Skocz do zawartości
Włodi

Geforce 6200

Rekomendowane odpowiedzi

czy mozna odblokowac potoki na GF 6200 64bit NV43??

bo kumple mi mówią ze ise nie da i we wszystkich gazetach są odblokowywane 128bit

wiedziałem ze tak będzie, co za cep ... :mur:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=94072&st=2040 <---- FAQ

a oto cytat !! :mur:

Q: Czy mogę odblokować potoki na karcie GeForce 6200A (64-bit)/GeForce 6200TC?

A: Niestety nie. GF6200A/6600TC to inny chipset (NV44) i zasadniczo nie jest tematem tego wątku.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to na takim wynalazku są jakieś szansze. Skoro jest to NV43... W każdym bądź razie widziałem Geforce'a 6600 64-bit, więc nic mnie już nie zdziwi :lol:

Przy okazji... Kumpel za moją radą kupił Winfasta 6200 z Allegro. Pochodził on parę miesięcy i padł. Karta jest na gwarancji, tyle że... w Krakowie (my jesteśmy z Koszalina). Może ktoś jest z Kraka i mógłby w tym pośredniczyć. Albo jeszcze lepiej - kupić kartę za pół ceny rynkowej i samemu wyegzekwować gwarę (w razie jakichkolwiek z tym problemów - możliwość zwrotu). Kumpel jest zdesperowany, a czas realizacji gwarancji wynosi 14-28 dni, +oczywiście przesyłka.

Swoją drogą to jest sprawiedliwość - ja wyczyniałem z grafą cuda, a działa świetnie; kolega ją tylko zmodował i podkręcił (bez zmiany biosu), a padła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to na takim wynalazku są jakieś szansze. Skoro jest to NV43... W każdym bądź razie widziałem Geforce'a 6600 64-bit, więc nic mnie już nie zdziwi :lol:

Przy okazji... Kumpel za moją radą kupił Winfasta 6200 z Allegro. Pochodził on parę miesięcy i padł. Karta jest na gwarancji, tyle że... w Krakowie (my jesteśmy z Koszalina). Może ktoś jest z Kraka i mógłby w tym pośredniczyć. Albo jeszcze lepiej - kupić kartę za pół ceny rynkowej i samemu wyegzekwować gwarę (w razie jakichkolwiek z tym problemów - możliwość zwrotu). Kumpel jest zdesperowany, a czas realizacji gwarancji wynosi 14-28 dni, +oczywiście przesyłka.

Swoją drogą to jest sprawiedliwość - ja wyczyniałem z grafą cuda, a działa świetnie; kolega ją tylko zmodował i podkręcił (bez zmiany biosu), a padła...

Zmiana biosu to pikus w porownaniu z modowaniem napiec !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom, zmiana napięć należy do tych "cudów" o których wspomniałem :)

Vmod i po problemie :-P

moja GB 8x1 z hynami 4ns narazie stoi na 550/700

timingi 2,8ns dodały jej 7-8MHz a te 2,5ns nic- ATITool wywala >347MHz

sprawdzam Atitoolem bo jakbym miał czym innym sprawdzać- jakbym miał dopatrywać sie artów to pewnie doszedłbym do 400MHz :-P

a wy jak sprawdzacie czy są juz arty ?

BTW: na XC80Cu mam 57(58) w stresie i 44 idle na najniższych obrotach, a na najwyższych 54 stres i 44 idle

passive raczej nie przejdzie bo po 10 min w 2D temp była 57

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

passive raczej nie przejdzie bo po 10 min w 2D temp była 57

moj wentyl w 2d jest calkowicie wylaczony, z daleka na grafe ledwo co dmucha 80mm ~1000rpm (nie wiem jaka temp bo jeszcze nie znalazlem czasu na wgranie biosu od 6600, moze to i lepiej ze nie wiem jaka temp bo spie spokojnie ;) gpu w 2d mam ustawione na 75MHz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj wentyl w 2d jest calkowicie wylaczony, z daleka na grafe ledwo co dmucha 80mm ~1000rpm (nie wiem jaka temp bo jeszcze nie znalazlem czasu na wgranie biosu od 6600, moze to i lepiej ze nie wiem jaka temp bo spie spokojnie ;) gpu w 2d mam ustawione na 75MHz)

75 MHz :blink:

toż to nie nadąża nawet wyświetlać pulpitu :lol:

w kazdym razie tez chyba spróbuje- jaką temperature wytrzyma układ 6200 (NV43 o ile sie nie myle)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam prosilbym o wasza szczera pomoc na karte mam 250zł i wiecej miec nie bede

kompa mam slabego k7s5a athlon xp 1800+ 512DDr 266 i GF4MX440 chce wymienic karte na cos lepszego bo ta juz nie daje rady i wiele gierek juz na niej nawet sie nie wlacza nie stac mnie na jakas wypasna karte wiec doradzcie co lepiej kupic GF6200 64bit :mur: GF 5700 czy jakiegos radka do 250zł prosze nie piszcie ze to chlam bo ja to wiem poprostu na nic lepszgo nie mam chajsu a na wakacje chce wymienic calego kompa.Prosilbym tez orade jaka karta bedzie najlepsza niekoniecznie z tych co napisalem i na ktorej z nich w miare przyzwoicie bedzie mi sie gralo.

Wielkie dzieki za szczere wypowiedzi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gigabyte radeon 9550

i nie rob ot =\

w sumie to jest to temat o 6200 nv 43 a nie 44 dlatego nie pytajcie wiecej o ten szit 64bit -.- bo sie poprostu nie oplaca

uźywka ~150zł

reszte przepić albo odłożyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Wnfasta 6200 (seria A2) o którym mowa. :-D

Wgrałem bios od Sparkla 6600 i wszytsko git, poza tym że pamieci nie przechodzą testu w Rivie powyżej 650Mhz, podczas gdy rdzeń maksymalnie poszedł na 546Mhz.

Dajcie jakiś namiar na bios'y do 6600 bo chyba to jego sprawka.

Z góry thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Wnfasta 6200 (seria A2) o którym mowa. :-D

Wgrałem bios od Sparkla 6600 i wszytsko git, poza tym że pamieci nie przechodzą testu w Rivie powyżej 650Mhz, podczas gdy rdzeń maksymalnie poszedł na 546Mhz.

Dajcie jakiś namiar na bios'y do 6600 bo chyba to jego sprawka.

Z góry thx.

w załaczniku masz bios który przygotowałem Ci dla twojej karty --- WinFast 6600 @ 550/700( 3D ) ... 300/700 ( 2D) GPU/Mem ... testowany na karcie WinFast 6200TD 128mb .... którą kupiłem znajomemu tydzień temu... chłodzenie orginalne.

zastosowane timingi w biosie:

Timing 0 06101A16

Timing 1 05010407

Timing 2 20250407

( bardzo dobre, lepszych chyba juz sie nie da ustawić :) )

ps

karta oczywiście się zmodowała ... wersja gpu NV43 A2 ... czyli Leadtek dalej produkuje modowalne egzemplarze :D

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pytanie co do modowalnosci owej karty http://proline.pl/shop.php?prodid=GIGA+GF+6200+128+PCI . Ma ktos takowa? Przerabial? Wrazenia? Podkrecalnosc etc. etc. Mam zamiar przesiasc sie na PCX, a nie chce ładować kasy w Gigabyte 6600 DP - po prostu szkoda mi. A chcialbym pomarkowac troszke :) Fenomenek zadawal podobne pytanie, ale nie uzyskał dokładnej odpowiedzi. A moze sa jakies rewizje karty, ktora ma wieksze prawdopodobienstwo modowalnosci? Rozwincie ktos prosze temat tej karty w miare waszych mozliwosci, gdyz chyba nie ma o tej pozyci za wiele w tym watku. A cena przyzwoita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno zakupiłem GF6200a Palita. Jako że gram głównie w starsze tytuły, to wcześniej tego nie zauważyłem, ale teraz grając w FarCry czy Kkriegera :) widzę takie "artefakty": http://img323.imageshack.us/my.php?image=bdwkkrieger4ts.jpg czy http://img323.imageshack.us/my.php?image=farcry00013jg.jpg. W FarCry problem występuje zazwyczaj w środku niektórych pomieszczeń. Próbowałem różnych ustawień i sterowników, nadmienię, że w biosie mam ustawiony tryb agp4x, gdyż 8x powoduje błędy w wyświetlaniu grafiki nawet pod Win, a często i zwis (raczej nie ma znaczenia, ale wspomnę).

Co ciekawe w grach opartych o OpenGL - QIIIArena, Doom-III arty nie występują w ogóle, 3d Mark 01se i 03 też nigdzie nie ma artów, w 2005 w jednym teście - tym co leci statek nad wodą i z wody wyskakuje smok - tekstury tak się rozchodzą, że nie widzę smoka tylko prawie jednolitą szarą powierzchnię (reszta testów jest dobrze), w starszych grach typu Colin2, Starmagedon2, Train2004 (gra DX9) artów także brak.

Występowanie błędów nie ma nic wspólnego z taktowaniem karty - pokazują się zarówno na 350/250 (domyślne), jak i 440/420.

Za jakąkolwiek pomoc z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pytanie co do modowalnosci owej karty http://proline.pl/shop.php?prodid=GIGA+GF+6200+128+PCI . Ma ktos takowa? Przerabial? Wrazenia? Podkrecalnosc etc. etc. Mam zamiar przesiasc sie na PCX, a nie chce ładować kasy w Gigabyte 6600 DP - po prostu szkoda mi. A chcialbym pomarkowac troszke :) Fenomenek zadawal podobne pytanie, ale nie uzyskał dokładnej odpowiedzi. A moze sa jakies rewizje karty, ktora ma wieksze prawdopodobienstwo modowalnosci? Rozwincie ktos prosze temat tej karty w miare waszych mozliwosci, gdyz chyba nie ma o tej pozyci za wiele w tym watku. A cena przyzwoita.

na stronie proline pisze Karta GeForce 6200 jest wyposażona w 4-potokowy procesor NV43 i pamięć DDR z szyną 128-bitów. ... ważne jeszcze czy wersja A2 NV43 ... jesli tak to git i jest duza prawdopodobnosc że odblokujesz potoki.

ale 235zł za NV43 to trochę mało (nawet jak na PCI-E ) :rolleyes: ja pewności nie mam co do tej karty :)

@rzymo

sa dwa wyjścia:

albo karta sie przegrzewa - zdarza sie że takie rzeczy dzieja sie w tanich kartach nawet na optymalnych ustawieniach

albo jest dupnieta, czego mozna się spodziewać ponieważ producentem jest Palit :lol: firma ta produkuje karty bardzo tanie, oszczędzajac na elektronice, a sama jakość ich wykonania pozostawia wiele do życzenia

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

@rzymo

sa dwa wyjścia:

albo karta sie przegrzewa - zdarza sie że takie rzeczy dzieja sie w tanich kartach nawet na optymalnych ustawieniach

albo jest dupnieta, czego mozna się spodziewać ponieważ producentem jest Palit :lol: firma ta produkuje karty bardzo tanie, oszczędzajac na elektronice, a sama jakość ich wykonania pozostawia wiele do życzenia

Dzięki za zainteresowanie - sprawa trochę się wyjaśniła - przełozyłem GF3Ti/200 z drugiego kompa i problem jest identyczny, tzn. błędy graficzne w FarCry (oryginał, patche do 1.33 włącznie - ten sam Far na drugim kompie działa idealnie, co prawda na prawie wszystko na Low, ale żadnych błędów w grafice nie ma), czyli nie jest to wina karty, tylko no właśnie, czego ? DirectX, sam port AGP czy jakieś ustawienia w systemie ? (testowałem na kilku wersjach sterów z przedziału od 44.03 do 81.26). Niestety dla pewności (że to nie karta) Palita nie sprawdzę na drugim kompie, bo tam siedzi BX i AGP2x... Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc jak slyszy o kartach 64-bit odrazu mowi ze to shit.

Trafilem ostatnio na artykol w ktorym porownuja Radeon 9550 (128-bit) z GeForce 6200A (64-bit)

Porownanie dotyczy tez podkrecania i wychodzi ze lepszy jest GeForce 64-bitowy.

Ostatnio tez na allegro jest wysyp 64-bitowych Ge6200A z pamieciami DDR2 ktore chodza ponoc na ok 800Mhz. Ich cena oscyluje w granicach 200zl.

Moze jednak wbrew przesadom, bardziej sie oplaca kupic 6200A niz R9550? Czy moze testy benchmark.pl sa niewiarygodne?

Jesli wierzyc temu co podaja sprzedawcy na allegro to GF6200A potrafi osiagnac ok 3200 w 3dm03 na pamieciach 2.8ns

Mi glownie chodzi o karte z jak najlepszym wspolczynnikiem cena/wydajnosc, biarac pod uwage cicha prace i to ze mam AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Moze jednak wbrew przesadom, bardziej sie oplaca kupic 6200A niz R9550? Czy moze testy benchmark.pl sa niewiarygodne?

Jesli wierzyc temu co podaja sprzedawcy na allegro to GF6200A potrafi osiagnac ok 3200 w 3dm03 na pamieciach 2.8ns

Mi glownie chodzi o karte z jak najlepszym wspolczynnikiem cena/wydajnosc, biarac pod uwage cicha prace i to ze mam AGP.

Tak, osiągają okolice 3200 po podkręceniu (default, czyli 1024x768x32), kliknij w link w mojej sygnaturce i na samym dole zebrałem kilka testów (m.in. Mark01 -> ~8550, Mark03 -> ~3170, AquaMark3 -> ~23fps, Codecreatures -> ~24fps). Mimo wszystko wyniki (może poza DoomemIII :) ) na odpowiednio potraktowanym R9550 byłyby lepsze :) Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zakupilem własnie GeForca 6200A firmy Palit

128MB DDR2 (NV44) AGP

Po podłączeniu i wlaczeniu prgramow do overlockingu ujzalem nadzwyczaj dziwną rzecz a mianowicie

cpu 350 Mhz (normalka) ale uwaga pamiec 600Mhz

Sprawdzalem pamiec podkrecajac ja do 820Mhz !!! i da sie wiecej :) ale niemam chlodzenia :(

Tylko jak zabralem sie za procesor to juz ZONK :( gdy podkrece go nawed o te 20Mhz i klikne zastosuj zmiany automatycznie mi zawiesza komputer :(

sprawdzalem to na Riva Tuner oraz na overlocku Nvidi w ukrytej opcji sterownikow..

I tu moje pytanko jak i czy wogole da sie podkrecic procesor w tej karcie ?

Wiem ze potokow nie odblokuje bo jest to NV44 ale dla czego tak sie dzieje z prockiem :( a bylo by tak ladnie

420/850 :D przynajmniej hehe

A i moze poradzicie jakie tanie chldzenie do tego dac ?

Dzieki i Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Wiem ze potokow nie odblokuje bo jest to NV44 ale dla czego tak sie dzieje z prockiem :( a bylo by tak ladnie

(...)

Da się - pisałem niedawno - stery 76.44 (ze strony Palita) bądź 81.26 (Guru3d) - na obu można bez przeszkód podkręcać rdzeń, u mnie idzie max 445, na 450 zwis :) memorki 420MHz (840ddr), dalej czerwone kropeczki...

Edit: Do chłodzenia wystarczy wiatraczek - a jeśli masz to nie ma sensu zmieniać.

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zakupilem własnie GeForca 6200A firmy Palit

128MB DDR2 (NV44) AGP

Po podłączeniu i wlaczeniu prgramow do overlockingu ujzalem nadzwyczaj dziwną rzecz a mianowicie

cpu 350 Mhz (normalka) ale uwaga pamiec 600Mhz

Sprawdzalem pamiec podkrecajac ja do 820Mhz !!! i da sie wiecej :) ale niemam chlodzenia :(

Tylko jak zabralem sie za procesor to juz ZONK :( gdy podkrece go nawed o te 20Mhz i klikne zastosuj zmiany automatycznie mi zawiesza komputer :(

sprawdzalem to na Riva Tuner oraz na overlocku Nvidi w ukrytej opcji sterownikow..

Dzieki i Pozdrawiam

To i tak niezla LIPA.

Podziel przez 2 i masz 128bitowego underclokinga.

Na rdzeniu musialby pojsc z 550Mhz a pamieci na 900Mhz to byloby co chwalic i ratowalby sie przed tym waskim gardlem 64bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...