Skocz do zawartości
Szawel

Volcano 10 CISZEJ!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Moje Volcano 10 wydaje 36-38dBA.:( To stanowczo za duzo jak dla mnie. Praktycznie gdyby nie to, moj komp bylby nawet znosny.

Mysle o zmianieniu mu wiatraka na jakis znacznie cichszy, ale o takiej samej, badz zblizonej wydajnosci.

Nie chce zmieniac calego, bo mysle ze ten miedziany radiator to calkiem dobre rozwiazanie, no i niezbyt mam kase na nowy cooler.

Ten oryginalny (60x60x10) 11-lopatek, kula na 4300obr i niby ma 21,19 CFM/min.

Co najlepiej zamontowac zeby bylo ciszej przy zachowaniu wydjnosci?

Jest jakis wiatrak ktory ma zblizone parametry, jest cichy i nie kosztyje tyle co nowy cooler? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale znalazlem Arctoc PRO TC 10dBA za 10zl...

A ten papst to co to takiego? 80, 60? czy jeszcze inny? Znalazlem cos takiego Kultowy PAPST 8412 NGLE - tylko 12dB !!!, ale kosztuje 53zl + wysylka.

To bedzie prawie tyle co Volcano... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale znalazlem Arctoc PRO TC 10dBA za 10zl...

A ten papst to co to takiego? 80, 60? czy jeszcze inny? Znalazlem cos takiego Kultowy PAPST 8412 NGLE - tylko 12dB !!!, ale kosztuje 53zl + wysylka.

To bedzie prawie tyle co Volcano... :)

ad1 - zwróć uwagę na to "TC" w nazwie... i zobacz, przy jakich obrotach i jakim cfm ma te 10db

ad2 - to co znalazłeś, to własnie ten "kultowy" papst, to 80, ktora rzeczywiscie ma ~12db@~21cfm. Za jakość i za porządne łożysko ślizgowe się płaci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie u budzie mam TITANa TFD-8025M12S, Wyje toto nieziemsko, ale jest bardzo wydajne.

Wiec mowisz, ze ten PAPST to cos godnego uwagi. Ta cena mnie jednak gryzie. Razem z przejsciem 60/80 wyjdzie tyle co jakis nowy cooler.

A jaki efekt daje zalozenie tunelu miedzy CPU, a boczna sciana obudowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinujecie jak kon pod gore:

Kup wentyl 60x60x25 o wydajnosci okolo 15-0 CFM- bedzie w miare cicho i wystarczajaco na Twojego Bartona. Na allegro sa takie nawet po 10 zl. Poszukaj a znajdziesz

Temperatura bedzie wyzsza ale bedzie sporo ciszej.

Lub- kup jakas cicha 80mm + przejsciowka- wtedy bedziesz mial i wydajnosc i cisze. Ale sporo zaplacisz.

Tunel- daje okolo 5-7 st- ale to duzo zalezy od systemu jaki chlodzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam dokladnie ten sam problem co w tytule. Moje Volcano 10 jest zbyt glosne. Szukalem dosc tanich sposobow na obnizenie halasu i jedynym sposobem jest kupno przejsciowki z 60 na 80mm a nastepnie instalacja wentyla 80mm.

Znalazlem dwa rodzaje przejsciowek:

1. Spire ..... http://allegro.pl/show_item.php?item=47317494

2. Revoltec ..... http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=285

Raczej nie ma miedzy nimi roznicy jesli chodzi o wydajnosc.

Jako wentylator nie wiem co zastosowac. Musi byc cichy, wydajny i ... tani :) Ale za to moze byc maksymalnie brzydki :) Cichy wydajny i tani jest:

1. ARCTIC COOLING FAN 3 ..... http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=774

2. ARCTIC COOLING FAN 3TC ..... http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=719

3. ARCTIC COOLING FAN PRO TC ..... http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=193

Czytalem troche na forum i najlepsyz z powyzszych jest chyba ARCTIC COOLING FAN 3. Czy polecacie cos innego?

Mam pytanie o przeplyw powietrza. Otoz jesli wentylator na Volcano 10 ma oklo 21CFM a powyzszy ma 32CFM to jest o tyle bardziej wydajny? Troche mi sie nie chce wierzyc ze przy 1900obr/min jest o tyle wieksza wydajnosc niz na Volcano przy 4500obr/min ale logicznie patrzac tak jest. Nie znam sie na przeplywie powietrza i jego optymalizacji.

Licze na tania alternatywe dla mojego Volcano. Kwota na wentylator zalozmy 32zl dla rownego rachunku 60zl na cala modernicacje. Czy to oplacalne? Moze sprzedac moje volcano (okolo 40zl) i dolozyc to 60zl to czegos innego? Za 100zl mozna miec juz cos calkiem interesujacego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi sie wydaje ze lepiej kupic nowy. W takim razie chyba czeka mnie troche lektory co wybrac bo na rynku jest mase coolerow. Licze jednak na jakies propozycje :) Chyba ze jednak modernizacja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi