Skocz do zawartości
Pawlo

Czy to dobry pomysł ? Radeon 9600 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

CZe

Posiadam P III 700@980MHz, płytę ASUS CUV4X, 320 sdram 100@140, dysk 20GB, zasilacz 200W no i FX 5200 Ultimate 250@281 500@600. Moja płyta obsługuje AGP 4x. Czy jest sens wymieniać tą kartę na R9600 Pro Gigabyte którego mogę mieć za 450zł nówkę. Teraz na tym sprzęcie mam ok. 5500 pkt w 3demarku 2001se i 1500pkt w 2003. Czy różnica po wymianie na Radeona była by na tyle duża żeby opłacało mi się wymienić tego FX ?? Co Wy o tym sądzicie ?

Na wymianę innych podzespołów nie mam kasy :(

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm...... wg mnie nie. Sam najpewniej będę szukał 9600 pro albo 9550, ALE... mam troszku lepszy "zestaw narzędzi dodatkowych" w postaci proca i pamięci, o reszcie nie wspomnę. Poza tym ja wymieniam "w dół".

Ale dość o mnie: wg mnie powineneś te 450PLN przeznaczyć na płytę i procka plus pamięć (stare sprzedać), a dopiero potem bawić się w zakup karty graficzej. Masz i agpx4 (co w sumie nie ma aż takiego znaczenia) i SD-Ramy (ca ma GIGANTYCZNE znaczenie) no i masz zasiłke 200W, która może radka nie pociągnąć....

Podsumujmy: sprzedajesz proca, pamięć, płytę i zasiłkę: razem wg mnie koło 300 powinno być.

dokładasz 450 i masz ca. 750, kupujesz płytę (AS-Rock na Sis-ie 746FX) 180 pln, procek (np. Sempron 2200+) 200 pln, pamięć 1x512 (np. Good Ram) za 350.... hehehe.... i do zasiłki musisz dołożyć :D cosik chyba za wysokie progi ci zrobiłem....

ok, dajmy spokój: WG mnie nie ma sensu kupować 9600 PRO do sprzętu jaki w tej chwili masz

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wiele bardziej oplaca ci sie kupic R9550 za 310-330 zeta (juz nie pamietam)

mozesz go wykrecic na R9600 a nawet pro czy jak sie uprzesz na xt, a zostanie ci tak potrzebne w twoim przypadku 140 zlotych! ale przy tym procku róznica nie bedzie duza. lepiej bedzie jak sprzedasz procka ramki i plyte i kupisz sobie EPOXa KRAi albo podstawową wersje jakiegos Epoxa na NF2 256MB DDR i No niewiem używanego bartona albo semprona. Wydasz mniej moze troszke wiecej a wzrost wydajnosci bedzie o wiele wiekszy :)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Podsumujmy: sprzedajesz proca, pamięć, płytę i zasiłkę: razem wg mnie koło 300 powinno być.

dokładasz 450 i masz ca. 750, kupujesz płytę (AS-Rock na Sis-ie 746FX) 180 pln, procek (np. Sempron 2200+) 200 pln, pamięć 1x512 (np. Good Ram) za 350.... hehehe.... i do zasiłki musisz dołożyć...

Pomysl dobry :!: Najlepiej na tym wyjdziesz ale troche drogo :cry: Tak wiec ja bym zrobil tak...

Wez to co kolega polecil ale zamiast 512MB ramu wez 256MB ok 200zl (wiecej mozesz dokupic pozniej jak juz bedziesz mial $$$...) no i zostaje ok 150zl na zasilke np.modecom350GTF :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale jest jeszcze jedna ważna rzecz. Oddając mojego FX będę musiał dopłacić coś ok. 170zł i czy to mi się opłaca ????

Hm, w takim wypadku się opłaca, i to bardzo. :) w końcu zmieniasz nieszczęsną N-Vidie na Ati...hehe

Ale: i tak posłuchaj Ali'ego i mnie: zacznij powoli zmieniać kompa, bo wymieniając tylko kartę graficzną jakichś szczególnie rewelacyjnych rezultatów nie nie opsiągniesz.

A co do pamięci, Ali: 256MB nie ma po co kupować, to juz lepiej kupić słabszego procka. 512 to juz w tej chwili minimum do gier, a wg mnie trza by mieć 1GB, wtedy wszystko będzie ok....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...A co do pamięci, Ali: 256MB nie ma po co kupować, to juz lepiej kupić słabszego procka. 512 to juz w tej chwili minimum do gier, a wg mnie trza by mieć 1GB, wtedy wszystko będzie ok....

256MB ram to rzeczywiscie malo ale wez pod uwage jaka teraz ma grafike...Dla tego nieszczesnego FX'a to 256MB ,przejsciowo,bedzie ok...Przeciez i tak w nowych grach moze zapomniec o ustawieniach na high :wink: Na procku niewiele zaoszczedzi a ramu zawsze mozna dolozyc :wink: Masz racje 1GB ramu do nowych gier to odpowiednia ilosc ale przy karcie rzedu radzio9800 wzwyz :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi