Skocz do zawartości
Flinston

JAK PODŁĄCZYC WENTYLATOR OD OBUDOWY ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem dwa wentylatory do obudowy sa to arctic coling fan pro z termokontrola i na jeden z tych wentylatorow juz mi zabraklo zlacz trzy pinowych w plycie jak go podlaczam bezposrednio do zasilacza czerwony do czerwonego a czarny do czarnego to nie rusza a zwykly wntylatorek bez termokontroli rusza nie wiem co jest grane dlaczego nie rusza a, i w 3pinowej wtyczce od wentylatora jest jeszcze jeden przewod koloru zoltego nie wiem gdzie go podlaczyc to moze i dlatego nie rusza a z plyty bezposrednio normalnie dziala .

Jak to podlaczyc czy ktos mi moze pomoc?

Z gory dziekuje.

I pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwalilem ta wtyczke 3 pinowa i podlaczylem do tej [tej dodaktowej kwadratowej co sie do mobo wpina] kostki 4 pinowej 12V bo jej nie uzywam... zoltego kabelka nie mam wogole podlaczonego ;) ucialem go... :P w tej kostce mam Czarny - Czarny [kostka] i Czerwony - Zolty [kostka]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentyle: 1x czarny to ground, 1x czerwony od napiecia i 1x zolty od kontroli obrotow

Zasilacz: 2x czarne (ground), 1x czerwony 5v i 1x zolty 12v

Wentyl nie rusza prawdp. dlatego, że podlaczasz go pod czerwony kabel[5v] od PSU (czyli ma za niskie napiecie - choc to dziwne bo mi moje 80mm wentyle np cooler master, antec i spire[z diodami] chodza bez problemu na 5v, a na spire nawet diody swieca [choc slabiej])

Proponuje podlaczyc czerwony kabelek[FAN] pod zolty[PSU] i czarny kabelek[FAN] po czarny[PSU]

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentyle: 1x czarny to ground, 1x czerwony od napiecia i 1x zolty od kontroli obrotow

Zasilacz: 2x czarne (ground), 1x czerwony 5v i 1x zolty 12v

Wentyl nie rusza prawdp. dlatego, że podlaczasz go pod czerwony kabel[5v] od PSU (czyli ma za niskie napiecie - choc to dziwne bo mi moje 80mm wentyle np cooler master, antec i spire[z diodami] chodza bez problemu na 5v, a na spire nawet diody swieca [choc slabiej])

Proponuje podlaczyc czerwony kabelek[FAN] pod zolty[PSU] i czarny kabelek[FAN] po czarny[PSU]

Pozdrawiam

widzisz towarzyszu , jego wentyl pewnie tez by ruszyl gdybi nie termo kontrola ( czytaj termistor ) ... potrzebne jest wieksze napiecie by ruszyl gdyz arctic ma wieksza rezystancje ( przez ten maly rezystorek ) :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi