marco Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Prosze powiedz jak tego dokonać ??? Menedżer pakietów mi wywala ze to jest !Zainstalowac pakiety (g)make i gcc powinny byc na plycie z twoja dystrybucja linuxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Przy kompilacji kadu-0.2.1 i po wydaniu komendy make install wyskakuje coś takiego: (...) [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ Co robić ? Wykonac make install jako root (su -c make install) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ su -c make root Password: make all-recursive make[1]: Wchodzę katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1' Making all in kadu make[2]: Wchodzę katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1/kadu' cd ../ekg; ./configure; checking for gcc... gcc checking for C compiler default output... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for executable suffix... checking for object suffix... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking whether make sets ${MAKE}... yes checking for a BSD compatible install... /usr//bin/install -c checking for ranlib... ranlib checking for tgetent in -ltermcap... yes checking for location of readline.h... /usr/include/readline/readline.h checking for rl_set_prompt() in readline... yes checking for rl_filename_completion_function() in readline... yes checking for rm... /bin/rm checking for gmake... /usr//bin/gmake checking for ar... /usr//bin/ar checking whether byte ordering is bigendian... no checking for t_accept in -lnsl... no checking for socket in -lsocket... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile config.status: creating lib/Makefile config.status: creating src/Makefile config.status: creating examples/Makefile config.status: error: cannot find input file: examples/Makefile.in make[2]: *** [../ekg/lib/libgadu.a] Błąd 1 make[2]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1/kadu' make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1' make: *** [all-recursive-am] Błąd 2 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ Co teraz ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ su -c make root Quoi!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ su -c make root Quoi!? Co ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Co zrobić, żeby w końcu to zaczęło chodzić ??? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ su -c make root Quoi!? Co ???No wlasnie co? jaki make root!? make install powinno byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 [wojtek@wofek_linux wojtek]$ cd kadu-0.2.1 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ su -c make install su: użytkownik install nie istnieje [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ su -c make install root su: użytkownik install nie istnieje [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ Jak to wkońcu wpisać ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Prosze powiedz jak tego dokonać ??? Menedżer pakietów mi wywala ze to jest !Niemożliwe. Nie masz gcc. Co pokazuję rpm? U mnie: [gg@pc236 gg]$ rpm -qa | grep gcc ... gcc-objc-2.95.4-0.20010823.3 gcc-c++-2.95.4-0.20010823.3 gcc-2.95.4-0.20010823.3 [gg@pc236 gg]$ rpm -qa | grep make ... make-3.79.1-15 Prosze o konkretnrgo link do pakietu z GNUGADU albo KADU pod KDE i MANDRAKE 8.1 ! PLIZZZZZZZZZ !www.google.com - 2 sekundy szukałem - wysil się trochę 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 moj linux nie jest najlepszy ale sprobuj samo su, powinien cie system poprosic o haslo roota a nastepnie make install Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Coś takiego wyskakuje: [wojtek@wofek_linux wojtek]$ su Password: [root@wofek_linux wojtek]# cd kadu-0.2.1 [root@wofek_linux kadu-0.2.1]# make install Making install in kadu make[1]: Wchodzę katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1/kadu' cd ../ekg; ./configure; checking for gcc... gcc checking for C compiler default output... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for executable suffix... checking for object suffix... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking whether make sets ${MAKE}... yes checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c checking for ranlib... ranlib checking for tgetent in -ltermcap... yes checking for location of readline.h... /usr/include/readline/readline.h checking for rl_set_prompt() in readline... yes checking for rl_filename_completion_function() in readline... yes checking for rm... /bin/rm checking for gmake... /usr/bin/gmake checking for ar... /usr/bin/ar checking whether byte ordering is bigendian... no checking for t_accept in -lnsl... no checking for socket in -lsocket... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile config.status: creating lib/Makefile config.status: creating src/Makefile config.status: creating examples/Makefile config.status: error: cannot find input file: examples/Makefile.in make[1]: *** [../ekg/lib/libgadu.a] Błąd 1 make[1]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1/kadu' make: *** [install-recursive] Błąd 1 [root@wofek_linux kadu-0.2.1]# Prosze o pomoc.... zaczyna mi się powoli odechciewać Linuxa :? Chce miec KADU pod Linuksem...... POMOCY ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ su -c make root [ciach] config.status: creating examples/Makefile config.status: error: cannot find input file: examples/Makefile.in make[2]: *** [../ekg/lib/libgadu.a] Błąd 1 make[2]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1/kadu' make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1' make: *** [all-recursive-am] Błąd 2 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ Co teraz ??? Coscie sie tak do tego su przyczepili ? Przeciez configure wywala ze nie ma examples/Makefile.in i nie moze wygenerowac pliku Makefile w katalogu examples. Tu lezy problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 to mnie juz przerasta :) ja kadu zainstalowalem z rpm-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ su -c make root [ciach] config.status: creating examples/Makefile config.status: error: cannot find input file: examples/Makefile.in make[2]: *** [../ekg/lib/libgadu.a] Błąd 1 make[2]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1/kadu' make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1' make: *** [all-recursive-am] Błąd 2 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ Co teraz ??? Coscie sie tak do tego su przyczepili ? Przeciez configure wywala ze nie ma examples/Makefile.in i nie moze wygenerowac pliku Makefile w katalogu examples. Tu lezy problem. A jak rozwiązać ten problem ??? :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 to mnie juz przerasta :) ja kadu zainstalowalem z rpm-awyślij tego RPM'a na maila.... wofek@poczta.fm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ su -c make root [ciach] config.status: creating examples/Makefile config.status: error: cannot find input file: examples/Makefile.in make[2]: *** [../ekg/lib/libgadu.a] Błąd 1 make[2]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1/kadu' make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1' make: *** [all-recursive-am] Błąd 2 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ Co teraz ??? Coscie sie tak do tego su przyczepili ? Przeciez configure wywala ze nie ma examples/Makefile.in i nie moze wygenerowac pliku Makefile w katalogu examples. Tu lezy problem. A jak rozwiązać ten problem ??? :cry: Sciągnąć innego .tar.gz lub kadu z cvs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Dobra.........udało mi sie GAIM'a zainsatlowac....... :D Dzieki wszsytkim za pomoc...... 8) Jak ustwić odświeżanie 100 HZ w 1024x768 - bo mam tylko 85Hz :? ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Dobra.........udało mi sie GAIM'a zainsatlowac....... :D Dzieki wszsytkim za pomoc...... 8) Jak ustwić odświeżanie 100 HZ w 1024x768 - bo mam tylko 85Hz :? ??? man XF86Config-4 /modeline Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Dobra.........udało mi sie GAIM'a zainsatlowac....... :D Dzieki wszsytkim za pomoc...... 8) Jak ustwić odświeżanie 100 HZ w 1024x768 - bo mam tylko 85Hz :? ??? Nie ma nic w Mandrake'u do konfiguracji monitora? Wejdź na: http://xtiming.sourceforge.net/ podaj parametry i to co wyjdzie wpisz do /etc/X11/XF86Config Info na stronce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...