Skocz do zawartości
dzwonek

Laptop Dell i problem z chlodzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... mam laptopa Dell Latitude C Famili, ma on tam na pokladzie celerona 600 128 ram itd... ale nie o to chodzi... chodzi mi o to ze nie kreci sie wiatrak od chlodzenia. Komp sie grzeje a wiatrak nie chodzi. Rozkrecilem go ze sprawdzic wiatrak bo myslalem ze jest zepsuty, podlaczylem go do 5,5V i chodzi, zmierzylem napiecie w laptopie w gniezdzie od wiatraka to napiecie bylo 4,5V ... mierzylem na czarnym i czerwonym kabelku, nie mierzylem na zoltym. Ale jak na 4,5V to on i tak powinien sie chyba krecic. Czy jest mozliwe ze on sie wlaczaz dopiero przy pewnej temperaturze? Moze ten zolty kabelek jest odpowiedzialny wlasnie za sterowanie tym czy ma sie krecic czy nie. Czy jak odczepie zolty kabelek to bedzie sie krecil caly czas? Bo moze byc tak ze czujnik od temperatury jest walniety (dodam ze laptopa dostalem)?? Zupelnie nic mi nie przychodzi do glowy. Prosze o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzać sie grzeje - pytanie czy jakoś wyjątkowo mocno ?. Wydaje mi sie, że tak już jest ustawione by wiatrak włączał się jak już naprawdę jest gorąco. Przykładowo mój P4-M 2,8 GHz (w profilu wydajności ustawiony na 1,6 GHz) właśnie tak się zachowuje - cały czas jest zupełna cisza i dopiero po dłuższym czasie wiatraczek włącza się na moment i potem znowu cisza.

Jesli zatem nic się nie przegrzewa to nie masz czego się obawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja powiem tak, przy normalnej pracy biurowej na moim topie wiatrak uruchamia sie bardzo zadko na kilkanascie sec i thats @ll (dlatego wole laptopa od blaszaka :lol: ) , natomiast przy wiekszym stresie np jak ogladam film to juz znacznie czesciej.

ale tak na marginesie przy pracy kompa i jednoczesnym ladowaniu baterii wentyl powinien CALY CZAS pracowac ;-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim Inspironie 8600 włacza wiatraczek włacza sie dopiero przy 72 st ( proc.16 Mghz Pentium M ).W zasadzie tez bym chcial,zeby włączał sie wczesniej ,ale nie wiem jak to zrobic.Moze przy okazji ktos wie??

hehe ten post był nadany rok temu...niezle sie spoznilem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi