Skocz do zawartości
Włodi

Geforce 6200

Rekomendowane odpowiedzi

Twraz wazna sprawa , chlodzenie :)

Po pierwsze to nawet jesli bym nie robil max oc to nawet nie moge zalozyc radiatowow na ram, strasznie skopali to w winfastach. Wiec co proponujecie , zastanawiam sie nad Pentagramem XC-80 ale bardziej interesowalo by mnie cos na HP bez wentylatorow , wiadomo ciszej tylko czy jest cos takiego dorunujacego tym z wentylatorami cena to max 100zl .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twraz wazna sprawa , chlodzenie :)

Po pierwsze to nawet jesli bym nie robil max oc to nawet nie moge zalozyc radiatowow na ram, strasznie skopali to w winfastach. Wiec co proponujecie , zastanawiam sie nad Pentagramem XC-80 ale bardziej interesowalo by mnie cos na HP bez wentylatorow , wiadomo ciszej tylko czy jest cos takiego dorunujacego tym z wentylatorami cena to max 100zl .

1551941[/snapback]

bez przynajmniej jednego wentyla może być problem, tu powinno pomóc chłodzenie wodne, ... bo nie ma takiego radiatora na karte który wytrzyma ponad 60' bez cyrkulacji powietrza.

ja bym polecił PENTAGRAM XC-80 miedź(bez problemu chłodzi GF6800)- max 25dB -tryb normalny 2600 rpm

,18dB silent -1300rpm -ale przy tak wysokich temp zalecam tryb normalny.

koszt 89zł - zdecydowanie najtaniej

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=2417

tu masz recenzje PENTAGRAM XC-80 CU http://pclab.pl/art15529.html

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Pentka to ja mysle bardziej nad AlCu a za reszte moge sobie kupic jakis wentylek cichy do obudowy, nie ma chyba sensu przeplacac za 3-4 stopnie :)

UPDATE:

Jest sprawa, wgralem bios od winfasta 6600 , podlaczylem przez drugie wyjscie i jest jak pisaliscie juz nie gasnie przy wlaczaniu wlasciwosci, jak wlaczam kompa pokazuje ze bios GF 6600 itd.... taktowanie rowniez zmienilo sie na takie jakie mial wgrywany bios ale windows nadal wykrywa mi ze mam GF6200 :blink: O co moze chodzic? Uzylem tez Driver Cleaner'a wyczyscilem wszystko , reset , nowe stery(77.72_win2kxp) ale i tak zainstalowaly sie jako GF6200 :-|

Edytowane przez p@vel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe dzieki za szybka odpowiedz, widocznie niedoczytalem , myslalem ze wszystko sie przerobi na 6600 ale w sumie lepiej wyglada 6200 a punktow w marq tyle co u kogos w 6600 :) Narazie dla testu zrobilem marqa03 na gpu500 / ram680 na standardowym chlodzeniu i uzyskalem 6650p , mam nadzieje ze przekrocze magiczne 7000 po zmianie chlodzenia.

1. Czy po wgraniu biosu juz sa na stale odblokowane potoki, czy musze dalej robic to rivą?

2. Bede chcial kupic tego pentka XC-80 ciekawi mnie,czy na winfasie bede mial odslaniete kosci pamieci czy tak samo bedzie nachodzil na kaosci jak standardowy ?

Edytowane przez p@vel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Narazie dla testu zrobilem marqa03 na gpu500 / ram680 na standardowym chlodzeniu i uzyskalem 6650p , mam nadzieje ze przekrocze magiczne 7000 po zmianie chlodzenia.

właśnie znokałtowałeś R9800 :)

1. Czy po wgraniu biosu juz sa na stale odblokowane potoki, czy musze dalej robic to rivą?

sa odblokowane na amen

2. Bede chcial kupic tego pentka XC-80 ciekawi mnie,czy na winfasie bede mial odslaniete kosci pamieci czy tak samo bedzie nachodzil na kaosci jak standardowy ?

tez sie własnie zastanawiam czy aby jest wystarczajaco duzo miejsca na radiatory

UPDATE:

przy kupnie tego chłodzenia w zestawie sa radiatory, niestety na pamięci BGA :( ale to moze dac do zrozumienia ze jakies tam miejsce jednak jest :)

1552599[/snapback]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

no chyba nie za wiele :lol:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja Was rozczaruję - potoki nie są odblokowane...

Co do Pentagrama to też zamierzam go kupić i trochę zgłębiłem temat :). Nie jestem pewien, czy radiatory zmieszczą się z przodu, ale sam wentyl zapewni tam niezłe chłodzenie. Gorzej jest z tyłu: oglądnąłem parę zdjęć i niestety ten stabilizator zachodzi na pamięci. Jedynym rozwiązaniem jest niebezpieczny montaż bez stabilizatora lub rezygnacja z radiatorów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i teraz bedzie problem z chlodzeniem, najlepiej jakby ktos kupil lub poszedl do sklepu przymierzyc i dal znac, bo u mnie w sklepach nie ma niestety nic do tuningu, same najtansze , najslabrze podzespoly :angry: i teraz mam problema czy kupywac na allegro bo jak nie bedzie pasowac to lipa bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja Was rozczaruję - potoki nie są odblokowane...

1552698[/snapback]

czyli za kazdym razem trzeba uzyc riva tuner ?

update:

ok :) czyli po kazdym formacie :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do odblokowania potoków musisz raz użyć właściwej opcji w RivaTuner - wgranie biosu nic nie da. Potoki będą odblokowane dopóki nie przeinstalujesz systemu.

Zainstalowanie ręczne sterowników do GF6600 jest potrzebne aby móc korzystać z HDR.

Po co kupujecie chłodzenie za 20% ceny karty graficznej. Po jego zamontowaniu nie zyskacie nawet 5% na wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co kupujecie chłodzenie za 20% ceny karty graficznej. Po jego zamontowaniu nie zyskacie nawet 5% na wydajności?

1552737[/snapback]

no tak, ale czy orginalne chłodzenie wytrzyma 1.4v i np 550 mhz na rdzeniu ?? po odblokowaniu potoków ? chyba nie ...

update:

du.pa z tym chłodzeniem, właśnie wysylam maila do ECS ze rezygnuje...

my tu mówimy potoki, potoki a w 6200 odblokowywuje się tylko jednostki TMU.. ;)

1552742[/snapback]

to juz sam nie wiem :P to jak to w końcu jest 4x2 czy 8x1 ??

jak dobrze pamiętam 4x2 było tez w GF4ti :D

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, ale czy orginalne chłodzenie wytrzyma 1.4v i np 550 mhz na rdzeniu ?? po odblokowaniu potoków ? chyba nie ...

update:

du.pa z tym chłodzeniem, właśnie wysylam maila do ECS ze rezygnuje...

1552743[/snapback]

to zależy od egzemplarza oczywiście.. u mnie przed chwilą dałem 580/720 i zapuściłem marka03, na teście mother nature dopiero wywaliło arty i ostro zwolniło, mimo to było ponad 7k :D jutro w nocy będę się bawił jeszcze..

a z tymi potokami to jest różnie, niby czasem działa jako 8x1 a czasem jako 4x2.. jednak testy fill rate wskazują na 4x2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1552737[/snapback]

jeli jest cos co kosztuje mniej a da wieksza wydajnosc , to jestem zainteresowny.

to juz sam nie wiem :P to jak to w końcu jest 4x2 czy 8x1 ??

jak dobrze pamiętam 4x2 było tez w GF4ti :D

1552743[/snapback]

Znalazlem taki artykol:

Wracając do kwestii potoków trzeba się nieco głębiej zastanowić. Jednak rozwiązanie jest niespodziewanie proste. Myśląc o potokach w kartach nVidii, która wyodrębnia jednostki Pixel Shader od ROPów, mamy na myśli taką samą ilość jednych i drugich. W NV40 mamy 16 jednostek cieniowania oraz 16 ROPów co daje nam pełne 16 potoków renderujących. W NV43 mamy 8 jednostek Pixel Shader, ale TYLKO 4 ROPy, zatem tutaj nie możemy powiedzieć, że układ ten posiada 8 potoków renderujących! Dopiero zestawienie 8 jednostek cieniowania z 8 jednostkami ROP, tak jak ma to miejsce w GF 6800 LE daje nam prawdziwe 8 potoków renderujących.

NV43 nie ma 8 potoków! Jest to układ charakteryzujący się 8 jednostkami cieniowania, co nic nam nie mówi o ilości potoków renderujących. Zatem mówienie o GF 6600 jako o karcie 8-potokowej jest błędem!

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=41-7

Edytowane przez p@vel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p@vel => właśnie sobie przypomniałem jak to wygląda w przypadku NV43 ... nazywanie karty z 8 potokami jest błędem co nie zmienia faktu ze potrafi niezle skopac dupe Radkowi 9800! - karcie 8 potokowej, i to sie liczy !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otóż to, testy fill rate doskonale to pokazują, dziwi jednak fakt że cztero potokowiec potrafi pokazać taką klasę ;)

1553245[/snapback]

masz może "Everesta " ? tam w zakładce Ekran/procesor graficzny/ pisze ile karta wyrabia "Pixel Fillrate" i " Texel ..."

przy 8x1 i 500mhz -rdzeń- powinno być po 4000 MP/MT

... a przy 4x2 ? ...w ogóle nie wiem jak rozpoznaje to everest w przypadku nv43

Radeon 9800Pro(380 rdzeń) wyrabia po 3040 MP/MT - XT -3200 (400 rdzeń)

max 3600MP/MT przy rdzeniu 450 mhz(OC) - to raczej juz max mozliwości R350-R360

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne pytanie. Próbował ktoś już tego edytora biosu?

http://downloads.guru3d.com/downloadget.ph...62448ca45fdf915

Ma on możliwość zmiany częstotliwości osobno dla 2D i 3D, prędkości wentylatorów i, co najważniejsze, napięcia aż do 1.7v! Niestety trochę się boję wgrywać taki bios, program jest dość świeży i może mieć błędy... Próbował już go ktoś???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Mam Athlona 1800+ i Geforce4MX440 jednak nowe gry (m.in Driv3r) wymagaja obslugi Dx9.0 dlatego chcialbym cos w mym starym sprzeciku zmienic. Najwiekszy problem to AGPx4 i tu moje pytanie - co sadzicie o GeForce 6200 WinFASTa 128mb ale 64bit? Wiem, ze tego modelu pewnie na 6600 nie podkrece, ale roznica w cenie miedzy 64 a 128bit jest dosc duza (64bit-270zl, 128bit-450zl).

Drugie pytanie to czy karta pojdzie na AGPx4?

I wreszcie trzecie - czy na tak starym sprzecie oplaca sie jednak wydac wiecej kasy na wersje 128bitowa? Czy roznica bedzie zauwazalna??

Pozdroweczka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Mam Athlona 1800+ i Geforce4MX440 jednak nowe gry (m.in Driv3r) wymagaja obslugi Dx9.0 dlatego chcialbym cos w mym starym sprzeciku zmienic. Najwiekszy problem to AGPx4 i tu moje pytanie - co sadzicie o GeForce 6200 WinFASTa 128mb ale 64bit? Wiem, ze tego modelu pewnie na 6600 nie podkrece, ale roznica w cenie miedzy 64 a 128bit jest dosc duza (64bit-270zl, 128bit-450zl).

Drugie pytanie to czy karta pojdzie na AGPx4?

I wreszcie trzecie - czy na tak starym sprzecie oplaca sie jednak wydac wiecej kasy na wersje 128bitowa? Czy roznica bedzie zauwazalna??

Pozdroweczka!

1553600[/snapback]

przeciez to 64bitowy szjs ! ile jeszcze czasu masz zamiar topic pieniądze w starym komputerze ?? kupowac słabe karty ze wzgledu na komputer. albo kupujesz mocna karte a w przyszłości poskładasz nowy komp albo poczekaj z kupnem karty i zastanów sie nad modernizacja komputera.

"Drugie pytanie to czy karta pojdzie na AGPx4? "

pójdzie

jesli 128bit kosztuje 450 zł - to może lepiej ruszyć głowa i dołożyć 50zł na pełnego 6600 ??

a tak w ogóle 410zł w PCP 6200 , 6600 - 500zł

1553313[/snapback]

sciągnij najnowsza wersje Everesa 2.01 - powinno byc ok

1553320[/snapback]

najlepiej wpierw dowiedziec sie jakie jest max dopuszczalne napięcie dla Nv43 w granicach bezpieczeństwa, a potem dopiero bawic sie napięciami. :D

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten program do edycji biosu jednak nic nie daje. Ustawiłem 1.42v i 1.4v, a karta nadal zachowywała się jak 1.3v (edytowałem oryginalny bios). Szkoda :cry: Jedyna nowa możliwość to ustawienie osobno zegarów dla 2D i 3D, ale to przecież potrafią sterowniki i każdy program do oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie mam pytanie a nie chce mi sie całego topicu czytać. Jestem na kupnie nowej karty graficznej i zastanawiam sie nad kupnem gf6200 AGP Cena nie może przekraczać 500zł. Co mi doradzacie kupić i gdzie?? Myślałem o komputroniku. Prosze was o porade bo nie chce kupić jakiegos bubla.

Edytowane przez Włodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sprawdzic jakie napiecie jest na rdzeniu 6200 ??

przygladalem sie temu zedytowanemu biosowi do 6200 co ma napiuecie 1.4V

uzylem programy NV Bios Modifier 2.1 itak

modowany bios ma powlaczane 4 VID a w zakladce z taktowaniem i napieciem przy takotowaniu jest wybrany VID 3 co odpowiada napieci 1.3V .. czemu nie 1.4 ??

pobralem bios od 6600GT i tam sa wlaczone tylko 2 VID z czego jeden ustwiony na 1.4V i w zakladce zegarow jest wybrany 1.4V dla taktowania 500.

czemu te modowany ma 1.3V ... czy wystarczy wzic jakikolwiek bios i pozmieniac tak jak w tym modowany i bedzie dzialal tak jak ten modowany czy ten modowany mo cos jeszcze zmienione i olewa te napiecia ?? poprostu daje 1.4V ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie mam pytanie a nie chce mi sie całego topicu czytać. Jestem na kupnie nowej karty graficznej i zastanawiam sie nad kupnem gf6200 AGP Cena nie może przekraczać 500zł. Co mi doradzacie kupić i gdzie?? Myślałem o komputroniku. Prosze was o porade bo nie chce kupić jakiegos bubla.

1555109[/snapback]

GF 6600 WinFast - 500zł

http://pcprojekt.pl/?str=katalog_produktow...d_produktu=1502

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1552743[/snapback]

Wytrzyma, wytrzyma - u mnie wytrzymuje przy zwolnionym oryginalnym wiatraku (ale kartę dodatkowo chłodzi wiatrak 80mm).

Niestandardowe, lepsze i droższe chłodzenia można montować tylko dla własnej satysfakcji - poza wrażeniami estetycznymi i odciążeniem portfela, nic nie dają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...