Skocz do zawartości
.:Max:.

WD Raptor 74 GB WD740GD Serial ATA i Maxtor OneTouch Fire???

Rekomendowane odpowiedzi

Raid jest niezbędny jeśli posiada się 2 słabsze dyski twarde i chce się

na przykład nagrywać z TV/Kamery/VCR obraz nieskompresowany

lub o niskim stopniu kompresji - np DV, kompresja YUV,

taki strumień to około 30MB/s(768x576x25FPS) więc przy końcu partycji/lub fragmentacji

dysku, 1 dysk może sobie nie poradzić - u mnie odczyt min to około 32MB/s(HDtach 160GB SATA Seagate NCQ)

(zapis zawsze troche mniejszy) z czego wynika, że przy nowych dyskach SATA raid0 nie potrzebny chyba że ktoś serwer składa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max

Raid do kompresi Dvd na divix czy jak se tam chcesz - mi sie wydawalo ze mhz tu bradziej potrzebne.

Przerabiam Divix na DVD, a nie odwrotnie , a po za tym niechodziło mi o samo przerabianie tylko o to, że jak przerobisz takowy np. film 700 MB na format DVD to te Mega stają sie dużo większe i chodzi o szybkie ich przezucenie na drugi dysk.:)

Ale mimo wszystko raid0 nie jest za bardzo potrzebny przy WD Raptorze 74GB..

Pozdrowionka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia zakladajac jak bardzo bezawaryjne sa dzis dyski to musialbys miec kosmicznego pecha. dodatkowo jesli nie chcesz raida to jak mowie raptor 36gb + 160gb inny dyszel - zniknie problem powolnego drugiego dysku.

Tu już nie chodzi o awaryjność dysków tylko o kłopoty z raidem, jeżeli coś się w nim pokrzani to musisz na nowo go zakładać, czyli znowu zakładanie partycji, format tych partycji itd. a z czym to się wiąże z utratą danych...

A wracając do Raptora 36GB to niestety dysk ten jest strasznym niewypałem zwłaszcza jeżeli chodzi o Hałas, pierdzi jak byś miał zamiast dysku kosiarkę do trawy w kompie, na pewno dużo lepszy jest Raptor 74Gb..

Mam jeszcze pytanko, czy jest duża różnica w szybkości dysku podłączonego za pomocą FireWire, a SATA ???

Nie zgodze sie .... mam raida i od kiedy ustawilem rok temu macierz, nic sie nie wysypalo. Jak padnie winda to jaki problem sformatowac partycje C: ?? :| Jak ktos jest "nie madry" i najwazniejsze dane ma na dysku C: to juz jego problem. A co do zciach!ia sie dyskow to istnieje ta mozliwaosc, ale nawet przy pojedynczych dyskach istnieje taka mozliwaosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM !!!

Na tym forum to chyba mój pierwszy post ...

Obawy co do RAID 0 ( nie działa , wiesza się , padną dyski , czary , uuuuuchhuchu :mur: ) wynikają z tego ,że takie informacje podają Ci szanowni koledzy którzy w większości słyszeli lub czytali o RAID 0 np. w podręczniku akademickim wydanym 6 lat temu.

FAKTY RAID 0:

- Dwa dyski połączone w RAID 0 mają szanse "paść" 2 x szybciej niż pojedynczy dysk -> innymi słowy puszczając TOTKA 2 zakłady masz dwa razy większą szanse trafienia szóstki :rolleyes: !!!!

- na niektórych kontrolerach potrzebna jest dyskietka ze sterami !! (XXI w. )

- Dyski przy pierwszej instalacji trzeba skonfigurować tj. ustawić w BIOS'ie (DEL lub F2 ) , potem przy starcie

najczęściej (ALT+ F4 , lub inna konfiguracja) wchodzimy do Biosu Raid i ustawiamy , tryb ,paski , zapisz , restart.

- startuje instalator Windy , jak podaje że nie widzi dysku , to znaczy że dyskietka jest niezbędna .Jeszcze raz instal windy i F6 wczytujemy z dyskietki stery i działa ( w win98 działa bez dyskietki ciekawe czemu ?)

Mam RAID 0 2 X RAPTOR 740 od prawie 1,5 roku i odziwo działa nie przerwanie (formatowanie , reinstalacje jakoś nie zaszkodziły Raidowi )

Jedyne na co można narzekać to hałas ... :cry:

http://www.dmgary.neostrada.pl/1/hdd.jpg

B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dmgary

Wszystko fajnie, ale zapomniales ze pracujesz na Raptorach, ktore slyna z bezawaryjnosci... Ciekawe czy tak zachwalalbys RAID 0 gdyby przyszlo Ci pracowac na 2x Samsung i po pol roku jeden by padl?

Prawda jest taka, ze RAID 0 zachwalaja tylko ci, ktorzy nigdy nie przezyli awarii dysku i rozpadu macierzy. Owszem, kopiowanie duzych plikow idzie prawie 2 razy szybciej, ale ryzyko utraty danych jest 2 razy wieksze... statystyki nie oszukacie. Szybkosc to nie wszystko Panowie (i Panie?). Jesli ktos naprawde ceni swoj czas i to co ma na dysku, to RAID 0 jest dla niego rozwiazaniem conajwyzej niepowaznym.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na dzień dzisiajczy stac mnie na WD Raptor 36.7 GB Serial ATA, ale słyszałem że jeste głośny , czy to prawda?

Albo mogę poczekać około 2 miesięcy i kupic WD Raptor 74 GB Serial ATA ale czy ten też nie jest głośny?

Więc moja proiźba żeby posioadaczy tych raptorów wypowiedziali się jak jest z głośnościa tych dysków

Z góry dzięki za odp.

Edytowane przez _python_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dysk kosztuje te 2.000 zl i to az 73GB (Seagate Cheetah) a kontroler Adaptec UWSCSI te nastepne 1.000 zl :blink:

Prawda jest taka, ze RAID 0 zachwalaja tylko ci, ktorzy nigdy nie przezyli awarii dysku i rozpadu macierzy. Owszem, kopiowanie duzych plikow idzie prawie 2 razy szybciej, ale ryzyko utraty danych jest 2 razy wieksze... statystyki nie oszukacie. Szybkosc to nie wszystko Panowie (i Panie?). Jesli ktos naprawde ceni swoj czas i to co ma na dysku, to RAID 0 jest dla niego rozwiazaniem conajwyzej niepowaznym.

Swieta racja. Mozna np. kupic 80GB na ATA/sATA i zgrywac co miesiac wazniejsze dane.

Edytowane przez Soldier666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie nad raptorem 36g byłby używany jako partycja systemowa na którą instalowałbym gry itp. czy zauważalne bedzie przyspieszenie np: w instlowaniu gier kopiowaniu i ogólnym użytkowaniu windowsa w stosunku do dysku który obecnie mam maxtor ata 133 120g ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dmgary

Wszystko fajnie, ale zapomniales ze pracujesz na Raptorach, ktore slyna z bezawaryjnosci... Ciekawe czy tak zachwalalbys RAID 0 gdyby przyszlo Ci pracowac na 2x Samsung i po pol roku jeden by padl?

pozdro.

Wróciłem !!!

Faktycznie zastosowanie dwóch dysków w RAID 0 zwiększa szansę awari wprost proporcionalnie do puszczenia dwóch kuponów w totolotaka - Szansa wygrania też rośnie dwukrotnie. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wróciłem !!!

Faktycznie zastosowanie dwóch dysków w RAID 0 zwiększa szansę awari wprost proporcionalnie do puszczenia dwóch kuponów w totolotaka - Szansa wygrania też rośnie dwukrotnie. :-P

Hmmmmm...

OT (nie całkiem :wink: )

Puszczając 1 totka masz sznsę 1/13 900 000 (około)

Puszczając 2 zakłady masz szansę 2/13 900 000 ....

EOT

Patrząc na gwarancję np 5 lat seagate'a szansę na awarię nie są zbyt duże,zresztą można mieć trzeci dysk na backup najważniejszych danych(właśnie mam zamiar tak zrobić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi