rzymo Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 A jest jakas mozliwosc wgrania biosu od 6600???? prosze o odpowiedz i jezeli jest taki soft to podeslijcie mi na meila --> misiu-to-ja@wp.pl moze tez byc jakis zmodyfikowany ale zeby mi karta wytrzymała ze standardowym chłodzeniem oczywiscieNie, nie ma takiej możliwości - układ NV44a ma fizycznie 4 Pixel Shadery, 2 ROP'y i 3 Vertexy - nic więcej nie da się odblokować (da się przyblokować :D) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabian Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Witam Mam problem z karta gf 6200 palita 128/128, otoz udalo mi sie odblokowac potoki w rivatunerze, wydajnosc wzrosla o mniej wiecej polowe, ale pojawil sie problem stabilnosc - przy ladowaniu 2 testu z 3dmark05 komputer poprostu sie zawiesza, dzieje sie tak takze w niektorych grach" nfsmw, cod2. Ktos ma jakis pomysl?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Witam Mam problem z karta gf 6200 palita 128/128, otoz udalo mi sie odblokowac potoki w rivatunerze, wydajnosc wzrosla o mniej wiecej polowe, ale pojawil sie problem stabilnosc - przy ladowaniu 2 testu z 3dmark05 komputer poprostu sie zawiesza, dzieje sie tak takze w niektorych grach" nfsmw, cod2. Ktos ma jakis pomysl?? Zwiększałeś taktowanie rdzenia ? Jak tak to spróbuj trochę zjechać z zegarem. Ewentualnie karta mocniej się grzeje i nie wyrabia chłodzenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tutey Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Cze, rzymo. Pytanko, Czy warto kręcić Palita więcej (mam 400/800). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabian Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Zwiększałeś taktowanie rdzenia ? Jak tak to spróbuj trochę zjechać z zegarem. Ewentualnie karta mocniej się grzeje i nie wyrabia chłodzenie. Właśnie o to chodzi, że nie, taktowania są bez zmian. Odblokowałem w RT tylko potoki, zrobiłem test w 3dmark2001, wydajność znacznie skoczyła z 5174 na 7986 (test przeszedł bez żadnego problemu), dzisiaj chciałem przetestować ją na 3dmark03 i 05, w pierwszym system zawieszał się przy ładowaniu 2 testu, w 05 przy 4 albo 5. Problemy w grach NFS: MW i CoD2) pojawiają się przy zmianie ustawień grafiki, zazwyczaj po ich zatwierdzeniu system się wiesza, ale po restarcie owe ustawienia funkcjonują - w trakcie gry nie ma żadnych ekscesów, natomiast Doom 3 nie chce załadować żadnej mapy. Temperatura oscyluje w granicach 60, a jej rejestr z restartów komputera po zawieszkach nie pokazuje, żeby się ona zwiększała w krytycznych momentach. Podejrzewam, że sama struktura fizyczna karty może być uszkodzona, ale nie jestem pewnien - to pierwsza karta którą kręcę. Aha, zmiana sterowników też nic nie dała - próbowałem na: 8126, 7777, 8185 - bez żadnych pozytywnych rezultatów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 No to, że tak powiem nędza. Spróbuj jakieś chłodzenie zarzucić na rdzeń, radiatorki na pamiątki i sruuu. Powinno hulać dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Cze, rzymo. Pytanko, Czy warto kręcić Palita więcej (mam 400/800). Dziwne pytanie :) skoro idzie dalej i jest stabilnie to czemu nie ? (zwłaszcza pamięć) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabian Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 No to, że tak powiem nędza. Spróbuj jakieś chłodzenie zarzucić na rdzeń, radiatorki na pamiątki i sruuu. Powinno hulać dobrze. No chyba faktycznie nędza, bo po zablokowaniu potoków temperatura GPU się nie ruszyła z miejsca, dalej jest 60 stopni - czyli kwestię chłodzenia mam raczej z głowy. Może jest tutaj ktoś kto miał podobną przygodę i doradzi coś skutecznego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Fabian Mi to bardziej wygląda na przekręcone/uszkodzone pamięci systemowe albo problemy z zasilaczem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabian Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Cały system chodzi na ustawieniach domyślnych, karta GeForce 6200 128/128 firmy Palit, też chodziła na swoich domślnych ustawieniach poprawnie, bez najmniejszych problemów. Problem ze stabilnością, zawieszkami komputera itd. zaczął się gdy przez program RT odblokowałem pozostałe potoki. Nic poza kartą nie jest modowane w komputerze. Na 100% nie jest to winą sterowników, za dużej temperatury GPU, czy też uszkodzonego RAMu. Podkreślam, to pierwsza karta, którą podkręcam, wiec za dużego doświadczenia nie mam, jeśli chodzi o zasilacz to myśle, że 350 spokojnie wystarcza. Problem wiec leży albo w uszkodzonej fizycznej strukturze jednostek redenujących (czego oczywiście bym nie chciał), albo jeszcze gdzie indziej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techno_Boy Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Co z tego żęż masz 350W jak to możę być jakieś g@@no. Ale najprawdopodobniej jest to wina uszkodzonych potoków. Jeśli masz możliwość sprawdź na innym kompie, wtedy będzie można powiedzieć coś więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu-to-ja Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Teeee a mozecie wytłumaczyc jak sie odblokowywuje potki??Z góry dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 (edytowane) Mam pytanie (głównie do osób modujących karty) - czy te napięcia, które zakreśliłem na czerwono, mam traktować jako takie, które karta daje bezpośrednio na rdzeń i na pamięci ? Pytam, bo wartość 1.99v dla pamięci wydaje mi się zbyt niska, a nie chcę na samym starcie czegoś zepsuć :) (napięcia są takie same w idle i pod obciążeniem) Edit: Coś z rana ciężko myślę, te prawie 2v podawane na pamięci jest przecież napięciem wyższym niż przewiduje specyfikacja DDR2 (w standardzie 1.8v), co nie zmienia faktu, że te 1.40v na rdzeniu by się przydało :-) Edytowane 25 Lutego 2006 przez rzymo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techno_Boy Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Walcz dalej i dokonaj przełomu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 (edytowane) Miał, wystarczy przejrzeć kilka ostatnich stron tego tematu :) W skrócie - zainstaluj stery 76.44 klik No o tym to nie wiedzialem (nie czytalem wczescniejszych postow :P). Teraz niech ktos mi podpowie jak mam ustawiac. Zmieniac tylko 3D czy 2D tez ??? Czy moze tylko ktores z tych ??? Aha i jeszcze jedno. Co bardziej krecic. Ram czy GPU ??? Edytowane 25 Lutego 2006 przez lfanek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 No o tym to nie wiedzialem (nie czytalem wczescniejszych postow :P). Teraz niech ktos mi podpowie jak mam ustawiac. Zmieniac tylko 3D czy 2D tez ??? Czy moze tylko ktores z tych ??? Aha i jeszcze jedno. Co bardziej krecic. Ram czy GPU ??? Skoro masz Palita to pewnie że pamięć (bo jest 64-bitowa), na początek ustaw rdzeń 400MHz, pamięć 350MHz (700ddr) i potem zwiększaj stopniowo co 5-10 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciachowy Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Czytajac tutaj opinie powoli decyduje sie na GF6200 , niemam zawiele pieniedzy dlatego mysle ze wybiore wlasnie ta kartke. W cenie 230zl kupie lepsza? Doradzcie mi cos, mysle nad kupnem: PALIT GEFORCE 6200 V+ 256MB DDR2 Producent PALIT Producent chipsetu NVIDIA Model chipsetu NV44 6200 Pamięci 256 MB 64 bit DDR2 Taktowanie rdzenia 350 Mhz (autoclock nvidia >400) Taktowanie pamięci 500 Mhz (@800 MHZ!) RAMDAC 400 MHz (podwójny) Typ złącza AGPx8, AGPx4 Wyjscia/wyjścia TV out, DVI, CRT Obsługiwane standardy: DirectX 9.0c, OpenGL 2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 ja chcesz 6200 to mogę Ci sprzedać mojego gigabyte za 180zł z gwarancją komputronika (jeszce ponad 2,5roku) tylko ze moja ma 128mb pamięci ale w tych kartach to bez różnicy 128 czy 256 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Wlasnie ze jest różnica. Zobacz sobie recke na egielda.pl. Na 128mb se nie pograsz z lepsza grafe. Ponoc ma straszne ciecia. P.S. Moja ma 256mb DDR2 i ładnie się kręci GPU 350@420 i RAM 500@790 - jest już wgrany bios na tych ustawieniach (gdy kupujesz karte nie koniecznie tą to zmiana biosu minimum 30zł dopłaty !!!) !!! Do tego dołożony wentylator 12v od athlona XP, takze chlodzi jeszcze pamieci. Temperatura w spoczynku 28*C w stresie nie przekracza 36*C, a próg opóżnienia to az 145*C !!! Zakupiona pod koniec stycznia, jest na 24 miesięcznęj gwarancji. Czekam na oferte na priv lub gg:3231570 . PRzesiadam się na PCI-X i dlatego chciałbym sprzedać. Pozdro !!! Aha i jeszcze jedno, moja jest firmy PALIT, a to jest ta strona z recenzją, o której pisalem wyżej >>>KLIKNIJ<<<. Edytowane 26 Lutego 2006 przez lfanek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Czy ktoś może mi podać, jaka jest na jego GF6200/6200a rezystancja między 3 a 6 nóżką układu RT9214 ? (to ten od napięcia dla GPU) (pytam, bo w większości opisów widzę że ma być koło 0.5k a u mnie jest 1.88k Om) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Wlasnie ze jest różnica. Zobacz sobie recke na egielda.pl. Na 128mb se nie pograsz z lepsza grafe. Ponoc ma straszne ciecia. ... Aha i jeszcze jedno, moja jest firmy PALIT, a to jest ta strona z recenzją, o której pisalem wyżej >>>KLIKNIJ<<<. no właśnie ta recka dowodzi że różnica jest bardzo niewielka (różnica wydajnośći wynika głównie z taktowania) zresztą jesli kolega ma wersje 128bit to już nawet jakby twoja miała 512MB to by leżała i kwiczała :lol: BTW: mam pytanko do znawców: jak zrobić żeby sterowniki wykrywały mi karte jako 6200 po odblokowaniu potoków ? Bo automatycznie wykrywa mi wtedy jako 6600 a wiem że u innych pozostaje jako 6200. Pytam bo w 6200 spokojnie zrobie WR a w 6600 to już nie bardzo :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 witam wgralem sobie biosik od 6600 z 1,4V do swojej 6200 winfasta 128/128, podkrecilem na 535/700, na grafe mam zalozonego Pentagrama Freezone XC-80 AlCu puszczonego na najnizszych obrotach czyli 1700rpm i temperatura gpu w mocnym steresie wynosi 69*C, czy to aby nie za duzo ? staralem sie go dokladnie zamontowac zeby ladnie przylegal do rdzenia gpu i dalem dobra paste. czy kotos ma moze takie chlodznie rowniez zmodowanego GF'a i moze mi podac temp swojej karty, ogolnie jak wam sie wydaje jaka to jest optymalna temp bo ta mi sie wydaje za wyskoka, szybciej nie puszcze tego wentylatora bo jest za glosno :P pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Witam !!! Czy ktos jeszcze bral od komsad-a 6200 Winfasta ??? Dajcie jakis namiar na gg. Bo na ich stronie nie moge znalezc. Pozdro !!! P.s. @rzymo i jak tam prace na vmodem ??? Rozgryzles ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 witam wgralem sobie biosik od 6600 z 1,4V do swojej 6200 winfasta 128/128, podkrecilem na 535/700, na grafe mam zalozonego Pentagrama Freezone XC-80 AlCu puszczonego na najnizszych obrotach czyli 1700rpm i temperatura gpu w mocnym steresie wynosi 69*C, czy to aby nie za duzo ? staralem sie go dokladnie zamontowac zeby ladnie przylegal do rdzenia gpu i dalem dobra paste. czy kotos ma moze takie chlodznie rowniez zmodowanego GF'a i moze mi podac temp swojej karty, ogolnie jak wam sie wydaje jaka to jest optymalna temp bo ta mi sie wydaje za wyskoka, szybciej nie puszcze tego wentylatora bo jest za glosno :P pozdrawiam Jest to temp. ok 10`C nizsza od standardowego wiatraczka. Jak grasz to puszczaj na max obrotach, a jak nie grasz to karta chodzi na standardowych ustawieniach (chyba ze zmieniles to swiadomie) i moze sobie pent chodzic na 1700obr. AC = dobre chlodzenie+halas lub zle chlodzenie+cisza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Jest to temp. ok 10`C nizsza od standardowego wiatraczka. Jak grasz to puszczaj na max obrotach, a jak nie grasz to karta chodzi na standardowych ustawieniach (chyba ze zmieniles to swiadomie) i moze sobie pent chodzic na 1700obr. AC = dobre chlodzenie+halas lub zle chlodzenie+cisza specialnie ustawilem go na 1700rpm bo lubie cisze, testowalem atitoolem na tym tescie do wykrywania artow, jak wiadomo to on na maxa katuje gpu i taka temp co podalem to po 15 min katowania zastanawiam sie czy sciagac tego pentka xc-80 alucu i zalozyc jeszcze raz (troszke sie boje) czy moze te temp sa oki jak na to chlodzenie przypominam 69*C stress w idle mam 48*C ale wentyl non stop skrecony na 1700rpm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 [dla przypomnienia - Palit GF6200a 256MB DDR2 64bit AGP] ... a więc tak - mod gotowy, wieczorem opiszę co i jak, teraz niestety praca wzywa :? (ogólnie vgpu 1.29 @ 1.42v, vmem 1.98-2.00v @ równe 2.00v - ustabilizowało się) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 No dobra ale masz jakies wieksze wyniki w OC ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 jest wieczor a info dalej nie ma -_- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 (edytowane) jest wieczor a info dalej nie ma -_-Dla mnie wieczór to trochę póżniejsza pora niż dla większości :D Z tyłu karty, mniej więcej w połowie szerokości jest układ RT9214 (nie mam cyfrówki, żeby zrobić foto). Właśnie do niego trzeba przylutować dodatkową rezystancję. Schemat nóżek poniżej. Ważne są nóżki 3 i 6 (rezystancja między nimi w okolicy 1.88 kOm), do nich przylutowałem rezystor 10kOm + potencjometr także 10kOm (szeregowo, więc zakres 10 - 20 kOm). Zacząłem od ~19.4 kOm, co dało mi napięcie na rdzeniu 1.42v (obecnie mam ustawione 1.45v i cały czas testuję). Bez v-moda w pełni stabilne i pozbawione jakichkolwiek artów taktowanie rdzenia to 440MHz. Teraz max to ~525-530MHz, z tym że od okolic 480MHz karcie wyraźnie zaczyna brakować prądu i taktowanie rdzenia spada do wartości zapisanej w biosie karty (u mnie 440MHz) lub skacze, przez co wyniki są oczywiście niższe. Na razie osiągnąłem 468MHz na rdzeniu (wzrost ~6%, w Marku 03 o ~3.5%, obecny wynik: ~3700), będę walczył dalej - może obniżenie taktowania proca, może wymiana kondensatorów na pojemniejsze, może próba podpięcia się pod molex (ta ostatnia mozliwość byłaby najciekawsza - prądu pod dostatkiem :) ). Co do pamięci - Elixiry 2.8ns, karta podaje napięcie 1.98-2.00v (przy zwiększonym napięciu dla rdzenia stabilne 2.00v), taktowane obecnie na 421MHz, na 425MHz czasami pojawiają się czerwone kropeczki. Nie wiem czy jest sens dawać tym pamięciom wyższe napięcie, gdyż i tak jak na 2.8ns osiągnęły wysoką częstotliwość. Na pewno jakby jeszcze udało się podgonić pamięci to wzrost wydajności byłby wyraźniejszy niż przy OC rdzenia... Dodam jeszcze, że przy napięciu 1.45v temp max to 52 stopnie (radiator na rdzeniu i pamięciach + wentylator od Glacialtech'a 70mm @ 5v) Edytowane 1 Marca 2006 przez rzymo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 witam troszke pomeczylem swoja grafe, wynik ponizej wydaje mi sie ze wynik nie najgorszy ale walczyl bede dalej oczywiscie. pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...