Skocz do zawartości
Kubuch

Głośny problem z dyskiem twardym

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2 tygodni mam stale lacze. Zaczalem uzywac kompa w nocy(osiol) i przeszkadza mi halas. Poczatkowo myslalem, ze to wina boxowego coolerka z mojego duronka ale nie. Okazalo sie, ze glownym generatorem halasu w moim kompie jest dysk twardy IBM IC35L040AVER07-0, 40Gb pojemnosci, 7200rpm. Pytanko: Czy dysk mozna jakos wyciszyc? Moze mozna programowo obnizyc mu predkosc albo cos. Prosze o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kubuch - Jesli sie nie myle (ale pewien nie jestem) to IBM Feature Tools, bo do testowania , to jest napewno IBM Drive Fitness Test ;]

Nie mylisz sie ani co do pierwszego ani co do drugiego programu. Znalazłem i zastosowałem. Rzeczywiscie jest opcja wyciszania, którą mój dysk miał wyłączoną,. Niestety zredukowac (prawie do zera) można tylko zgrzytanie dysku podczas zapisu i odczytu a nie ten przeraźliwy szum :-( Jednocześnie bardzo spadła prędkość działania dysku (jeszcze mi sie w życiu winda tak długo nie ładowała).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zredukowac (prawie do zera) można tylko zgrzytanie dysku podczas zapisu i odczytu a nie ten przeraźliwy szum :-( Jednocześnie bardzo spadła prędkość działania dysku (jeszcze mi sie w życiu winda tak długo nie ładowała).

To pozostaje tak jak inni proponowali jakies wytlumienie "mechaniczne"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi