Szawel Opublikowano 11 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2004 Moje Volcano 10 wydaje 36-38dBA.:( To stanowczo za duzo jak dla mnie. Praktycznie gdyby nie to, moj komp bylby nawet znosny. Mysle o zmianieniu mu wiatraka na jakis znacznie cichszy, ale o takiej samej, badz zblizonej wydajnosci. Nie chce zmieniac calego, bo mysle ze ten miedziany radiator to calkiem dobre rozwiazanie, no i niezbyt mam kase na nowy cooler. Ten oryginalny (60x60x10) 11-lopatek, kula na 4300obr i niby ma 21,19 CFM/min. Co najlepiej zamontowac zeby bylo ciszej przy zachowaniu wydjnosci? Jest jakis wiatrak ktory ma zblizone parametry, jest cichy i nie kosztyje tyle co nowy cooler? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 Poszukaj na Allegro wentyli 60x60x25- maja dobra wydajnosc przy niewielkim halasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Na allegro nie znalazlem cichszego wiatraka 60x60 z taka wydajnoscia jak ten oryginalny. Jesli cos jest to kiepskie i kosztuje conajmniej 50% ceny calego Volcano10... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 zamontuj na radiator "przejściówke" na wentylator 80mm i kup jakiegoś cichego wentylka np coś ze stajni arctic cooling :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 a jak to sie bedzie mialo do wydajmości? Sila przeplywu i te sprawy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 myśle że silła przepływa będzie większa (w końcu większe szkrzydła :) ) a na pewno będzie cichsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Redukcja to jakies 16zl + wentyl AC 15zl + wysylka. czyli ponad 30zl i brak pewnosci czy bedzie lepiej. Bez obrazy, ale pluje sie, bo nie chce stracic na wydajnosci zyskujac na ciszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Zamiast tego arctica kup papsta, ok. 21cfm na minete a przy tym ok. 12db głośności, czego chcieć więcej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 No ale znalazlem Arctoc PRO TC 10dBA za 10zl... A ten papst to co to takiego? 80, 60? czy jeszcze inny? Znalazlem cos takiego Kultowy PAPST 8412 NGLE - tylko 12dB !!!, ale kosztuje 53zl + wysylka. To bedzie prawie tyle co Volcano... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 No ale znalazlem Arctoc PRO TC 10dBA za 10zl... A ten papst to co to takiego? 80, 60? czy jeszcze inny? Znalazlem cos takiego Kultowy PAPST 8412 NGLE - tylko 12dB !!!, ale kosztuje 53zl + wysylka. To bedzie prawie tyle co Volcano... :) ad1 - zwróć uwagę na to "TC" w nazwie... i zobacz, przy jakich obrotach i jakim cfm ma te 10db ad2 - to co znalazłeś, to własnie ten "kultowy" papst, to 80, ktora rzeczywiscie ma ~12db@~21cfm. Za jakość i za porządne łożysko ślizgowe się płaci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Obecnie u budzie mam TITANa TFD-8025M12S, Wyje toto nieziemsko, ale jest bardzo wydajne. Wiec mowisz, ze ten PAPST to cos godnego uwagi. Ta cena mnie jednak gryzie. Razem z przejsciem 60/80 wyjdzie tyle co jakis nowy cooler. A jaki efekt daje zalozenie tunelu miedzy CPU, a boczna sciana obudowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Kombinujecie jak kon pod gore: Kup wentyl 60x60x25 o wydajnosci okolo 15-0 CFM- bedzie w miare cicho i wystarczajaco na Twojego Bartona. Na allegro sa takie nawet po 10 zl. Poszukaj a znajdziesz Temperatura bedzie wyzsza ale bedzie sporo ciszej. Lub- kup jakas cicha 80mm + przejsciowka- wtedy bedziesz mial i wydajnosc i cisze. Ale sporo zaplacisz. Tunel- daje okolo 5-7 st- ale to duzo zalezy od systemu jaki chlodzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 24 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2004 Dalem Tunel z boku budy do proca. Temp. na CPU spadla 5-6 stopni, ale temp. w budzie podeszla o 5 stopni!!! :( Ale dzieki za odpowiedz xantos2001. Wiec pewnie pozostanie mi kupic ta 80 na CPU i jakies cichsze 80 do budy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Witam Mam dokladnie ten sam problem co w tytule. Moje Volcano 10 jest zbyt glosne. Szukalem dosc tanich sposobow na obnizenie halasu i jedynym sposobem jest kupno przejsciowki z 60 na 80mm a nastepnie instalacja wentyla 80mm. Znalazlem dwa rodzaje przejsciowek: 1. Spire ..... http://allegro.pl/show_item.php?item=47317494 2. Revoltec ..... http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=285 Raczej nie ma miedzy nimi roznicy jesli chodzi o wydajnosc. Jako wentylator nie wiem co zastosowac. Musi byc cichy, wydajny i ... tani :) Ale za to moze byc maksymalnie brzydki :) Cichy wydajny i tani jest: 1. ARCTIC COOLING FAN 3 ..... http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=774 2. ARCTIC COOLING FAN 3TC ..... http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=719 3. ARCTIC COOLING FAN PRO TC ..... http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=193 Czytalem troche na forum i najlepsyz z powyzszych jest chyba ARCTIC COOLING FAN 3. Czy polecacie cos innego? Mam pytanie o przeplyw powietrza. Otoz jesli wentylator na Volcano 10 ma oklo 21CFM a powyzszy ma 32CFM to jest o tyle bardziej wydajny? Troche mi sie nie chce wierzyc ze przy 1900obr/min jest o tyle wieksza wydajnosc niz na Volcano przy 4500obr/min ale logicznie patrzac tak jest. Nie znam sie na przeplywie powietrza i jego optymalizacji. Licze na tania alternatywe dla mojego Volcano. Kwota na wentylator zalozmy 32zl dla rownego rachunku 60zl na cala modernicacje. Czy to oplacalne? Moze sprzedac moje volcano (okolo 40zl) i dolozyc to 60zl to czegos innego? Za 100zl mozna miec juz cos calkiem interesujacego. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Ja sadze ze lepiej sprzedac volcano i kupic nowy coolerek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Tez mi sie wydaje ze lepiej kupic nowy. W takim razie chyba czeka mnie troche lektory co wybrac bo na rynku jest mase coolerow. Licze jednak na jakies propozycje :) Chyba ze jednak modernizacja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...