Skocz do zawartości
noe9

AMD i EPOX EP-8KDA3J Dziwne ZWISY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... mam dorobny problem: otóż nie tak dawno poskładałem kumplowi kompa: AMD Athlon64 3000+ (s754), Epox EP-8KDA3J (nF3 250GB), 512MB DDR400 (dwa moduły jednostronne tak jak zaleca AMD), GFfx5200 128MB/128bit, Zasilacz Chieftec 360W, Barracuda 120GB serial ATA, zaznaczam ze komp nie służy do grania więc prosze nie krytykować konfigu ;), w każdym razie problem polega na tym że kompa męczą okazyjne zwisy, i przez okazyjne mam na myśli kilka razy dziennie z reguły przy kliknięciu na menu start, nie wiem co może być temu winne płyta czy może ram? przy zainstalowanym module dwustronnym nie można było zainstalować nawet windy ze względu na ciągłe resety, stery i bios są najnowsze XP PRO SP2 do tego

3d marka czy prima robi bezproblemowo choć na prime raz zawiesił sie przy wyłączaniu programu

może ktoś już spotkał sie z podbnym problemem i wie jak temu zaradzić, aha z reguły zawsiesza bez obciążenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym dziwne zakładam ze temp CPU ofkorz sprawdziłeś i sprzęt NIE kręcony ale jedno mnie meczy, mówiłeś ze miąłeś problemy z ramem na początku (podczas instalki) może i tym razem ten ram teraz sprawia jakieś problemy ? Polecam w miarę możliwości to sprawdzić ale nie ram na innym kompie (bo zakładam ze może mobo/CPU jest wybredne) tylko inny ram na tym kompie. Takie są moja przypuszczenia…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No walnięta byłą karta grafiki. Wada techniczna. Nie wiem o co dokłądnie chodziło.. ale zepsuło sie po jakimś czasie. Dopłaciłem 20złotych i w amach gwarancji dostałem Radeona 9200 128/128.

Może jednak to być grafika. Jednak nie wiem czy u Ciebie jest na 100%.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ale i u mnie czasem komp zo zamknieciu systemu nie wyłącza sie i trzeba robic reset a druga sprawa program epoxa do monitoringu (USDM) czasem przy uruchamianiu systemu pisze jakis błąd i sie nie włącza pomaga jego odinstalowanie i zainstalowanie od nowa myślicie ze to jakis problem z płytą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stawiam na ramy. Zajrzyj na tomshardare i zobacz jakimi programami tam męczyli rams i sprawdź go gruntownie-bo A64 (tylko754) :) jest b.wybredny jeśli chodzi o ram a jak nie to przekładaj stopniowo części z innego kompa do tego i spraawdaj czy jest poprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomoge Ci bo widze ze strasznie sie meczysz.

Problem twoj jest znany i prosty do rozwiazania.

Popatrz podczas pracy w windows jakie masz napiecie na Vcore, mozesz to sprawdzic np. aplikacja "ite monitor" lub "speedfan"-em. Napiecie beda skakac i to bardzo, plyty 8KDA* sa bardzo znane z tej usterki. Problem ten rozwiazujesz przez upgrade biosu, najlepiej uzyj najnowszy ze strony ( www.epox.nl ). Aby upgrade przyniosl odpowiedni rezultat musisz zflashowac takze bootblock uzywajac np. awdflasha. Nie pamietam parametrow z glowy , ale jak wroce do domu to Ci podam.

Prosciej mozesz to zrobic uzywajac winflasha , masz go tu: http://www.ecsusa.com/downloads/bios/winflash151.exe. Zaznacz przed flashowaniem bootblock i DMI area oraz clear cmos.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż właśnie dokładniej się przyjrzałem płytce doznałem wstrząsu; Płytka ma 2-fazowe zasilanie... więc nie dziwota że Vcore skacze jak szalony; na takim zasilaniu to vacore może mieć kształt zbliżony do zygzaka a nie do linii prostej; zastanawia mnie jak oni mogą robić coś takiego w czasi gdy niektórzy (gigabyte) daje zasilanie 6-fazowe;

kurcze musze zobaczyć czy da cokolwiek przeflashowanie biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labe racja ze skacze, nawet na DFI LanParty UT NF3-250 tak skacze, tylko ze starszymi biosami potrafi napiecie spasc do 1.3 a nawet 1.1 v przy ustawieniu 1.55 w biosie. Wlasnie tym problemem sa spowodowane czeste ziwsy nawet przy domyslnym taktowaniu ( za male napiecie ).

Co do skaknia powiedzy w granicach 0.08 v to mozna je uznac za wlasciwe dla tego typy konstrukcji, w momencie kiedy procesor bedzie potrzebowal wieksze napiecie , napewno je dostanie ( spojrz co sie dzieje przy prime95 przy full load z napieciami. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plyta jest naprawde ciekawa tak sobie czytam i sprawdzam u siebie procek ma miec niby 1,5v plyta w biosie daje 1,55V :D ale skacze od 1,5 do 1,6 ale najciekawsze zmiany sa na pamieciach mam ustawione 2,5 a pokazuje 2,6 do 2,7 ponad co to jest matko teraz zaluje ze niebralem Msi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plyta jest naprawde ciekawa tak sobie czytam i sprawdzam u siebie procek ma miec niby 1,5v plyta w biosie daje 1,55V :D ale skacze od 1,5 do 1,6 ale najciekawsze zmiany sa na pamieciach mam ustawione 2,5 a pokazuje 2,6 do 2,7 ponad co to jest matko teraz zaluje ze niebralem Msi

ja mam msi i bez rewelacji.... fakt, epoxa nie wziąłem m.in. ze względu na problemy z vcore, ale msi ma tez swoje za uszami.... po flashowaniu biosu z wersji 1.1 do 1.4 wyszedł downgrade... na starszy biosie cisnąłem (i cisne dalej, bo do niego wróciłem): ram na 250 cl2.5-3-4-10-1T (w sandrze jakieś 3800 na benchmarku), a na nowym biosie nie mogłem podnieść kompa przy pamięciach 235 cl3-4-4-10-2T ...w nowym biosie dodano za to fajny bajery... mnożniki połówkowe i fsb(htt) do 450. więc, jeżeli już jakieś zmianki, to rzaczej na DFI proponuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie moze spadac bo juz jej nie uzywam, lezy za mna i czeka na kupca ( ok 400 zl . ) . Jak ja kupilem to juz miala nowy bios i vcore nie latalo, a o problemie z napieciami dowiedzialem sie na roznych forum. Generalnie wszedzie gdzie problem z stabilnoscia i epoxem to napiecia. Co do opcji Cool&Quiet , epoxtech mowi ze usuneli z biosa bo nie dzialala prawidlowo ( nadal nie dziala na zadnym nforce3 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytka naprawde spoko gdyby nie te naiecia ustawiam 1,7 to daje 1,8v itp sam nie wiem co sądzić czy to tylko kiepskie wskazania mierników na płycie ? czy faktycznie wali 1,8v chociaz przy tym voltazu puściłem procka na 2,4ghz jeszcze nie bawiłem sie zmianami biosu 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi