Skocz do zawartości
maxvonsopop

r9500 -uszkodzenie mechan. BGA -gdzie naprawic w 3miescie?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sie podepne ze swoja usterka grafy. Konkretnie przerwane sciezki na Radku 9800PRO Shapphire. Z tego co wiem nie trzeba byc super-specem, zeby cos takiego naprawic - potrzebna jest specjalna lutownica i cos tam pewnie jeszcze. Na pewno nie jest to skomplikowana czynnosc.

Dlatego pytam - glownie SpiderMAN-a - czy Twoj kumpel wzialby pod uwage rowniez moja grafe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turzol. Przygotuj

lutownicę GAZOWĄ (albo kup. przyda Ci sie, gwarantuję)

Stacjonarną lupę (abyś mial stabilne powiększenie)

Biurko z dobrą lampą.

Ja takie manewry już robilem na płycie glównej od AMIGI1200 po zwarciu na 12V (ścieżka się spaliła - zadziałała jak bezpiecznik), karcie turbo Apollo do Amigi (3 ścieżki sam przerwalem śrubokrętem, który mi się omsknął) oraz dorabianie v-moda na GPU mojej karty (który nb. goowno mi dał, dlatego go zdjąłem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli, sciezka jest tylko uszkodzona an pierwszej warstwie, to jest nie jest zajechana gleboko i nie sa zadne przelotki miedzy warstwami pouszkadzane, to kumpel zrobi Ci to od reki bezproblemowo. Co do kosztow, to pewnie mniejsze niz przelutowywanie ramu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak jedna warstwa tylko to praktycznie kazdy elektronik powinien potrafic to zrobic. ale jak juz wczensiej napisalem przewaznie idzie pare sciezek , a wtedy to juz ....... nie latwa sprawa . w wiekoszsci przypadkow wlasnie tak jest , ze polacza sciezke na wierzchu i dalej bledy itp . tak to juz jest z wielowarstwowym pcb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi