Flinston Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Kupilem dwa wentylatory do obudowy sa to arctic coling fan pro z termokontrola i na jeden z tych wentylatorow juz mi zabraklo zlacz trzy pinowych w plycie jak go podlaczam bezposrednio do zasilacza czerwony do czerwonego a czarny do czarnego to nie rusza a zwykly wntylatorek bez termokontroli rusza nie wiem co jest grane dlaczego nie rusza a, i w 3pinowej wtyczce od wentylatora jest jeszcze jeden przewod koloru zoltego nie wiem gdzie go podlaczyc to moze i dlatego nie rusza a z plyty bezposrednio normalnie dziala . Jak to podlaczyc czy ktos mi moze pomoc? Z gory dziekuje. I pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Ja uwalilem ta wtyczke 3 pinowa i podlaczylem do tej [tej dodaktowej kwadratowej co sie do mobo wpina] kostki 4 pinowej 12V bo jej nie uzywam... zoltego kabelka nie mam wogole podlaczonego ;) ucialem go... :P w tej kostce mam Czarny - Czarny [kostka] i Czerwony - Zolty [kostka] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Tez zolty kabelek jest wlasnie od kontroli obrotow. Poszukaj na forum jak ma byc podloczone, jestem wiecejniz pewien ze bylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vvarevvolf Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Wentyle: 1x czarny to ground, 1x czerwony od napiecia i 1x zolty od kontroli obrotow Zasilacz: 2x czarne (ground), 1x czerwony 5v i 1x zolty 12v Wentyl nie rusza prawdp. dlatego, że podlaczasz go pod czerwony kabel[5v] od PSU (czyli ma za niskie napiecie - choc to dziwne bo mi moje 80mm wentyle np cooler master, antec i spire[z diodami] chodza bez problemu na 5v, a na spire nawet diody swieca [choc slabiej]) Proponuje podlaczyc czerwony kabelek[FAN] pod zolty[PSU] i czarny kabelek[FAN] po czarny[PSU] Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flinston Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 miales racje juz dziala tak jak mowisz czarny na czarny a czerwony na zolty dziekuje i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Wentyle: 1x czarny to ground, 1x czerwony od napiecia i 1x zolty od kontroli obrotow Zasilacz: 2x czarne (ground), 1x czerwony 5v i 1x zolty 12v Wentyl nie rusza prawdp. dlatego, że podlaczasz go pod czerwony kabel[5v] od PSU (czyli ma za niskie napiecie - choc to dziwne bo mi moje 80mm wentyle np cooler master, antec i spire[z diodami] chodza bez problemu na 5v, a na spire nawet diody swieca [choc slabiej]) Proponuje podlaczyc czerwony kabelek[FAN] pod zolty[PSU] i czarny kabelek[FAN] po czarny[PSU] Pozdrawiam widzisz towarzyszu , jego wentyl pewnie tez by ruszyl gdybi nie termo kontrola ( czytaj termistor ) ... potrzebne jest wieksze napiecie by ruszyl gdyz arctic ma wieksza rezystancje ( przez ten maly rezystorek ) :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...