servisco Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Tak jak w temacie jak zablokowac maca żeby inni na lanie nie wiedzeli mojego adrsu MAC. Prosze o szybko odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Jesli nie beda widzieli twego MACa (znali) to nie ma takiej mozliwosci zeby sie z toba polaczyli, ani ty z nimi (bo odpowiedzi nie beda przychodzily). MAC to podstawa wymiany informacji w Ethernecie tego nie mozna ukrywac (zmienic owszem). Ok mozna ukryc - wyciagajac kabelek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
never Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Adresu MAC ( z angielskiego Media Access Control - Kontrola Dostępu Przekazu ) nie można usunąć, gdyż stanowi podstawę istnienia sieci ethernetowej. Na niej oparta jest cała sieć. Ze względu na unikatowość numeru składającego się z 12 cyfr szesnastkowych - przedział 1-F ( 48 bity, 24 producenta OUI i 24 numeru seryjnego interfejsu ) - umożliwia weryfikację urządzenia, które można uznać za jedyne na świecie ze względu na wielką liczbę kombinacji. Dzięki tak ułożonej strukturze kontroli dostępu można z łatwością kierować pakiety do komputera, który na nie oczekuje. Myślę, że teraz wiesz, dlaczego nie można usuwać ani ukrywać adresu MAC. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Da się to zrobić tylko jest troche kombinowania. Cała sztuczka polega na tym aby komputer ignorował zapytania ARP i wszystkie pakiety od innych komputerów, jedyne urządzenie które będzie mogło się komunikować z twoim komputerem to brama internetowa, która ma być rozpoznawana po numerze ip i mac adresie. Po takim zabiegu komputer będzie niewidzczny dla reszty komputerów w sieci lokalnej, nie będą mogli poznać twojego maca, ani numeru ip. Jednak skuteczność całej metody zależy przed kim chcesz się ukryć, dla większośći "informatyków" będziesz niewidoczny jednak mozesz mieć pecha i trafić na kogoś lepszego. Ewentualnie mozesz sobie zmieniać mac adres w windowsie raz dziennie więc w pewnym sensie będziesz anonimowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
servisco Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 ok dziękuje za odpowiedzi :) , po długiej zabawie w firewallu znalazłem sposób i jestem niewidoczy w otoczeniu sieciowym i nieda się nawet mnie zeskanować programem LANguard Network Skaner - i oto mi chodziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 Co bynajmniej nie oznacza ze ukryles swoj MAC. Widocznosc w otoczeniu sieciowym, to zupelnie inne zagadnienie (NetBEUI, NetBIOS) i trzeba bylo od razu o to pytac. 137,138,139 - te porty sa za to odpowiedzialne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
servisco Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 ok skanuje te porty (137,138,139) i dalej nie idzie zobaczyć mojego MACa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 Ehh to sie w ogole z czym innym je. Banalny sposob na wykrycie twego MACa to w konsoli ping na twoje ip, a potem wyswietlenie tablicy arp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 Pingi też można zablokować w firewallu. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 Pinga zablokujecie, inne porty tez zablokujecie, będzie się wam wydawało ze jesteście niewidoczni dla innych, to tylko złudzenie osoby która jeszcze mało wie - kiedyś się dowie ale to przyjdzie z czasem . Prawda jest taka ze na zdobycie numeru mac innej osoby jest przynajmniej 10 sposobów i przed większością mozna się obronić wypinając kabel od karty sieciowej. Jeden ze sposobów poznania maca: Użytkownicy linuxa niech z konsoli wpiszą np. : arping 192.168.0.100 i co zobaczą? oczywiście mac adres osoby o numerze ip 192.168.0.100. Z doświadczenia wiem ze przed takim czymś w windowsie cięzko się jest bronić ( ale jest to mozliwe ), jednak jak już ktoś się zabezpieczy przed arpingiem to jest kolejny sposób i tak dalej.... wszystko zależy przed kim chcesz się ukrywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSparrow Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 A tak na marginesie to jakie zadanie ma protokół ARP? Za co jest odpowiedzialny? Ja podobnie jak kolega servisco ukrywam się - staram się :), i wyłączyłem sobie w firewallu opcje netbios i dodatkowo we właściościach połącznia lokalnego opcje Klient sieci Microsoft Networks. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 ARP - tlumaczy IP na MACa. Gugle twoim przyjacielem tak w ogole jest :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...