vowthyn Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 jak w temacie. Mam plyte Epox 8RDA3i. Oba mostki chłodzone są na niej pasywnie (radiatorki) Mam zamiar zastosowac wc na proc i grafikę i w związku z tym mam pytanie. Czy jest sens dodatkowo zakładac wc na chipset, skoro defaultowo radiatorki daja rade? Zastanawia mnie, czy po zniknieciu wentyli z proca i grafy chipset nie zacznie sie gotowac z powodu spadku ruchu powietrza w obudowie (docelowo planuje zostawic tylko wentylator w zasilaczu). Co o tym myslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 jak sciagniesz wiatrak z proca to nb bedzie sie grzal o wiele mocniej .. wiem z doswiadczenia .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_ Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 jak sciagniesz wiatrak z proca to nb bedzie sie grzal o wiele mocniej .. wiem z doswiadczenia .. Ja wystarczy że zmniejszę obroty na WRIV do ok 980 obrotów i robi sie strasznie gorący. Napewno się opłaca założyć bloczek (sam planuję :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 ja osobiscie na swoim epoxie 8RDA3 (taki sam tylko bez sieciowki) na chipsecie mam tylko niebieskiego zalmana, ale w topie budy mam papsta 120mm ktory wyciaga powietrze i chip ma okolo 31 stopni (odczyt z mobo).Jednak przy braku wentyli poza tym w zasilaczu tez bym sie zastanowil czy nie zalozyc bloku. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 w wc na zasilaczu raczej sie nie bede bawil, nie mam doswiadczenia, poza tym chalas z samej zasilki jest dla mnie jak najbardziej do przezycia no i nie chce calkowicie unieruchomic powietrza w budzie - jednak dyski i cala reszta tez troche grzeja. Zastanawiam sie nawet nad wlozeniem jakichs cichych wentyli do obudowy, bo na moje oko ten z zasilacza ma ograniczone mozliwosci wyciagania powietrza z obudowy przez to, ze kratka od strony wnetrza obudowy jest cokolwiek mala i dodatkowo od spodu zasilacz jest przysloniety przegroda w obudowie (360W z Chieftec Dragon - jak ktos ma to niech napisze co o tym sadzi). Czyli juz wiem ze na NB cos trzeba zalozyc, napiszcie jeszcze w takim razie co z SB, tez wc? :( robi sie skomplikowanie i drogo, mialem nadzieje w 3 blokach sie zamknac ze wzgledu na wydajnosc (planuje atman 306 niezatapalna + kadet). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 Jednak przy braku wentyli, poza tym w zasilaczu, tez bym sie zastanowil czy nie zalozyc bloku. 2 przecinkow nie ma i juz nie zrozumiale:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 a gdyby jednak jakies 2 ciche wentyle do obudowy? moze obejdzie sie chociaz bez bloku na SB (NB przezyje, i tak bralem pod uwage)? zawsze to z 80-100 PLN wiecej w kieszeni i mniejsze opory i zamieszanie w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 jeszcze jedno. Jak jest z odklejeniem radiatora NB na tej plycie? pojdzie bez problemu? Nie bardzo mi sie chce cala plyte do zamrazalnika ładować. Ktos moez próbował i ma jakies sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_ Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 Ja odklejałem ostatnio radiator z SB (rev 3.1) i jak zwykle to bywa - GUMA. Musiałem nieźle się nakręcić na lewo i prawo aż w końcu odpadł :] Dałem zwykłą taśmę termoprzewodzącą. A radiator z NB będę odklejał jak nazbieram kasy na jakiś bloczek na NB i GPU (nieprędko) Jak już odkleisz to napisz jak było :D Powodzenia ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 hmmm nadal mam pewne watpliwosci. Po organoleptycznym zbadaniu wyglada, ze SB grzeje sie nieporownanie bardziej niz NB (fakt, że jest tam o wiele mniejszy radiator). Mam teraz dylemat gdzie zalozyc blok (kupno jeszcze jednego odpada). Nie chcialbym tego usmażyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_ Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 To wszystko zależy od przewiewu w budzie. Jak wyłącze wszystkie wiatraki (mam 2) zostanie tylko w zasiłce@5V to SB również się grzeje ale jakoś to nie przeszkadza bo komp stabilny. Załóż na NB a radiator z NB załóż na SB. Przynajmniej ja tak bede robił. Do tego bede dawał jeden wentyl 12x12 z przodu budy @5V a te 2x80mm wywale. Myślę że to będzie optymalne rozwiązanie. Oczywiście może ktoś zarzucić bardziej optymalne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...