Skocz do zawartości
MAYDAY.

Blok Wodny Dysku Twardego - Test

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Chyba opatentuje kostrukcję :lol:

Cytat

ja na twoim miejscu polaczylbym polowki na stale :(... po co robic dodatkowe polaczenie wezami:(... zawsze potencjalnie jest to punkt wycieku :(

Myślałem o tym, ale nie wiedziałem czy uda się to polutować tak(chodzi o odstęp pomiędzy segmentami) , aby dokładnie przylegały do dysku, tymbardziej że konstrukcja jest dosyć sztywna i ciężgo byłoby je nagiąć, lub docisnąć śrubkami ( innovatec - chyba złe porównanie :):) -robi też oddzielne bloczki do hdd połączone rurką z plexi tylko tam uszczelnienie realizowane jest za pomocą oringów). Łącznik z rurki igielitowej ma opócz elastyczności jeszcze jedną dobrą stronę - jest przeźroczysty widać wodę np z dodatkiem uv i podświetlony wygląda zatorbiście - sprawdzałem.

SpiderMAN pisałem wcześniej - mam jusz dość miedzianego koloru w kompie - znudził mi się, zresztą zawsze można wziąć szczotkę drucianą i ... :D

Cytat

A o montarzu w budzie to sobie pomyślałeś? Jak to będzie montowane?

Mam dwa dyski w kompie i oba wiszą na gumkach sztoby nie przenosiły wibracji. Jak dorobię blok do drugiego dysku to oba będą wisiały na gumowym zawieszeniu lub stały na silikonowym ( podobnym konstrukcyjnie do tego pod moją pompą - http://www.members.lycos.co.uk/piotrzareba.../hydorl30_2.JPG - tylko rev 2) w oddzielnym wygłuszonym pudle/pojemniku. Buda będzie zrobiona z płyty mdf lub pilśniowej, więc o miejsce się nie martwie.

Misiu15go - trafna uwaga.

Te 75 zł to zwrot kosztów materiału i narzędzi a gdzie czas?? Ale czego się nie robi dla idei :D .

Robota staneła z głupiego i najmniej spodziewanego powodu - braku śrub które mają nietypowy calowy gwint.

Czekam na przesyłkę od kolegi TILTA - jeszcze raz wielkie dzięki - i jak wszystko poskręcam i podłącze to zrobię teścik i podzielę się wrażeniami.

Pozdro

Dokładnie dla idei,własnych chęci, tego że komuś będzie się to podobać można robić po kosztach lub zarabiać 20zł zobacz na moje bloki (podpis) myślisz że zgijam kokosy mylisz się :D [/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Dokładnie dla idei,własnych chęci, tego że komuś będzie się to podobać można robić po kosztach lub zarabiać 20zł zobacz na moje bloki (podpis) myślisz że zgijam kokosy mylisz się [/b] "

Źle mnie zrozumiałeś.... całkowicie popieram twoje słowa.

Bloczki oglądałem jusz dawno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Wydajność wymaga poświęceń

rozumiem, że nawiązujesz do szlifowania boków dysku?

Jeśli tak to powiedz mi czy dysk, mający 2-3*C mniej będzie chodził wydajniej??? Bo w prockach te 2-3* przy żyłowaniu mają znaczenie. Dysku nie przyśpieszysz w ten sposób. A tylko możesz zaszkodzić bo jakiś opiłek zostanie na płytce i zwarcie gotowe. Nadal uważam że gra nie warta świeczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super pomysł! łatwy w produkcji domowe narzędzia(lutownica, piłka do metalu i troche

samo zaparcia :wink: )

ale dysk proponował bym (w tym pudełku z plexi) na góre tam gdzie są kieszenie 5,25"

nie mniej inaczej pomysł super!

tża coś takiego zrobić ;-) dla swojego hdd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Wydajność wymaga poświęceń

rozumiem, że nawiązujesz do szlifowania boków dysku?

Jeśli tak to powiedz mi czy dysk, mający 2-3*C mniej będzie chodził wydajniej??? Bo w prockach te 2-3* przy żyłowaniu mają znaczenie. Dysku nie przyśpieszysz w ten sposób. A tylko możesz zaszkodzić bo jakiś opiłek zostanie na płytce i zwarcie gotowe. Nadal uważam że gra nie warta świeczki.

Z tymi opiłkami to masz rację ale:

-Aby blok który zrobiłem jakoś przylegał do dysku (seagate 40gb) musiałbym nałożyć ze dwie strzykawki arctic silwera -hdd ma takie nierówne boki (tragicznie zrobiony odlew). Pasta w takiej ilości niespełniła by swego zadania i myślę że przewodność cieplna byłaby słaba , a na takowej mi bardzo zależy gdyż dysk będzie zamknięty w szczelnym wygłuszonym pudle (czyli góra i dół dysku nie będą w żaden sposób chłodzone) i tylko blok będzie odbierał z niego ciepło.

W tej chwili dysk chłodzony powietrzem krążącym w budzie ma 41-45 st (komp zasysa 24h na dobę 7 dni w tygodniu) i mimo że jest podwieszony na gumkach to "strasznie hałasuje", a niedługo pojawi sie mały MAYDAY junior :D i nie bedzie mógł spać - więc gra jest warta świeczki, ale to moje zdanie.

Kisio - miedź kupiłem w sklepie fabrycznym huty metali (ewentualnie w hurtowniach metali kolorowych), mają pikne rzeczy :) . Finy robiłem szlifierką kątową z 1mm tarczą do cięcia metalu, a potem równałem pilnikami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się wam pochwalę:

Najpierw płaskownik o grubości 3mm, straszliwie zapuszczony, wyglądał na początku tak:

Dołączona grafika

po przycięciu i obróbce wygląda to mniej więcej tak (na razie jeszcze nie wyszlifowane na glanc ale będzie):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A to mój nowy nabytek, płaskowniczki 5mm grubości:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wymiary ich to:

- dłuższe 300x150x5

- krutszy 200x150x5

- waga ok 3,8kg

a cena 36zł 8)

Jak widać czyściutkie i płaściutkie. Z nich planuję zrobić bloczki "na export".

PS:

jako, że projekt MAYDAY'a jest na oko wydajniejszy niż to co planowałem to pozwolę sobie zaadaptować tą technikę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w tym wypadku Twój avatar powienien odpowiadać Twojemu obecnemu stanowi ;) szczególnie że jak napisałeś te płaskowniki za równe nie są. Te moje 5mm'trowe są równiusie więc przyleganie do dysku powinno być wyśmienite :)

Inna sprawa, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma - a najważniejsze, że doprowadziłeś projekt do końca. Z niecierpliwością czekam na wyniki testów wydajnościowych!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazir 123 troszku źle napisałem (poprawione). Jak widać na fotach płaskownik jest równiusi, chodziło mi o odlew korpusu dysku (nadlewki, obie częśći pod inymii kątami). Dlatego szlifowałem hdd.

Znasz jakiś prime do dysków?

Testy wydajności dziś lub jutro, postaram się pożyczyć jakiś sensowny aparat.

Pozdro

ps: jakiś wysyp bloków hdd łostatnio 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAYDAY - myślę, że spokojnie wystarczy puścić jakieś wielkie kopiowanie i ściąganie w tle jakiegoś pliczku z inetu najlepiej w GetRight'em w kilku sesjach - u mnie to spokojnie podnosiło temp. dysku :)

PS: No właśnie się zastanawiałem czy przypadkiem Ci się miedź pod wpływem temp. nie zdeformowała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

ja chce taki !! =)

no i czekamy na testy ;)

ja bym si enie zastanawiał na Twoim miejscu tyulko zaczynał seryjną produkcje ;)

Sory MAYDAY za odbieranie ci klientówa ale napisze prawde :D

Taki bloczek jest bardzo łatwo zrobić cena jego wykonania będzie niska mówie wam to odrazu nie będe tu podliczał :D

kisio możesz sobie zrobić taki bloczek sam to nie jest 10h pracy tylko jedna sobota i bloczek gotowy a wiem co mówie więc chłopaki nie wzdychać tylko do roboty bo to nie jest takie trudne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misiu15go , a czy ja mówiłem że pracowałem nad nim 2 misiące po 8 godzin dziennie, że kosztował niebotyczne pieniądze i wymagał specjalistycznych maszyn typu cnc?? Przecie wszystko opisałem wraz z orientacyjnymi cenami.

Zrobić łatwo może dla ciebie, dla mnie,i kilku innych, nie wszyscy mają zdolności manualne, dostęp do materiałów i narzedzi.

Nie kumam o co ci chodzi.

Rurka łącząca obie części będzie podświetłona na czerwono :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że tak powiem tu nie są potrzebne żadne narzędzia no piłka do metelu i pare innych nic wielkiego i według mnie każdy potrafił by sobie coś takiego zrobić a ktoś tu podał cene 70zł jest to cena dobra wraz z kosztami produkcji przez tego co to wykonywał.

A chodziło mi o tego kogoś kto podał cene 70zł a nie o ciebie i o to że wykonałes taki bloczek bo jest on fajny potwierdzam to podoba mi się łatwe wykonanie jego oraz twoje samozaparcie i to że zdobyłeś się na jego zrobienie jestem pełen podziwu że to homemade a nie kupne za to cię podziwiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

że tak powiem tu nie są potrzebne żadne narzędzia no piłka do metelu i pare innych nic wielkiego i według mnie każdy potrafił by sobie coś takiego zrobić...

Oj Misiu Misiu, a Ty nadal jesteś idealistą. :wink: Już kiedyś rozmawialiśmy o tym, że obecnie coraz więcej ludzi ma dwie lewe ręce do tego stopnia, że z trudem sami sobie cztery litery podcierają. Smutne to ale prawdziwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

że tak powiem tu nie są potrzebne żadne narzędzia no piłka do metelu i pare innych nic wielkiego i według mnie każdy potrafił by sobie coś takiego zrobić...

Oj Misiu Misiu, a Ty nadal jesteś idealistą. :wink: Już kiedyś rozmawialiśmy o tym, że obecnie coraz więcej ludzi ma dwie lewe ręce do tego stopnia, że z trudem sami sobie cztery litery podcierają. Smutne to ale prawdziwe...

A sądzisz że mi też wszystko wychodziło :D mylisz się ale zobacz siła woli i praca i samozaparcie prowadzą do tego że człowiek robi rzeczy coraz doskonalsze a to że dużo ludzi nie potrafi sobie 4 liter podetrzeć to ich sprawa. Moje postepy pracy widać na tych fotach to mało OT ale chce pokazać do czego można dojść

Dołączona grafika

Kiedyś a teraz

html>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

misiu nie chwal sie tak na kazdym kroku

ciekawe jak z wydajnoscia twoich blokow?

wiesz nie chwale się tylko chcę udowodnić że każdy pracując może uzyskać dobry efekt a co do testu to trzeba czytać mój topic o blokach wodnych to się wie wydajność taka ama co do C jak na nuku 2V2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEST

Blok został podłączony do układu i przetestowany. Konfig jak w podpisie. Blok podpięty jako ostatni (pompa - cpu - nb - gpu -hdd - chłodnica). Do testów wywyaliłem go poza budę. Odczyty dokonywane mbm5 , który zapisawał do pliku temperatury co 1min. Każdy test trwał 20 min. Wyniki:

- dysk poza budą bez bloku, wlączony Azureus - 38 st

- dysk podpięty pod blok, wlączony Azureus - 30 st

- dysk podpięty pod blok, wlączony Azureus, zamknięty w szczelnym izolowanym pojemniku - 30st

- dysk podpięty pod blok, wlączony Azureus, zamknięty w pojemniku , włączona defragmentacja, sprawdzanie sektorów, kopiowanie pliku 1.6gb - 32 st ( podczas takiego obciążenia dysk bez bloku w delikatnie chłodzonej budzie miał około 50st)

Przeżyłem szok podczas defragmentacji. która zawsze wiązała się ze sporym hałasem, teraz kompletna cisza (zero świstu talerzy i ruchu głowic), o procesie informowała tylko stale paląca się dioda hdd.

Niestety nie miałem możliwości zmierzenia temperatury wody - układ zamknięty bez zbiornika, brak sprzętu.

Temperatura układu po podpięciu dysku wzrosła o 1-2 st (pomiar temp. proca z płyty), opory dodatkowego bloku chyba mają na to pewien wpływ.

Dysk miał wyrównywane boki, ale nie była nakładana pasta termoprzewodząca.

Efekt chyba zadowalający :)

Proszę o opinie

ps: jak go podkręcić na 10k obrotów? :twisted:

Pozdro

update : po całej nocy (Azureus ssał z dysku 20kB/s i wysyłał 10kB/s) temp wacha się od 29 do 30 st (dysk odizolowany)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi