ser_visant Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 ... powietrzem, a wydajność całego układu w największym stopniu zależy od chłodnicy (przepływu cieczy i powietrza przez nią). Tak więc teoretycznie rzecz biorąc można skonstruować takie AC aby wydajnością nie odbiegało od WC... Są tyklo 3 głowne problemy... 1) Wielkość radiatora na procesorze byłaby wówczas ogromna (możliwie że nie zmieściłby się w obudowie), jego waga też dyskfalifikowałaby go do zastosowań na bardziej "delikatnych" MoBo 2) Powietrze musiało by być zasysane z zewnątrz obudowy odpowiednio wydajnym wentylatorem (a może dmuchawą ???) nie musiało to być głośne, tak jak na chłodnicach do WC to są ciche urządzenia. 3) Obudowa o "przewiewnej" konstrukcji - Skoro olbrzymie ilości powietrza są wtłaczane do obudowy, to muszą ktorędyś uciec. (więc po co obudowa ? - sam stelaż ;) ) BTW. Czekam na pierwszych "maniaków" AC którzy zrobią konstrukcjię AC lepszą od WC :) Teoria jest słuszna. Ja już zbieram materiał... (hehe puszki po piwie mają 100% alu) albo lepiej załatwie "sztabę" miedzi + kumpel z frezarką ? Sam nie wiem :) P.S. Myślicie że "napęd" starej suszarki do włosów bedzie dobrze dmuchał ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Lepiej to rzemysl jeszcze raz. LOL :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 No comment Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Heheheh a myślicie dlaczego zamieściłem to na "oślej" P.S. Nie mam zamiaru tak naprawdę się w to bawić :) A ci zo zrobią takie chłodzenie w/g mojego projektu tzn. z puszek po piwie i suszarki do włozów (bez grzałki) i to będzie im działać :) to NORMALNIE serdecznie.... współczuje ;p Ale wiecie że to nie jest zły pomysł... mam u siebie taki komp co się kurzy: P-133 MHz 8MB Ram... taaak... jak tam to zamontuje to prześlę fotki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Heheheh a myślicie dlaczego zamieściłem to na "oślej" P.S. Nie mam zamiaru tak naprawdę się w to bawić :) A ci zo zrobią takie chłodzenie w/g mojego projektu tzn. z puszek po piwie i suszarki do włozów (bez grzałki) i to będzie im działać :) to NORMALNIE serdecznie.... współczuje ;p Ale wiecie że to nie jest zły pomysł... mam u siebie taki komp co się kurzy: P-133 MHz 8MB Ram... taaak... jak tam to zamontuje to prześlę fotki :P przecież ten prentiak to na dużym radiatorze chodzi bez niczego. A jak mu wrzucisz taki radiator od Volcano 7+ to go wykręcisz na 200 zwiększysz napięcie i tak bez wentyla będzie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Tak duży radiator nie będzie się nagrzewał równomiernie - będzie ciepły na dole i nie "wyprowadzisz" tego ciepła na góre nawet jakby był zrobiony ze srebra (najlepsze przewodnictwo), więc zapomnij o pomyśle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...