Skocz do zawartości
>PePeK<

Stroboskop 12V jaki????

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma może w budzie stroboskop biały na 12V.

Bo ja mysle nad wsadzeniem takiego bo budy. :D

Może ktoś wie jaki i jakiej mocy???? No i cena????????

Bo widziałem na allegro za 35zł samochodowe, ale nie wiem czy to dobre.

Pozdro i dzięx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stroboskop małej mocy to koszt rzędu 20 złociszy.. ale ta mała moc ma na tyle dużą moc :lol: że bedą Cie oczy bolec.. a tym bardziej że jest to światło mrygające... jeśli już zamierzasz.. to rozparzyłbym raczej zrobienie strobokopa na LEDach... kilka niebieskich diodaków da sporo światła... a dodatkowo przy sterowaniu impulsowym można się pokusić o "podkręcenie" prądu przezeń przepływającego...

trzeba by to sprawdzić doswiadczalnie.. ale diody na podczerwień (te z pilotów) potrafią w impulsie przewodzić prąd rządu 1Ampera... gdzie nominalny prąd stały (tj z zasilacz np) wynosi ok 20mA.. czyli 0.02Ampera. Widać że dioda 'potrafi błysnąć'

Koszt ok 8 złotych, no i nie musisz się martwić że masz kolejne źródło wysokiego napięcia w komputerze (stroboskopy mają napięcia na kondensatorze głównym od 200..600 VDC - to boli :lol: wiem, sprawdziłem... i już nie chce... + do tego napięcie jonizujące powyzej 1KVolta :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi