Kubuch Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Od 2 tygodni mam stale lacze. Zaczalem uzywac kompa w nocy(osiol) i przeszkadza mi halas. Poczatkowo myslalem, ze to wina boxowego coolerka z mojego duronka ale nie. Okazalo sie, ze glownym generatorem halasu w moim kompie jest dysk twardy IBM IC35L040AVER07-0, 40Gb pojemnosci, 7200rpm. Pytanko: Czy dysk mozna jakos wyciszyc? Moze mozna programowo obnizyc mu predkosc albo cos. Prosze o rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Ratumniem dla ciebie jest położenie go na gąbce lub folii z pęcherzykami u mnie pomogło i jest ciszej. Dysk wtedy nie może być przykręcony do budy bo buda działa jak głośnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Z tego co wiem, to IBM'a mozna wyciszyc programowo; tracac, jesli sie nie myle nieco na wydajnosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Ratumniem dla ciebie jest położenie go na gąbce lub folii z pęcherzykami u mnie pomogło i jest ciszej.Tylko, ze moj dysk wyje wiec jak go na gabce poloze to i tak bedzie wyl. Wyciszyc programowo? Tylko jakim programem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 hmm moj wd stary tez wyl - ale dzwieki byly generowalen od spodu- po polozeniu na gabce bylo cichutko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 @Kubuch - Jesli sie nie myle (ale pewien nie jestem) to IBM Feature Tools, bo do testowania , to jest napewno IBM Drive Fitness Test ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 :arrow: Kubuch mój też wyje i nic na to nie poradzimy.Chyba że zrobisz mu specjalne opakowanie z korka + wentyl bo inaczej sie ugotuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
youseek Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Gabka! Albo gdzies widzailem jak koles zrobil takie podwieszanie dysku na gumach, fajnie to wygladalo nawet :>Gabka! Albo gdzies widzailem jak koles zrobil takie podwieszanie dysku na gumach, fajnie to wygladalo nawet :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 gabka akustyczna do rozpraszania fal dzwiekowych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 gabka akustyczna do rozpraszania fal dzwiekowych :) Bardzo dobre rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 gabka akustyczna do rozpraszania fal dzwiekowych :)Dobra tylko jeszcze takie pytanko: skad wziac taka gabke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 @Kubuch - Jesli sie nie myle (ale pewien nie jestem) to IBM Feature Tools, bo do testowania , to jest napewno IBM Drive Fitness Test ;]Nie mylisz sie ani co do pierwszego ani co do drugiego programu. Znalazłem i zastosowałem. Rzeczywiscie jest opcja wyciszania, którą mój dysk miał wyłączoną,. Niestety zredukowac (prawie do zera) można tylko zgrzytanie dysku podczas zapisu i odczytu a nie ten przeraźliwy szum :-( Jednocześnie bardzo spadła prędkość działania dysku (jeszcze mi sie w życiu winda tak długo nie ładowała). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 Niestety zredukowac (prawie do zera) można tylko zgrzytanie dysku podczas zapisu i odczytu a nie ten przeraźliwy szum :-( Jednocześnie bardzo spadła prędkość działania dysku (jeszcze mi sie w życiu winda tak długo nie ładowała).To pozostaje tak jak inni proponowali jakies wytlumienie "mechaniczne" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart!nek Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 egzotyczne pomysły: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=91244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...