Skocz do zawartości
Hawk

Chaintech 7VJL

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie czytalem linka,ktorego podal Duncan i dzielnik 1/5 wlacza sie po przekroczeniu magistrali 166,troszke lipa. A co po przekroczeniu 200? Heh.. Hawk dowiedz sie o to od Chaintech'a. Pozdrawiam

Właśnie czekam na odp., musze troche ich popędzić. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie udało mi się dojść do FSB 162, dalej się nie bawiłem bo boje się o dyski, jeżeli dzielnik się nie zmieni to będzie ponad 40MHz 8) .

W sumie będe musiał teraz spróbować, dostałem odp. z chaintecha:

Witam!

Podkrecajac FSB dla procesora automatycznie jest dopasowywana predkosc dla magistral PCI i AGP, jedynym rozwiazaniem jest przelaczenie FSB na zworce na 166 i procesor na rdzeniu BARTON. Czy bedzie nowa wersja bios'u to ja niewiem.

Ciekawe czy się sprawdzi :P :P 8)

Co do stabilności to jest super, poprostu skała. Na FSB162 komp chodził stabilnie, jakby latał na nominalnych ustawieniach. :P

W sumie teraz to FSB 166 pewnie pójdzie (zmieniłem pamięć z Elixira na Kingstona :P ), pożyjemy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> hawk

a co tu bac sie o dyski. odlaczasz tasmy od plyty i spokojnie mozesz ocenic czy procesor z plyta sie podniasa i czy bedzie to zylo.

obawa jest o grafikie - jej nijak nie da sie wyjac z ukladu. z drugiej strony mozna by pc-ta uruchomic z plyty CD - pamietam ze kiedys mozna bylo dostac linux'a ze graficznym GUI i to wszystko bootowalo sie cdeka. a potem mozna sprawdzic jak to z tym fsb i dzielnikami tam jest.

a na sam koniec mozna spowrotem podpiac dyski.

zastanawiam sie powaznie nad zakupem tej plyty. jestem bliski jej zakupu ale jakos jest we mnie taka pewna doza niesmialosci

http://www.mhzpower.de/testberichte/chaint...pogee_page7.htm

pod tym linkiem niemcy pokazali co udalo im sie wycisnac z tej plyty (chyba - bo moja znajomosc niemieckiego jest zadna) z tego co widac to ustawienie max jest 164. czyzby wiecej nie dawalo sie puscic????

zalezy mi by odpalic mojego XP1600+ AGOIA na 166 a moze i wiecej z dzielnikami tak jak "bozia" przykazala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki chłopaki, ale troche mnie zmogło :oops: (grypka, czy coś w tym stylu), ale obiecuje że w poniedziałek już cosik będzie :twisted: :twisted: , Cały czas korci mnie te 166 i wyżej, tak więc nie mam zamiaru odpóścić :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo zapomniałem, wie ktoś jak spr dzielnik PCI bez ładowania system(odłączone dyski), ktoś kiedyś wspominał o dystrubucji [brzydkie określenie na linuksa]a ładowanej z płyty cz FDD która to robiła :?: :?::?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jam to nie chwalac sie wcale wspomnial o linux'ie bootowanym z plyty cd.

jednak nie jestem do konca pewien czy jest tam jakies narzedzie do sprawdzenia czestotliwosci - tylko przypuszczam ze powinno byc, a nawet przeciez mozna cos takiego znalezc w osobnym pakiecie i odpalic z dyskietki (tu tez zastrzege sie ze chyba mozna).

sam kiedys bylem posiadaczem takiej plyty - bylo to spory kawalek czasu temu - plyta dolaczona do jakiegos numeru Linux+. jednak w przyplywie glupoty - takze dawno temu - wyrzucilem ta plyte :evil:

chyba poprostu bede musial poszukac w sieci gdzies jakiegos obrazu iso z taka dystrybucja.

pozdrawiam i czekam na wyniki podkrecania Apogee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zasiadłem do mojego kompa i to są wyniki majej "ciężkiej" pracy :P : 8)

Zacząłem od FSB 160- stabilny :twisted:

Później przyszedł czas na FSB 162 - stabilny :twisted:

FSB 165 (vcore 1,775)- stabilny :twisted:

FSB 167 (vcore 1,80) - stabilny :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Dalej nie szedłem bo mi się proc zaczął pocić 8O :cry: :P . Chyba czas na WC :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz powiem jedno,plytka dla mnie wymiata. Juz zbieram kase i trzeba bedzie zamowic.. Hawk,a jak dzielnik po przekroczeniu 166? Mam nadzieje,ze 1/5. Pozdrawiam i czekam na dalsze wyniki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posiadam tego chaintecha od samego pojawienia sie u nas w dystrybucji (strasznie ciezko go znalesc w hurcie)

fsb 166 ... z problemami dyskow... nie moglem sobie dac rady ale przyszla na pomoc kieszen usb na 5.25

166 osiagniete... wydaje sie byc stabilnie... maszyna chodzi na max....

Co tu duzo mowic.. z plyty jestem zadowolony ... na poczatku myslalem ze nie wskoczy tak wysoko ale spokojnie krok po kroku i dala rade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja niedawno wyslalem maila do logos'a w szczecinie czy mogliby mi ja sprowadzic. Koles powiedzial,ze nie. Pytam,wiec czemu jej nie sprzedaja. Mowie,ze obecnie to jedna z najlepszych plytek,pobila nawet msi. Powiedzial,ze co do testow to by polemizowal. Z tego co pisze Hawk to ja moglbym sobie z nim popolemizowac:) Fsb 167 i to na AC. Heh..moze nie chodzilo gosciowi o OC,ale jak nie o to to o co,bo wszystko inne ta plyta ma wypas. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...