Lumperator Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Witam Panów eXPertów ! Jakiś czas temu przydarzyła mi się niemiła niespodzianka z nagrywarką. Otóż moja poczciwa wypalarka LG 12x/8x/32 praktycznie przy każdym kopiowaniu CD-R odmawia posłuszeństwa przez błąd opóźnienia bufora. Drugi napęd to CD-ROM LG 52x. Problem nie występuje podczas przegrywania CD-R na CD-RW. Również z dysku wszystko śmiga. Wiadomo, że ten napęd nie posiada Burn-Prof, więc utrata płytek trochę mnie kosztuje. A teraz mała ciekawostka. Na płycie ECS VIA KT133 było OK, a na ECS K7S5A jest źle. Czy może to być wina samej płyty ? A może kabel do bani (oba napędy na jednym, z tym, że CD-ROM na drugim wtyku). Czasem odnoszę wrażenie, że LG nieźle robi w balona klientów. Tu niby takie niskie ceny napędów, a rozwala to się co chwila. Miałem dwa napędy LG (32x i 52x), ale oba do bani (jeden wykitował po roku, a drugi po dwóch miechach !). Myślę o mianie nagrywarki, bo zależy mi na czymś szybkim, w miarę dobrym i po sensownej cenie. Co byście proponowali ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 użyj funkcji SZUKAJ!!!!!!!! A tak pozatym to polecam LiteOna 40x/12x/48 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Mam rozumieć że źle wypala płyty w locie ? Jeśli tak to ja tak samo mam na cd 52x Lg.On powinien mieć zmienioną nazwę 24x avreg speed :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Polecam liteeon'a (mam ja - ma 2 qmpli) Jest wporzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Jak wszyscy polecają to ja polecam Teaci i Mitsumi :) miałem dwa teaci bodajrze x4 x12 a teraz mam x16 (tylko) i są poprostu full wypas i Miałem mitsumi bez just linków burn profów i innch takich a nalepiej sie spisywala zmarnowała mi moze 10cdkow miałem ją 2 lata i sprzedałem... dalej sie switnie spisuje... ale to tylko x4 :) niewiem jaki sprzet mitsumi robi teraz ale jesli taki jak kiedyś to GORĄCO POLECAM!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 A ja polecam nie kopiować w locie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako_kinG Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 użyj funkcji SZUKAJ!!!!!!!! A tak pozatym to polecam LiteOna 40x/12x/48 Twoje <span style="color:red;">[ciach!]</span>o mi 2 razy płyty spaliło idź ty z tym swoim LiteOnem!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Mam identyczna nagrywarke i naped LG DVD. Kopiowalem ostatnio paredziesiat filmow w locie ze wzgledu na brak czasu i nagrywarka tylko raz spier...... plyte bo sie komp zawiesil :lol: Tak jest spoko. Zobacz czy masz wlaczone DMA dla obu napedow. Moj znajomy ma model 8x z mniejszym byforem i jemu wywalalo przy nagrywaniu duzych plikow powyzej 50MB Okazalo sie ze stery VIA 4in1 4.41 rozwiazaly problem. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 użyj funkcji SZUKAJ!!!!!!!! A tak pozatym to polecam LiteOna 40x/12x/48 Twoje <span style="color:red;">[ciach!]</span>o mi 2 razy płyty spaliło idź ty z tym swoim LiteOnem!!!!!!!! Coś więcej o awarii ? Może płytka była do D... Przy prędkościach >x40 muszą być dobre płytki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako_kinG Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 użyj funkcji SZUKAJ!!!!!!!! A tak pozatym to polecam LiteOna 40x/12x/48 Twoje <span style="color:red;">[ciach!]</span>o mi 2 razy płyty spaliło idź ty z tym swoim LiteOnem!!!!!!!! Coś więcej o awarii ? Może płytka była do D... Przy prędkościach >x40 muszą być dobre płytki Nagrywałem u Questa 2 filmy i zjarało cdeki myślałem że zaraz jebnę tą jego nagrywarkę, jakoś umnie wypaliło chyba z 15 takich płyt i nic jakoś się nie zjarało:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eljot Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 wylacz opcje nagrywania w locie albo przelacz naped CD na inna tasme, a bedzie ok 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Ktoś z Was wspomniaż, iż problem opóźnienia bufora leży w sterownikach do chipsetu SiS 735. Ale jak dużo ma do rzeczy tenże sterownik podczas kopiowania "w locie". Interesujuje mnie również samo podłączenie napędów. Czy lepiej aby nagrywarka była podłączona ostatnim gniazdem kabla, z może CD-ROM powinien być na końcu kabla ? Zadaję trochę lamerskie pytania, ale coż mogę począć, skoro tracę przez to sporo płytek. Problem opóźnienia bufora wystepuje różnie - raz na początku nagrywania, innym razem np. na 76 %. Parę razy dobrze wszystko się nagrało, ale to sporadyczne przypadki! Tak jak już wcześniej wspomniałem, z CD-R na CD-RW spoko, z dysku na CD-R spoko, a z CD-R na CD-R kicha. Zastanawiam się, co by dała zmiana nagrywarki z Burn-Proffem (jakby się zachowywała podczas złapania tego błędu). Pamietam, ze na KT133A wszystko dosuwało, nawet jednej płyty mi przez to nie zrąbało. Czy można za to winić CD-ROM ? W sumie dobrze się zachowuje. Do wypalania używam programu WinOnCD. I jeszcze jedno... czy Clone CD potrafi wypalać w locie CD-Rki ? Nie używałem go, ale mam zamiar. I jeszcze raz moje parametry: NAGRYWARKA : LG 12x/8x/32x bufor 8 MB CD-ROM : LG 52x zainstalowany system: Windows Me Jeżeli wina płyty to, wypierdzielę w końcu tego ECSa K7S5A. Początkowo nic nie miałem do tych MOBO, ale ostatnio nieźle mnie wkurzają. Przy zgrywaniu wideo (DC10plus) z TV gubi średnio 8 klatek na 24 minuty (o rozsynchronizowaniu nie ma mowy, ale liczy się fakt), nie pozwala ustawić magistrali powyżej 147 MHz, kiepskie ustawienia opóźnień pamięci i strasznie badziewny AC'97, zwłaszcza moduł Line-In (do bani !). Z zawieszaniem Windy nie jest tak źle, ale potrafi się pochrzanić. ECS największy udział w rynku... widocznie na rynku jest za dużo zielonych ludzi. Ale wracając jeszcze do nagrywarki. Panowie, czy jest na to jakaś konkretna rada ? Jeżeli istnieją jakieś sterowniki so SiSa, które rozwiązują problem to proszę podać adres. I jeszcze jedno - czy opłaca się włączyć DMA (dla obu napędów) ? A może FSB 147 na tym ECS ma coś do rzeczy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 użyj funkcji SZUKAJ!!!!!!!! A tak pozatym to polecam LiteOna 40x/12x/48 Twoje <span style="color:red;">[ciach!]</span>o mi 2 razy płyty spaliło idź ty z tym swoim LiteOnem!!!!!!!!No ja bym tego gownem nie nazwal :? , mam od paru dni Liteon 48x12x48x i jest wprost zajebista... jeszcze tylko nieprobowalem nagrywac z max. predkoscia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Ja Ci mogę doradzić czego masz nie kupować a dokładnie tego co mam w opisie. Ta nagrywarka to odrzutowiec. Płty nagrywa całkiem nieźle ale jak w nocy coś nagrywam to cały dom na nogi wstaje bo wszyscy myślą że to jakiś nalot. Ona chodzi jak pokaźny młot pneumatyczny (dobrze napisałem?). Naprawdę ODRADZAM. Pozdrawiam Punek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...