Skocz do zawartości
Włodi

Geforce 6200

Rekomendowane odpowiedzi

Ok wielkie dzięki za odpowiedź, zdecydowałem sie jednak na 6600 Winfasta....;]

czy wszystkie rzeczy dotyczace vmoda na 6200 ( moze poza biosami:) beda "pasowały" do 6600?

aa wlasnie a nie da rady zmienic w biosie kary jakos napiec? zeby sie olowkami nie bawic?

bo do tych drugich:D nie mam nerwów:P pamientam jak durona krecilem...grrr niby mostek byl przeciety ale jednak przez glupi olowek nie by:D ile ja sie nameczylem zeby mostek wyczyscic z olowka:D:D ale to taki eot;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...6600GT mialem wymuszone w sterownikach zeby miec HDR we Far CRy musi byc pakiet 6600/ gt

To dziwne, co mówisz, bo ja mam oryginalny bios, tylko termometr odblokowany i na zwykłych (referencyjnych) driverach mogłem bez problemu odpalić HDR (FC v1. 32). Teraz używam NGO i HDR też śmiga bez problemów. Z tego co wiem do włączenia tego cudeńka potrzeba jedynie odpowiednio wysokich detali, bo inaczej nawet włączenie go w *.INI (albo z konsoli) nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

co sądzicie o tej karcie czy to możliwe zeby za ta kase można byłó ją kupic ?

http://sklep.vgm.pl/product_info.php/cPath...roducts_id/1898

pytałem ich przez gg i potwierdzili ze to wersja 128 bitowa ale jakoś mi sie wierzyc nie chce

EDIT:

nic z tego zmusiłem gościa ze sklepu zeby dokładnie wzioł karte w łapki i powiedział czy to jest faktycznie 128 bitowa karta i d*** okazało sie ze to 64 bitówka :( a wcześniej zapewniał i zażekał sie ze to 128 bitów :(

Edytowane przez biegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne, co mówisz, bo ja mam oryginalny bios, tylko termometr odblokowany i na zwykłych (referencyjnych) driverach mogłem bez problemu odpalić HDR (FC v1. 32). Teraz używam NGO i HDR też śmiga bez problemów. Z tego co wiem do włączenia tego cudeńka potrzeba jedynie odpowiednio wysokich detali, bo inaczej nawet włączenie go w *.INI (albo z konsoli) nic nie daje.

U mnie tak samo. Jak kiedyś zainstalowałem kartę jako 6600, nie uświadczyłem żadnego wzrostu wydajności (a powinienem -> odblokowanie niektórych funkcji Intellisample). Albo samo wgranie biosu od 6600 załatwia wszystko, albo pełne odblokowanie jest niemozliwe...

EDIT:

nic z tego zmusiłem gościa ze sklepu zeby dokładnie wzioł karte w łapki i powiedział czy to jest faktycznie 128 bitowa karta i d*** okazało sie ze to 64 bitówka :( a wcześniej zapewniał i zażekał sie ze to 128 bitów :(

Bywa. Kiedyś trzymałem w rękach grafę o aparycji karty sieciowej z 4 kostkami pamięci, a sprzedawca zapewniał, że to 128-bitowiec :D

edit

@Black war

I tak, i nie ;) To co pisał Bezbronny dotyczyło tylko Hynixów. I z tego co mi wiadomo tylko Hynix produkuje DDR1 TSOP 2.5ns. Podejrzewam, że i tak są to jakieś selekty, choć fizycznie nie różnią się od np. 5ns (podobno).

Jak podniesiesz napięcie i poluzujesz timingi, pamięci będą się kręcić na pewno dużo lepiej, niezależnie od czasu dostępu czy producenta. Jak lepiej? Sprawdź! :D

Edytowane przez Assassin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee a co z moim dawnym pytaniem :D nikt nie odpowiedzial...

chodzi mi o to

mam pamieci podejrzewam 4ns bo 256MB ale te 4ns to tylko takie glupie oznaczenie :) jak zmienie timingi i dovoltuje pamieci to tak jakbym mial juz jakies 3,3 ns right ? czyli praktycznie to nie ma wiekszego sensu okreslac 4ns bo i tak mozna z nich zrobic 2,2 ns ? tak gdzies bezbronny pisal jak mi sie nie pomylilo

czyli calkowicie bezpiecznie moge miec na 256 mb 3,6, 3,3, 2,8, 2,5,2,2ns ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzis przyszedl mi MIERNIK z allegro :P (kupiony za 10 zl :P) wiec zaczelem sie bawic dalej Vmodem ...

I tak wydaje mi sie ze Z GPU - wiecej juz nie wyciagne :cry: ..obnizylem opor do 470-60 OHM (to jakies 1,75v) i nie dalo mi to ani jednego MHZ ...

(sproboje jeszcze biosa uistawic na 1.75v)

pozniej przeszedlem Do pamieci

...Odrazu zmierzylem opor R84 i wynosil on 85 OHM :blink: wiec pomyslame ze grafit sie starl albo cos ... wyczyscilem idelanie R84 - mierze a tu nadal 85ohm :blink:

Ale do rzeczy problem w tym ze jakbym Teraz nie malowal Olowkiem itp nie moge zejsc ponizej 79 OHM ...

BTW ILE ohmow na R84 - to ok 2,8 i odpowiednio 3.0v - bo nie wiem czy dobrze to Mierze ... ??

EDIT

A jednak znalazlem przyczyne ... ODpalilem Rdzen na UWAGA !!! 680 MHZ !!! tylko w czym jest BOL ... Musialem Zmiejszyc Taktowanie Pamieci do 860 mhz ...

NIe wiem czym to jest Spowodowane ... lecz Czym wyzej ustawiam PAMIECI tym bardziej Spada O/C rdzenia Optymalnie jest 640/890 - albo 680/860 - tak jakby Za malo NAPIECIA dostawala karta WYDAJE mi sie ze na PAMIECI bo mam teraz 79OHM ile to bedzie Realnego pradu na Pamieci ?

Co Radzicie ?

Acha - 680 To chyba juz KRES rdzenia bo pomimo tego ze idzie to juz Wali zielonymi Artami przebicia TEXTUR - chyba ze jednak jeszcze za malo ma tego 1,70v ;-)

temp MAX stres 50 stopni idle 36

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wiec udało mi sie reanimowac karte !

pomyslałem ze napisze co i jak aby na przyszłosc reszta osób wiedziała co robic.

Przyczyna: podczas grania karta na amen sie "zgasiła" (szczegóły kilka postów wyżej)

reaktywacja: pozyczyłem od znajomego karte graf na PCI aby sprawdzic czy jest przynajmniej widoczna w windowsie, okazało sie ze karta dosłownie "trup" dalej "działa" .

flash orginalnego biosu A6200TD i w koncu ! ... obyło sie bez wysyłania karty do serwisu :D

trudno mi to wytłumaczyc dlaczego karta przestała działac i zwykły flash przywrócił ja do zycia ... ważne ze wszystko jest juz OK :lol2:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dzis przyszedl mi MIERNIK z allegro :P (kupiony za 10 zl :P) wiec zaczelem sie bawic dalej Vmodem ...

I tak wydaje mi sie ze Z GPU - wiecej juz nie wyciagne :cry: ..obnizylem opor do 470-60 OHM (to jakies 1,75v) i nie dalo mi to ani jednego MHZ ...

(sproboje jeszcze biosa uistawic na 1.75v)

pozniej przeszedlem Do pamieci

...Odrazu zmierzylem opor R84 i wynosil on 85 OHM :blink: wiec pomyslame ze grafit sie starl albo cos ... wyczyscilem idelanie R84 - mierze a tu nadal 85ohm :blink:

Ale do rzeczy problem w tym ze jakbym Teraz nie malowal Olowkiem itp nie moge zejsc ponizej 79 OHM ...

BTW ILE ohmow na R84 - to ok 2,8 i odpowiednio 3.0v - bo nie wiem czy dobrze to Mierze ... ??

EDIT

A jednak znalazlem przyczyne ... ODpalilem Rdzen na UWAGA !!! 680 MHZ !!! tylko w czym jest BOL ... Musialem Zmiejszyc Taktowanie Pamieci do 860 mhz ...

NIe wiem czym to jest Spowodowane ... lecz Czym wyzej ustawiam PAMIECI tym bardziej Spada O/C rdzenia Optymalnie jest 640/890 - albo 680/860 - tak jakby Za malo NAPIECIA dostawala karta WYDAJE mi sie ze na PAMIECI bo mam teraz 79OHM ile to bedzie Realnego pradu na Pamieci ?

Co Radzicie ?

Acha - 680 To chyba juz KRES rdzenia bo pomimo tego ze idzie to juz Wali zielonymi Artami przebicia TEXTUR - chyba ze jednak jeszcze za malo ma tego 1,70v ;-)

temp MAX stres 50 stopni idle 36

Hmm...jeżeli za mało napięcia idzie na karte to może spróbować podnieść vAGP? moze cos pomoże ;>??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...jeżeli za mało napięcia idzie na karte to może spróbować podnieść vAGP? moze cos pomoże ;>??

raczej bez sensu, na dodatek łatwo sfajczyc karte, tak "wysoki" vmod + wyzsze napiecie AGP = bardzo krótka żywotnosc sprzetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I chyba juz rozwialem Wszystkie niewiadome

po 1 Bios Z Ustawionymi napieciami v1 v2 v3 etc - nic nie daje w przypadku gdy mamy Vmoda

Obecnie wogole nie mam uaktywnionej Tablicy Napiec :wink:

Jedyne co ustawilem w biosie to taktowania zegarow dla poszczegolnych trybow graficznych:

2d = 300 / 550

3d = 680 / 860 - Przy tym ustawieniu mam najwyzsza wydajnosc wieksza niz 650/880 (nawet udalo mi sie na moim smiesznym procku zrobic rekord w 2005 tyle ze nie moglem go zarejstrowac na ORBIE bo pisalo ze blad i zebym sprobowal pozniej wiec sproboje jeszcze raz wieczorem)

Niestety pewne RZECZY sa nie do PRZESKOCZENIA

Gdyby ktos (BezbronnyPL) zrobil Timingi dla pamieci 2,2 ns (te ponoc jeszcze nie byly jako DDR3) to mozna by powalczyc o pare MHZ

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego zafajdańca GeForce 6200A Gigabyte GV-N62128DE 128MB 64-bit AGP i nie mogę go podkręcić (jesteście moim idolami podkręcania:)) na innych sterach niz oryginalne na płytce czyli 76,45(głowy nie dam),

instalowałem juz 3 inne z serii 7xxx i dwa z serii 8xxx i [gluteus maximus], za każdym razem system sie zawiesza albo myszka przeskakuje co chwile czyl jakby zwis

PS jak zmierzyć napięcia miernikiem uniersalnym np. rdzenia karty/procesora tz. gdzie przyłożyc :)?

PS2 moje pamiątki też mogę dovoltowac? bo 44o na rdzeniu mi styka ale 550 na pamięciach to mało

PS3 artefakty przy podkręcaniu powstają z przegrzania czy za małego napięcia?

Edytowane przez Rudesmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee a co z moim dawnym pytaniem icon_biggrin3.gif nikt nie odpowiedzial...

chodzi mi o to

mam pamieci podejrzewam 4ns bo 256MB ale te 4ns to tylko takie glupie oznaczenie icon_smile3.gif jak zmienie timingi i dovoltuje pamieci to tak jakbym mial juz jakies 3,3 ns right ? czyli praktycznie to nie ma wiekszego sensu okreslac 4ns bo i tak mozna z nich zrobic 2,2 ns ? tak gdzies bezbronny pisal jak mi sie nie pomylilo

czyli calkowicie bezpiecznie moge miec na 256 mb 3,6, 3,3, 2,8, 2,5,2,2ns ?

eee juz 3 raz sie pytam -.-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Overclocked

1 pytanie czy 6200 obsluguje sli? albo 6200@6600? czy dopiero 6600LE da sie wcisnac w sli;)? a moze sa juz jakies "zmodowane" stery?

dopiero 6600Le

znalazlem cos takiego w necie...

"Interesujący jest fakt, że 6200 może być przerobione na 6600LE, po zmianie pola "Device ID" w BIOSie i zflashowaniu go, wtedy również może działać w trybie SLI."

probowal ktos tego?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Overclocked

nie wiem ale nie widzialem 6200 aby mialo mostek do laczenia 2 kart

SLI = polaczenie 2 kart tak jak dawniej laczylo sie VOODOO 2

skoro 6200 nie ma wyprowadzenia do laczenia z druga karta to jak mozna go polaczyc ? :lol:

a nie wiesz ze nowe sterowniki umozliwiaja laczenie 2 kart w sli bez mostka?;)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostałem gigabyte 6200 na PCIexpres, pierwsze wrażenia wentylator wyje strasznie, pamięci Hynix 4ns, chip NV43 A4 nie dało się odblokować potoków nadal 4x1 ale system wykryl karte jako 6600, zdziwiło mnie troche taktowanie karty ewerest podaje 13MHz dla rdzenia (trochę malo jak dla mnie :)) i 500Mhz dla pamięci, RIVA TUNER PODAJE 400/500mHZ,

CZym najlepiej podkręcać karte RIVA TUNER Jest do ... rdzen narazie idzie do ok 450MZH (bedzie inny BIOS) pamięci do 670MHZ zero artów ale riva tuner nie chce dalej pozwolić na OC - już wiem zcy podkręcić Power strip tylko jak zwiększyć ustawienia żęby dało się podkręcić powyżej wartości którą podaje program gdy pamięci mam na 500Mhz Power strip podaje mi maxx dla pamięci 665 dale nie ma suwaka, patrzyłem w pliku konfiguracyjnym programu i niczgo nei znalazłem (nie maialem NVIDI dłuższy czas i nie orientuje się trochę)

3D mark03 450/665 - 5600pkt.

kARTA MA NOWY BIOS A WŁAŚCIWIE MIALA JUŻ 2 (JEDEN Z TIMINGAMI 2,5ns ALE MIAŁA NIZSZĄ WYDAJNOŚĆ OD STANDARDU) NAPIĘCIE gpu 1,4v UAKTYWNIONY CZUJNIK TEMP

3DMARK 03 530/700mHZ - 6300PKT. (TERAZ OGRANICZA MNIE POVER STRIP W PODKRĘCANIU RDZENIA, WIĘC ZARAZ DAM JEJ 3 BIOS)

bIOSY OD WINFASTA - MIMO ŻE ZMIENIŁEM ID NA GIGABYTE CAŁY CZAS WYKRYWA KARTĘ JAKO WINFASTA, DLACZEGO?

dałem jej Bios z napięciem na rdzeń 1,5V (które podobno nic nie daje - i chyba tak jest) max karty to ok 540/700MHz, tylko musiałem zmienić obr wiatraka a niższe (bo szumiało za bardzo) a jedyna opcja w Riva tunerze to ze 100% zjazd na 25% i niepokoi mnie troche temperatura w 2D pzry 417MHz dla rdzenia 1,5V 75stopni i stale rośnie

jaka jest max temp dla rdzenia? Na athlonie Socet A maiłem stabil przy 80stopniach i 2300Mhz, grafa powinna więcej wytrzymać choć przyda jej się zmiana chlodzenia

zrobiłem karcie małego moda na cłodzeniu - wywaliłem gume do rzucia która byla między radiatorem a rdzeniem, wyrzuciłem mały wentylek który zagłuszał wszystko i założylem na cienki radiator wentyl 80x80 puszczony na 5V temp spadła o przeszlo 10stopni mimo podwyzszenai taktowania rdzenia z 415 do 500Mhz, ale i tak w spoczynku wynosi 63stopnie,

Pozdro

Edytowane przez pawell262

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pawell262, jezeli zmodowales go na Winfasta to zobacz czy go obsluzy Winfox.

Jezeli tak to ominiesz bariere 540Mhz

Niestety więcej niż 540Mhz nie pójdzie zmieniłem mu bios na 500/675Mhz i mogłem podkręcać dalej (rdzeń doponad 600Mhz a pamięci ponad 800) tylko komp się zawieszał w przyszłym tygodniu będe robił vmoda na pamięci (nie mam sprzętu teraz). próbowałem biosów z napięciem 1,5V 1,6V i powyżej 1,4V wszystko pozostaje bez zmian temperatura karty i max OC

CZy PCIexpres obsłuży karte z Vmodem czy starczy napięcia? karta nie ma dodatkowego zasilania

Będe maił problemy z chłodzeniem bo nie mogę wrzucićnic dużego radiatora na rdzeń bo zajmie mi wszystkie sloty PCI a co najmniej jednego używam (płyta ma od dołu 3xPCI, Pci-Expresx16 i 2X PCiexpres x1) max chłodzenie wysok 4 - 4,5cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1457542

Stock cooling, stock bios, stery od ati jeszcze w systemie. Robione dla mhz grafy niz dla wyniku. Mysle, że w 30-40min od pierwszego włożenia grafy do kompa więcej osiągnąć się nie da :D

Docelowo chcem osiagnac 24-25k, 9k i 4k odpowiednio dla każdego z 3dmarków :wink:

edit

kilka mhz mniej na grafie ale wynik up :D

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1457635

Drugie odpalenie 03 :lol:

http://service.futuremark.com/compare?2k3=4411995

edit

id w rivce na 66gt zmienione

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugie odpalenie 03 icon_lol.gif

http://service.futuremark.com/compare?2k3=4411995

widziałem pierwsze odpalenie 3dmarka i bylo 8,6tys przy ok560/770Mhz Gratuluje

jakich sterów uzywasz ja na taktowaniou 530/700 (4potoki) mam tylko 6,3tys czy jest aż tak duża rożnica pomiędzy 4potokami a 8?

po Vmodzie będziesz miał napewno ok 9,5-10tys w 03

opłaca sie to brać? klik!

czy może jest gdzieś taniej? ;> oczywiście licząc na @6600 icon_wink2.gif

zapytaj czy to zwykla wersja czy z TurboCache w innych sklepach te karty kosztują ok 360zł (sprawdzane w skapiec) za te cenę też chętnie ją kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema! Chciałem ostatnio przesiaść się z 5900 na 6800 ale z tego nic nie wyszło i myśle teraz nad 6200... Trochę o tej karcie przeczytałem, ale dalej mam problemy ze znalezieniem pewnego źródła kart 128bitowych modowalnych na 6600 :( Skąd je brać ? :)

Co powiecie o tych :

http://www.balta.pl/opis.php3?ID=16300 9 troche tania jak na 128bit)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71192215 ( to juz chyba lepiej... )

Czy lepiej dalej zbierać na 6800 ??? ( mam 450zł )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...