Skocz do zawartości
ser_visant

zazwyczaj WC jest chłodzone...

Rekomendowane odpowiedzi

... powietrzem, a wydajność całego układu w największym stopniu zależy od chłodnicy (przepływu cieczy i powietrza przez nią). Tak więc teoretycznie rzecz biorąc można skonstruować takie AC aby wydajnością nie odbiegało od WC... Są tyklo 3 głowne problemy...

1) Wielkość radiatora na procesorze byłaby wówczas ogromna (możliwie że nie zmieściłby się w obudowie), jego waga też dyskfalifikowałaby go do zastosowań na bardziej "delikatnych" MoBo

2) Powietrze musiało by być zasysane z zewnątrz obudowy odpowiednio wydajnym wentylatorem (a może dmuchawą ???) nie musiało to być głośne, tak jak na chłodnicach do WC to są ciche urządzenia.

3) Obudowa o "przewiewnej" konstrukcji - Skoro olbrzymie ilości powietrza są wtłaczane do obudowy, to muszą ktorędyś uciec. (więc po co obudowa ? - sam stelaż ;) )

BTW. Czekam na pierwszych "maniaków" AC którzy zrobią konstrukcjię AC lepszą od WC :) Teoria jest słuszna.

Ja już zbieram materiał... (hehe puszki po piwie mają 100% alu) albo lepiej załatwie "sztabę" miedzi + kumpel z frezarką ? Sam nie wiem :)

P.S. Myślicie że "napęd" starej suszarki do włosów bedzie dobrze dmuchał ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheheh a myślicie dlaczego zamieściłem to na "oślej"

P.S. Nie mam zamiaru tak naprawdę się w to bawić :)

A ci zo zrobią takie chłodzenie w/g mojego projektu tzn. z puszek po piwie i suszarki do włozów (bez grzałki) i to będzie im działać :) to NORMALNIE serdecznie.... współczuje ;p

Ale wiecie że to nie jest zły pomysł... mam u siebie taki komp co się kurzy: P-133 MHz 8MB Ram... taaak... jak tam to zamontuje to prześlę fotki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheheh a myślicie dlaczego zamieściłem to na "oślej"

P.S. Nie mam zamiaru tak naprawdę się w to bawić :)

A ci zo zrobią takie chłodzenie w/g mojego projektu tzn. z puszek po piwie i suszarki do włozów (bez grzałki) i to będzie im działać :) to NORMALNIE serdecznie.... współczuje ;p

Ale wiecie że to nie jest zły pomysł... mam u siebie taki komp co się kurzy: P-133 MHz 8MB Ram... taaak... jak tam to zamontuje to prześlę fotki :P

przecież ten prentiak to na dużym radiatorze chodzi bez niczego.

A jak mu wrzucisz taki radiator od Volcano 7+ to go wykręcisz na 200 zwiększysz napięcie i tak bez wentyla będzie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi