WiZaRd Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 ładnie ładnie :D pełen podziwu :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAYDAY. Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Postaram sie zrobić dziś testy 2 hhd z nieszlifowanymi bokami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAYDAY. Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 TEST Muszę kolegów zmartwić :(. Jeżeli ktoś planuje zrobić sobie/kupić taki blok musi liczyć się z tym ,że będzie MUSIAŁ zeszlifować boki dysku. Drugi dysk który testowałem (wdc wd800jb) założyłem jak fabryka dała, smarując go bardzo cieniutką warstwą pasty (arctic silver). Dysk zachowywyał się tak jakby wogóle nie był chłodzony!! Odkręciłem blok od dysku. Na bloku który tak na oko przylegał do dysku zostały tylko po 2 ślady (na każdej z części) wielkości około 5mm kwadratowych 8O !!. Odlew z którego wykonany jest szkielet hdd jest strasznie nierówny (około 0.5-1mm różnicy pomiędzy środkiem a krańcami boku). Dysk poszedł pod pilnik i papier ścierny. Po szlifie temp w "spoczynku" 30 st, podczas defragmentacji , sprawdzania , kopiowania plików i skanera anty wir - 44 st (dysk oczywiście zamknięty w szczelnym izolowanym opakowaniu). Wnioski: -Jak ktoś lubi ciszę i nie boi się ryzyka związanego ze szlifowaniem hdd - polecam , naprawdę warto (zamierzony cel osiągnołem w 100% :) ) - podobna konstrukcja tylko na więcej niż 1 hdd będzie miała bardzo niską wydajność ze względu na nierównoległość płaszczyzn bocznych dysków i pewnie drobne różnice wymiarów hdd różnych firm (przed i po szlifowaniu), no chyba że użyjemy dużo pasty lub tasmę termo. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 hmm .. no 30-33* mozna uzyskac z wiatrakiem na 5v przed dysiem .. co prawda to nie wycisza lae moja baracuda cicha jest wiec nie mam problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAYDAY. Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 hmm .. no 30-33* mozna uzyskac z wiatrakiem na 5v przed dysiem .. co prawda to nie wycisza lae moja baracuda cicha jest wiec nie mam problemu Wiatrak nie wchodzi w grę. Temp 30-33 st nie jest zła biorąc pod uwagę temperaturę chłodziwa 29-31. Moja baracuda też jest bardzo cicha, za to western dig. to woooow. Jak się uruchamia to świst jakby samolot silniki zapuszczał:). Ciekaw jestem dlaczego jest taka róznica w chłodzeniu obu dysków (oba kręcą 7200 obr), czyżby różne rozmieszczenie czujników temperatury? Pokazuje że dysk ma 40 st , a sprawdzając organoleptycznie jest zimny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 (edytowane) Odkopuje temat: jako, że dziśnie miałem co do roboty, postanowiłem zrobić bloczek na HDD WD 250GB KS 16MB cache I tak: boki: płaskownik 5mm i do tego przylutowana rurka 3/8cala Połaczone wężem. Musiłem szlifnąć boki dysku papierem sciernym, ponieważ nie były równe. Później posmarowałem pastą AS5, przykreciłem na 3 śrubki z każdej strony, Chciałem też wyciszyć moj dysk, to wziałem gąbke 2.5cm i wyłożyłem nią spód starego CD-romu, na to położyłem dysk i na wierzch znowu tą gąbke 2,5cm, załośc ledwo sie zamknęła, skreciłem na srubki i tak zostało. Zamontowałem, podpiełem weże, właczam kompa no i ciekawe co z temp. Temp, niskie w idle 28-33'C zaeżnie od temp wody. (komp chodzi już 2 godziny od włączenia),a podczas defragmentacji: max 35'C Bez bloczku temp. 38-42'C nieraz podczas defragmentacji dohodziło do 46'C. No i dysku praktycznie nie słychać, i niema chrobotania podczas odczytu. Jak myślicie takie zamkniecie dysku w gąbce nie zaszkodzi elektronice???? Szkoda że nie zrobiłem fotek podczas robienia bloczku, ale robiłem to szybko i nie było czasu na fotki. Edytowane 1 Lutego 2007 przez malcik441 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 to zrób chociaż teraz fotki, by pokazać efekt końcowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 (edytowane) mam takie wd ;] i bloczek nic nie szlifowalem :) tempy okolo 40* w puszce nic wiecej nie trzeba :) tylko ze u mnie jest to troche inaczej rozwiazane woda obmywa bezporsrednio nie ruszana powierzchnie plaskownika ktory jest przypomocowany do dysku ;] Edytowane 1 Lutego 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Zrobiłem pare zdjeć. I jak??? PS. <Uwaga duże zdjecia> Edytowane 2 Lutego 2007 przez malcik441 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diverse Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 I wszystko jasne :) IMO przydły by się zdjęcia bloczku, bo jak wygląda obudowa napędu, to myślę, żę większość zdaje sobie sprawę :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Otworzyłem skrzynke i cyknełem fotke: takie coś, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...