą do metalu (taką z brzeszczotem), zalecana WYSOKA ostrożność, pleksa lubi sobie z nienacka pękać,

- oczywista robimy se otworki pod nity, tyle ile sobie życzysz, u mnie w pionie: po 3, w poziomie: po 4

- z nitów wyjmujemy szpilke tak by została nam sama główka

- kladziemy blachę z pleksą koniecznie na czymś w miarę miękkim, wkładamy nity i delikatnie zaklepiamy młotkiem, oczywiście ta "dobra" strona nita ma wystawać na zewnątrz budy, a klepiemy od wewnątrz.

Efekt przerósł moje oczekiwania :P jest zarąbisty :!: W życiu nie pozwoliłbym sobie zamontować jakiejkolwiek uszczelki i Tobie to odradzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ufffff, dzisiaj byłem w praktikerze i kupiłem plexę 50x50x2, do tego malutkie nity 3.3mm, nitownica czeka w domu, tylko kurde nima kiedy tego zrobić... :( Buda stoi sobie w domu, a ja na stancji, więc przyjdzie pracować nad tym dopiero sobota-poniedziałek, ale porobię zdjęcia instruktarzowe z montażu... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ufffff, dzisiaj byłem w praktikerze i kupiłem plexę 50x50x2, do tego malutkie nity 3.3mm, nitownica czeka w domu, tylko kurde nima kiedy tego zrobić... :(  Buda stoi sobie w domu, a ja na stancji, więc przyjdzie pracować nad tym dopiero sobota-poniedziałek, ale porobię zdjęcia instruktarzowe z montażu...  :D

Nie wiem czy użycie nitownicy jest dobrym pomysłem. Osobiście, tak jak pisałem powyżej, zdjąłem nity ze szpilek i zaklepywałem ręcznie. Bałem się że nitownica może "zadziałać z za dużą siłą" i spowodować pęknięcie pleksi. Może lepiej wcześniej poćwicz na jakimś odpadowym skrawku pleksi. Daj koniecznie znać czy nitownica nie powoduję pęknięć-sam jestem ciekaw 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny i szybki patent na okno to wyciac okienko w jakimś tam porządamym kształcie, nawiercić otworki - dużo, tak co 2-4cm wzdłuż krawędzi cięcia. Potem podłożyć pod to okno plekse i przez te otworki robić przez blache otwory w pleksie grotem lutownicy.

Teraz wystarczy przykręcić tą plexi takimi wkrętami jak te od zasilacza. Wygląd jest masakra. Jak sportowy wlew paliwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja wkleilem na silikon i bez zadnej uszczelki i jest super sam wyglad (gorzej z szyba - za bardzo scisnalem i troche popekala - jak bede mial chwile czasu, to wymienie). I stwierdzam, ze bez uszczelki sprawa wygalada imho najlepiej. A foty znajdziesz w linku w podpisie.

Edytowane przez Sarenka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wortigern

tasma jest chyba lepsza od silikonu, bardzo mocno sie trzyma (kilka kopow juz dostala) i przy przyklejaniu nie trzeba uzywac zadnej sily (ja polozylem kilka ksiazek na bok zeby sie docisnela). I elegancko jest. ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość wortigern

ja tam nie mam zamiaru odklejac szyby wiec mi to wisi. Wazne ze sie dobrze trzyma a slady to chyba pod rozpuszczalnikiem zejda. Oczywiscie tasma to pujscie na latwizne, jkabym mial wiertarke to bym zrobil na wkrety\nity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz widzieć jak wygląda twój komp? hehe po co ci okno zrób tak jak ja wyjmij go z budy:P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Oczywiście to żart :P wyjełem te bebechy bo maluje obudowe:P

POZDRAWIAM

MISIO311

Edytowane przez misio311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zrobiliście z krawędziami okna ?

Pilnik + papier ścierny... to napewno.. ;) Ale czy coś jeszcze... czy tak zostawiamy i pleksa... ?

jakieś listy, siatki... słyszałem... ale nie widziałem... macie jakieś foty ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi