Skocz do zawartości
Włodi

Geforce 6200

Rekomendowane odpowiedzi

panowie taka mala sprawa poszedlem z moim gf do kolegi bo robilismy turniej w pes4 a na jego gf4 dosc kiepsko to wygladalo podlaczamy, sterowniki same sie zaintalowaly dodatkowo szybko odblokowalem potoki wlaczamy pesa a on nawet nie doszedl do menu i zwiechaaaa . przeinstalowalem stery zaczynamy gre a tam full artefaktow. usunalem stare stery tym o to programem http://www.underpl.org/index.php?d=downloa...t=45&dfile=2554 , potem zainstalowalem nowe 77.77 i guzik caly czas ten sam prbolem. Dodam tylko ze kolega ma agp 4x ale to chyba nie robi zadnej roznicy. Bez formata nie dalo sie nic poradzic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie taka mala sprawa poszedlem z moim gf do kolegi bo robilismy turniej w pes4 a na jego gf4 dosc kiepsko to wygladalo podlaczamy sterowniki same sie zaintalowaly dodatkowo szybko odblokowalem potoki wlaczamy pesa a on nawet nie doszedl do menu i zwiechaaaa . przeinstalowalem stery zaczynamy gre a tam full artefaktow. usunalem stare stery drivecleanerem zapodalem nowe 77.77 i caly czas ten sam problem. koleżka ma agp 4x, ale to chyba nie robi roznicy. nie kumam o co chosi,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. zrobilem kopie biosu standardowym @VGA, nastepnie odblokowalem czujnik temp. NiBiTor-em, chcialem go wgrac tym samym @VGA to wyskoczylo "fail". probowalem nvFlashv513 to wyskoczylo "PCI BIOS not present". Moze to wina iz w biosie jest wybrany AGP, a nie PCIE tak jak mam, ale to juz bylo przy bacupie, wiec tego nie zmienialem? a jak zmienilem na PCIE to w @VGA to samo wyskoczylo, wiec juz drugim nie probowalem. co moze byc przyczyna. ewentualnie moze ktos ma dobrego biosa GIGABYTE GeForce 6200 PCI-e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie taka mala sprawa poszedlem z moim gf do kolegi bo robilismy turniej w pes4 a na jego gf4 dosc kiepsko to wygladalo podlaczamy sterowniki same sie zaintalowaly dodatkowo szybko odblokowalem potoki wlaczamy pesa a on nawet nie doszedl do menu i  zwiechaaaa . przeinstalowalem stery zaczynamy gre a tam full artefaktow. usunalem stare stery drivecleanerem zapodalem nowe 77.77 i caly czas ten sam problem. koleżka ma agp 4x, ale to chyba nie robi roznicy. nie kumam o co chosi,,

1691597[/snapback]

Dziwna sprawa. U mnie PES4 chodzi bez najmniejszych problemów, a system pamięta jeszcze czasy FX-a 5200. Jedyne, co mi przychodzi do głowy to update biosu i aktualizacja sterowników od chipsetu - starsze płyty mogą mieć problemu z obsługą mostka HSI. Może screen tych artów ułatwiłby znalezienie przyczyny?

witam. zrobilem kopie biosu standardowym @VGA, nastepnie odblokowalem czujnik temp. NiBiTor-em, chcialem go wgrac tym samym @VGA to wyskoczylo "fail". probowalem nvFlashv513 to wyskoczylo "PCI BIOS not present". Moze to wina iz w biosie jest wybrany AGP, a nie PCIE tak jak mam, ale to juz bylo przy bacupie, wiec tego nie zmienialem? a jak zmienilem na PCIE to w @VGA to samo wyskoczylo, wiec juz drugim nie probowalem. co moze byc przyczyna. ewentualnie moze ktos ma dobrego biosa GIGABYTE GeForce 6200 PCI-e.

1691700[/snapback]

Zgraj bios nvflash-em. Uważej, żeby na dyskietce było odpowiednio dużo wolnego miejsca. Wgrywając bios pamiętaj o odpowiedniej komendzie (-4 -5 -6). Powinno pomóc :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra... udało się odblokować temperaturki po przerobieniu orginalnego BIOSu, ale tego ruskiego nie dało się wgrać wyskakiwał błąd, że nie może załadować pliku... :(

Temp. rdzenia w WindzieXP 58*C.

1692148[/snapback]

Spróbuj ściągnąć bezpośrednio stąd:

http://www.mvktech.net/components/com_simp...parkleultra.rom

Pamiętaj o odpowiedniej komendzie nvflash-a (pisałem o tym wyżej).

Temperatura dość spora. Puść dowolnego 3DMarka z monitorem RivaTunera w tle. O ile temp. nie przekroczy 80*, to jeszcze będzie w normie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie zaprzestaję zabawę z BIOSem, ale już tego co podałeś ściagnąłem - na przyszłość :).

A teraz zrobiłem tak: podkręciłem procka do 1800 MHz, a kartę do 375/671, max jaki przechodził test w rivie:( i zapuściłem 3dmark-a 03 i...

-wynik: 5743

-temp. max 82*C ale zaledwie przez minutę przeważnie było jakieś 75*C

Ale wiatrak jest już zakurzony no i tak jak wspominałem zaczął chodzić głośniej to i też się pewnie kręci wolniej.

W każdym bądź razie dzięki za rady. Jak już kupię jakieś chłodzenie to pobawię sie z tym BIOSem od 6600 żeby puścic na wyższych taktowaniach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik raczej w normie. Widziałem dużo wyżej taktowane GPU ledwo przekraczające 6k. Do tego w tle działał monitor Riva Tunera. Na tym konfigu w porywach do 6200pkt. mogło by być, ale tragedii nie ma :).

Dałbyś dla proca 2.4GHz, dla grafiki 450MHz i +1000pkt. jak w banku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa. U mnie PES4 chodzi bez najmniejszych problemów, a system pamięta jeszcze czasy FX-a 5200. Jedyne, co mi przychodzi do głowy to update biosu i aktualizacja sterowników od chipsetu - starsze płyty mogą mieć problemu z obsługą mostka HSI. Może screen tych artów ułatwiłby znalezienie przyczyny?

Zgraj bios nvflash-em. Uważej, żeby na dyskietce było odpowiednio dużo wolnego miejsca. Wgrywając bios pamiętaj o odpowiedniej komendzie (-4 -5 -6). Powinno pomóc :).

1692074[/snapback]

Rzeczywiście zgrałem tym i wgrać nim można elegancko, ale coś jest nie tak. odblokowałem czujnik temp. w moim gfx jak w podpisie i chciałem zapisać tak lekko zmodyfikowany bios. Niestety przy wgrywaniu go (komenda "nvflash nowy.rom") wyskoczył błąd i komentarz po niemiecku!, dziwne. nie restartując kompa odrazu powróciłem na starego biosa (bo strach mnie obleciał, że będę musiał wrócić do normalnej grafy sposobami pci) i się ładnie wgrał. czemu tak? czyżby w mojej gfx nie dało rady odblokować czujnika, ale to by chyba i tak spokojnie wgrał tego biosa tylko bez żadnej zmiany. znalazłem na innych stronach dodatkowe komendy -f oraz -u -p ale one nie działają, co do (-4-5-6) to nie wiem o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

chcę kupić GF 6200 na AGP z 64bitową szyna do pamięci, moimi faforytami są

leadtek

oraz

gigabyte

Sa jakies lepsze od tych do 250zł? najlepiej NIE low-profile oraz z pamięciami 3,6ns

Edytowane przez Rudesmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem na innych stronach dodatkowe komendy -f oraz -u -p ale one nie działają, co do (-4-5-6) to nie wiem o co chodzi.

1693237[/snapback]

To są właśnie prawidłowe komendy :). Litery, które podałeś, były w starszych wersjach. Liczby są bardziej trendy :wink:.

@Rudesmen

Chyba najlepszy jest Palit z 256MB DDR2. Wersja 128MB ma podobno pamięci 32-bit :blink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są właśnie prawidłowe komendy :). Litery, które podałeś, były w starszych wersjach. Liczby są bardziej trendy :wink:.

1693406[/snapback]

zrobiłem w takim razie "nvflash -4 -5 -6 nowy.rom" i wyskakuje błąd:

EEPROM programing failed

ERROR: Mismatch in 256 byte page- mode programming

:mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie plik rom był uszkodzony or something. Mam nadzieję, że karta sie odratowała :unsure:.

1693482[/snapback]

uszkodzony, wątpię, ale jeszcze raz sprubóję powtórzyć całą operację. karta odratowana, nie ma problemu :) zaraz po tym błędzie wgrywam stary romik ;). Kurcze myślę, że to bardziej something...

a może muszę przywrócić ustawienia standardowe karty, bez oc i dopiero wgrywać. no nie mam już pomysłów. bo to że jako device w NiBiTor-ze jest wykrywana nvidia agp 6200, a nie jak mam pci-e to chyba nie ma znaczenia bo tak było w original bios.

sprawdziłem, nie był uszkodzony :wisielec:

na jednej stronie czytałem, że niektóre karty mają blokadę i wgrać biosa można tylko programatorem. Skąd mam wiedzieć, że moja ma taką dolegliwość :unsure:

a i polecam 81.84 jak w podpisie :)

Edytowane przez qaras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jednak się pobawiłem tym BIOSem (nie wytrzymałem :)) z tej ruskiej strony, a konkretnie tym drugim którego podałeś Assassin. Tym razem się wgrał bez problemów, ale windows oszalał zaczął od nowa nagrywać sterowniki do płyty, kart PCI itp. Musiałem też od nowa nagrywać sterowniki do karty graficznej (77.77). Podkręciłem kartę do 400/675 i teraz gry działają jeszcze gorzej :(. Nie wiem czy to przez sam BIOS, czy coś innego. Zrobie formata to zobaczę, najwyżej wrócę do orginalnego z odblokowanym czujnikiem temperatury.

Zrobiłem formata i...

-ustawiłem taktowania karty 400/675,

-powyłanczałem wszystko co się dało.

Wynik końcowy:

-6282 pkt. w 3dmark 03,

-2632 pkt. w 3dmark 05.

...ale gry, przynajmniej tak mi się wydaje (konkretnie FIFA 2006, bo innej narazie gry zainstalowanej nie mam), chodzą gorzej jak na oryginalnym BIOSie z podkręconymi zegarami na 377/670.

Zapuściłem FRAPSa i w FIFIE mam od 50-100 kl/s, przeważnie 80 kl/s. Kiedy obraz się przesówa za piłką to wtedy linie boiska się tak "mnożą" (tylko te pionowe) wyraźnie to przeszkadza w graniu :(. Spróbuję jeszcze w innych grach. Jak tam też cos takiego będzie to wracam do starego biosu od 6200.

Czym w zasadzie się różni ten BIOS z 6600 od 6200? Czy nie można wyedytować tak BIOSu z 6200, żeby dało się wysoko krecić zegary?

Edytowane przez RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie czy ta karta ma NV43.

http://www.apollo.pl/do_cmd_win.php?menu=s...detail&id=14684

Bo wersja 128 bit na Agp ma NV44.

Chodzi oto czy da rade z niej odblokować potoki bo pamiątki hynixa 5 nns cudow niezrobią ale za tą cene jak by sie dało potoki odblokować to by było nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie czy ta karta ma NV43.

1696270[/snapback]

zapoluj na allegro i kupisz galazy za okolo 300 zł wczoraj poszła za rowno 300 zł na pamiatka 3.6 ale juz wersja 6600 :)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67671027 troche drozszy asus

lub xpower http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67373689

Edytowane przez wadim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie ja niezamierzam nic kupować poprostu pytam o sprzęt bo mam sklep i szukam dokładniejszych informacji o towarach.

6600 za taką kaske nowo ciężko dostac.

A do 300 zeta by była super grafa gdyby miała możliwość z Potokami.

1696489[/snapback]

nie tak znowu ciezko :) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66730187

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że nikt nie ma pomysłu jak wgrać mam ten nieszczęsny bios gfx ;(

jakim programem sprawdzić jakie się ma pamięci na grafie, ns itp?

kurcze muszę jakoś odblokować tą temp. na gfx bo chcem kupić Pentagram XC-80Cu, ale muszę mieć widoczną temp. by baczyć różnicę.

Mam takie dodatkowe pytanie, bo wychodzi, że ten cooler będzie u mnie na grafie przy tych właściwościach kompa jak niżej do góry nogami. czy to coś zmienia?

Wiem, że zajmuje szerokość 2 dodatkowych śledzi, ale przy tej płycie może tak być. dopiero mam 3 śledź zajęty (jest to pierwszy zwykły pci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że nikt nie ma pomysłu jak wgrać mam ten nieszczęsny bios gfx ;(

jakim programem sprawdzić jakie się ma pamięci na grafie, ns itp?

kurcze muszę jakoś odblokować tą temp. na gfx bo chcem kupić Pentagram XC-80Cu, ale muszę mieć widoczną temp. by baczyć różnicę.

Mam takie dodatkowe pytanie, bo wychodzi, że ten cooler będzie u mnie na grafie przy tych właściwościach kompa jak niżej do góry nogami. czy to coś zmienia?

Wiem, że zajmuje szerokość 2 dodatkowych śledzi, ale przy tej płycie może tak być. dopiero mam 3 śledź zajęty (jest to pierwszy zwykły pci).

1696730[/snapback]

Informacji o pamięci zainstalowanej na karcie nie sprawdza się programem, tylko wyjmujesz karte i patrzysz co ma napisane na kościach :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacji o pamięci zainstalowanej na karcie nie sprawdza się programem, tylko wyjmujesz karte i patrzysz co ma napisane na kościach :]

1697769[/snapback]

napisane jest:

hynix 504A

HY5DU281622ET-4

KOR 46CC58480

czyli mam hynixy 4ns (ta ostatnia przed myślnkiem?)?

to dobrze czy nie bardzo? (nie znam się na pamięciach gfx)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisane jest:

hynix 504A

HY5DU281622ET-4

KOR    46CC58480

czyli mam hynixy 4ns (ta ostatnia przed myślnkiem?)?

to dobrze czy nie bardzo? (nie znam się na pamięciach gfx)

1698515[/snapback]

Posiadasz pamięci Hynix 4ns :) na Gigabyte'ach (bynajmniej na tych na AGP) te hynixy kręcą sie na około 700-750Mhz wiec dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze w tych Kartach jest MOC O/C i odblokowanie mozliwosci po ktorych mozemy grac smialo w dawne Hity z Nowymi efektami - graf (a przechodze na nowo screeny ponizej z ulepszonej wersji) prawda ze kupie Tylek

1697044[/snapback]

@Strongmen

niby fajnie masz podobno ponad 800 mhz na pamięciach ale jak ktos Cie prosi o umieszczenie swojego biosu na forum to nagle cisza z twojej strony :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heja

Dawal;em juz wiele razy moj Bios osoba ktore sie do mnie po niego zglosily - (lacznie 4 czy 5 osob)

Wiec nie wiem w czym problem ?

co do samego biuosa to jest to standardowy z max voltagiem 1,5v - natomiast Timingi sa modyfikowane od Gigabyte wlasnie 4 ns ;-) (to chyba nie dziwne skoro pamieci 4ns uzyskuja taktowania rzedu 750 mhz) wczesniej mialem ten Ultra od Ruskow ale na nim pamieci mi szly do poziomu 790-795 (zreszta i na nim ludzie osiagaja podobnie 780 mhz)

Wydaje mi sie wiec ze sprawa Krecenia Pamieci jak i rdzenia to sprawa b.indywidaualna zalezna chyba od danego modelu karty

Jeden znajomy kupil w MOrele (tam gdzie ja) tydzien po mnie (zafascynowany wydajnoscia za mala kase) i jego karta kreci sie max 570/750 - na biosie ode mnie - tak wiec roznie z tym bywa

Swoja droga zauwazylem ze zwiekszenie napiecia na AGP do 1,8v daje pare mhz dla pamieci (okolo 8 w moim przypadku ;-) )

Tak czy inaczej Nie wiem czy takie katowanie karty jest dobre - ja mialem juz 2 zejscia - raz Komp mi sie sam wylaczyl (w trakcie bicia rekordu 3dmarka) po czym po odpaleniu nie bylo obrazu o_O ... drugim razem wlaczam kompa i krzaki o_O ... - i Fakt ze Pamieci grzeja sie do tego stopnia ze zamontowane na nicj miedziaki sa niemal parzace ...

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...