TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Witam serdecznie czy ktoś bawił się konfiguracja: ASUS P4T533-C + PIV 2.4 GHz FSB 533MHz Mnożnik 18x szyna 133MHz Niestety mam problem poważny, max co moge wyciągnonąć z procka to 2.7 GHz a dokladniej 18*150MHz. Czy to możliwe ? Czy ta płyta obsługuje max 150MHz szyne ? nie da się więcej wycisnonć ? W tej chwili pracuje na 2.7 GHz bez podniesionego napiecia (1,5V) i slicznie mi dziala zadnych zwisow a procek max 39 Stopni. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak płyte zmusić do szyny 166MHz ? albo zmienić mnożnik procesora? Z Gory dzieki za odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Po pierwsze co do mnożnika to NIE DA SIĘ GO ZMIENIĆ W PROCKACH INTELA!!!, poza żadkimi wyjątkami. POlecam FAQ! Płyta napewno obsługuje >150... Prawdopodobnie proc nie wytrzymuje. Podnieś napięcie na nim o jakieś 0,1 V i wtedy próbuj. Ale na 166 i tak pewniekiem nei pójdzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 z tego co pamietam to Lancer mowil ze ta plyta ma fsb DO 150mhz, musicie po prostu poczekac na nowsza wersje biosu LUB uzyc CPU FSB :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 z tego co pamietam to Lancer mowil ze ta plyta ma fsb DO 150mhz, musicie po prostu poczekac na nowsza wersje biosu LUB uzyc CPU FSB :/No rzeczywiście! Jakoś nie chciało mi się wierzyć, że tylko do 150 ale tak jest: http://www.active-hardware.com/english/rev...rd/p4t533-c.htm Może jakiś soft fsb da tu radę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No własnie płyta max obsługuje 150MHz.... Napięcie podnosiłem do 1,85V i spox dziala nie przegrzewa sie max 45 stopni gdy obciazam procka w 100%. I teraz pytanie czy da sie podkrecic wiecej niz 150MHz szyne czy nie ? Mam najnowszy BIOS niestety dalej max jest 150MHz :-( czyzby plyta fizycznie tego nie wytrzyma ?? Czy po prostu zablokowane jest w BIOSie przetaktowywanie szyny powyzej 150MHz ? Wielkie dzieki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No własnie płyta max obsługuje 150MHz.... Napięcie podnosiłem do 1,85V i spox dziala nie przegrzewa sie max 45 ? Wielkie dzieki. Na tym napięciu to te p4 nie wytrzyma długo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No własnie płyta max obsługuje 150MHz.... Napięcie podnosiłem do 1,85V i spox dziala nie przegrzewa sie max 45 ? Wielkie dzieki. Na tym napięciu to te p4 nie wytrzyma długo.Dokładnie! powstają jakieś nieodwracalne zmiany w strukturze i proc pada. Najczęściej nei wytrzymuje nawet tygodnia - Lancer o tym pisał. Lepiej zjedźz napięciem do 1.6-1.65, a najlepiej do takiego które gwarantuje 100 % stabilność... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak to nie rozumiem??? Procesor nie przegrzewa sie w ogole i padnie ??? Od czego bo troche tego nie rozumiem? Temperatura jest spoko... Radzisz zmienic temperature na 1.5V ? Sprawdzalem procek dobrze dziala na szynie 150MHz nawet jak zmiejsze napiecie do 1.5V choc wolniej... Jak napiecie jest 1.85V to procek slicznie szybciutko dziala i nie grzeje sie bardzo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak to nie rozumiem??? Procesor nie przegrzewa sie w ogole i padnie ??? Od czego bo troche tego nie rozumiem? Temperatura jest spoko... Radzisz zmienic temperature na 1.5V ? Sprawdzalem procek dobrze dziala na szynie 150MHz nawet jak zmiejsze napiecie do 1.5V choc wolniej... Jak napiecie jest 1.85V to procek slicznie szybciutko dziala i nie grzeje sie bardzo... Poprostu napięcie powyżej 1,75 powoduje przebicia w strukturze jądra i powstają nieodwracalne urzkodzenia.Jak chcesz to działaj na 1,85 nikt ci nie broni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak to nie rozumiem??? Procesor nie przegrzewa sie w ogole i padnie ??? Od czego bo troche tego nie rozumiem? Temperatura jest spoko... Radzisz zmienic temperature na 1.5V ? Sprawdzalem procek dobrze dziala na szynie 150MHz nawet jak zmiejsze napiecie do 1.5V choc wolniej... Jak napiecie jest 1.85V to procek slicznie szybciutko dziala i nie grzeje sie bardzo... Co??? Twierdzisz że samo zwiększenie napięcia powoduje wzrost prędkości procesora???? (ja tak cię zrozumiałem) To chyba nie znasz zasad kręcenia... Kręcisz najpierw ile się da na standardowym napięciu i dopiero jak proc niestabilny to zwiększasz napięcie!!! :!: Więc jak przy 1.5 V jest stabilny to przy takim pracuj! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Zle zrozumiales chodzi oto ze : Mam procesor PIV 2.4 GHz na napieciu 1.5 V Zwiekszam szyne do 150MHz i mam juz PIV 2.7 GHz na napieciu 1.5 V co Ciekawe nie duza roznica jest w predkosci dopiero jak podwyzsze mu napiecie do 1.85 zaczyna duzo szybciej dzialac i to na prawde bardzo duzo szybciej.... Sam tego nei rozumiem ale tak sie dzieje testowalem 3dmarkiem i SISsoft sandra i potrawiedzilo ze przy wyzszym napieciu szybciej dziala procek gdy jest przetaktowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 mi P4 1.6A dziaął juz od 5 miesiecy podkrecony na 2600-2750Mhz vcore 1.8 do 1.9 i nic sie nei dzieje, a jak padnie to dobrze moze dostane 1.8 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Twierdzisz że samo zwiększenie napięcia powoduje wzrost prędkości procesora Zle zrozumiales chodzi oto ze : Mam procesor PIV 2.4 GHz na napieciu 1.5 V Zwiekszam szyne do 150MHz i mam juz PIV 2.7 GHz na napieciu 1.5 V co Ciekawe nie duza roznica jest w predkosci dopiero jak podwyzsze mu napiecie do 1.85 zaczyna duzo szybciej dzialac i to na prawde bardzo duzo szybciej.... Sam tego nei rozumiem ale tak sie dzieje testowalem 3dmarkiem i SISsoft sandra i potrawiedzilo ze przy wyzszym napieciu szybciej dziala procek gdy jest przetaktowany. Kuna czyli dobrze cię zrozumiałem! Dla mnei to zupełnie niewytłumaczalne... gdby było na odwót to jeszcze, bo przy niższej temp. może coś pracować minimalnie szybciej, ale skory przy napięciu 1.85 (czyli proc cieplejszy) masz szybciej to ja siępoddaję :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Dobra wiec proponujecie zostawic 1.5V bo bez problemu dziala i sie nie grzeje. Ale teraz problem wczesniejszy jak przetaktowac powyzej 150MHz ? Jest jakas mozliwosc? Czy po prostu powyzej 150MHz dzieje sie podobnie jak z Podwyzszonym napieciem ze Jadro sie "przepala" czy jak to inaczej ujac???? Dzieki :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Dobra wiec proponujecie zostawic 1.5V bo bez problemu dziala i sie nie grzeje. Ale teraz problem wczesniejszy jak przetaktowac powyzej 150MHz ? Jest jakas mozliwosc? Czy po prostu powyzej 150MHz dzieje sie podobnie jak z Podwyzszonym napieciem ze Jadro sie "przepala" czy jak to inaczej ujac???? Dzieki :-) NIe twoja płyta na więcej niż 150 mhz nei pozwala... Spróbuj jakiś programem spod windy do podkręcania, jest np. taki soft fsb, ale nie wiem czy będzie działał... A co do napięcia to się nie przepala tylko istnieje możliwość uszkodzenie wewnętrznego. Oczywiście nie znaczy to że na 100% proc padnie, co widać po procku Pitera... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No to juz cos wiem :) Teraz co to jest soft FSB choc sama nazwa wskazuje ;-) ale troche dokladniej... Czy mozna procka uszkodzic ;)? Skad sciagnonc jakis bardzo dobry program... I na ile proponujecie przetaktowac go :)? Zapomialem dodac ze mam procka nie kupowlem w polsce tylko mam sprowadzanego z USA oczywiscie wersje BOX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 SoftFsb to właśnie nazwa programu.Umożliwia on podkęcania kompa z poziomu windy. Czasem jak nie można z poziomu biosu ani na zworkach podkręcić to ten program pomaga... A jak zadziała to" Kręć tak długo jak komp będzie stabilny. Jak niestabilny to podnieść napiecie o 0.1 V. Początkowo kręć niedużo tak do 152. I napisz czy wogóle ten prog działa... Tu masz linka ską go możesz ściągnąć.. http://www.voodoofiles.com/250 A najlepiej to będzie poszukać jakieś najnowszej jego wersji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 No wlasnie liczylem ze wy mi podacie linka z najnowsza wersja bo 1.7final to mam... Ale pisze : Can not find SMBus address.... I na tej liscie sa strasznie stare plyty.. nie ma zadnych nowych... Wiec chyba nie mam co liczyc :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Udalo sie znalesc strone www tego programu.... niestety: SoftFSB SoftFSB is to change the base clock ( FSB / Front Side Bus ) frequency without having to restart the machine. Download & Support stopped. No i byl program nie ma programu... Jest jakis inny program niz tez softFSB ???? Jesli tak to jak sie nazywa i skad mozna sciagnonc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 kurde, mowilem zeby uzyc CPU FSB, i wybierasz sobie generator zegara odpowiedni z tabelki tego progra,iku i podkrecasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 CPU FSB ??? Jasniej to jakis nowy program :)? inny niz softFSB ? Skad sciagnonc ??? Bo ja juz zwariowalem :P nic z tego nie lapie :( Wiec jak mozesz to prosze jasniej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jak sama nazwa mówi, to inny... http://www.podien.onlinehome.de/CPUFSB.HTM A tak poza tym użyć www.google.com i wpisać w nim cpufsb nie jest ciężko... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Heheheh nie ciezko juz dawno to zrobilem ale ta wersja ktora jest do sciagniecia nie ma obslugi mojej plyty glownej :( i co teraz ???? Czy w ogole jest jakis program ktory obsluguje nowe plyty glowne... bo widze ze chyba nie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Najnowsza wersja CPUfsb jaka udalo mi sie znalezc to 2.2.6, sam mam ja zainstalowana ,w obslugiwanych plytach jest Asus P4T: http://www.majorgeeks.com/article.php?sid=420 ///--- Jesli ta wersja mimo to niedziala, to musisz sie dowiedziec jaki masz uklad PLL (taki maly scalak odpowiedzialny za taktowanie FSB) i poshukac tego scalaka na liscie w samym CPUfsb.Jesli niema to musisz poczekac na nowsza wersje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaKeN Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 TO teraz pytanie jak sprawdzic tego scalaka ??? uruchomilem tego CPUFSB niestety nie dziala ustawiam P4T i nie za bardzo dziala pisze blad.. Chyba sobie daruje nie bede katowac procka ;-) bo widze ze same problemy sa :-) A narazie slicznie mi dziala procek na 2.7 Ghz Wielkie dzieki wszystkim za pomoc :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...