rydzio Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 Witam Mam płytę Epox 8rda3i Rev.2.0 NForce2 Ultra 400. Niestety mam z nią mały problem: Mam 512 TwinMos'ów PC3200 w jednym module, kostki są również marki TwinMos i są po obu stronach. Nie mogę uzyskac stabilnego FSB200. Na 166proc/166mem super stabilnie, na 200proc/166mem również. Jak dam 200proc/200mem lub 166proc/200mem Winda się wywala czasem, a Prime95 pokazuje bardzo szybko błąd. Tak jakby te pamięci nie wytrzymywały 200 na standardowych timingach, ale na ASRock K7S8XE+ chodziły super na 200 2-3-3-6. Co ciekawsze wiele osób ma tę płytę i 2x256 TwinMos (jednostronne) i nie maja problemów. Może macie jakiś pomysł bo mi przychodzi na myśl tylko wymiana na jakies Hynix'y. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 BARDZO DOBRY pomysl z ta wymiana na Hynixy...sam tez mialem tak jak Ty 1x512Mb Twinmosow tylko ze na NF7 i chodzily mi stabilnie na FSB 200 tylko w 3 slocie 8O !! oczywiscie wycisniecie ponad 200 nie wchodzilo wogole w gre...wymienilem za doplata na Hynixy i ida spokojnie ponad 200 (w kazdym slocie :twisted: )..z b.dobrymi timingami...jesli mozesz i masz troche kasy to lec wymieniac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 Coś mi się zdaje ze był już kiedyś post z Epoxem i Twinmosami i też był podobny problem. I oli pamiętam to dopiero wymiana ramu pomogła... Poztym tak czy siak jak wymienisz na Hynixy napewno nie pożałujesz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 ja tez mailem 1x512 na epoxie rdaei i max z niej to 201 fsb :/ ogulnie twiny to porazka , lepiej zminic na hynixy d43 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budzix Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 ja mam elixilry(2x256 oczywiscie 400 ...) :( i max 2x182 wyciagaja :| 1Hz wiecej i zwiechy wina a prime odrazu blad pokazuja ... a kasy nie mam na hyniksy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 A ja nie mam kasy na Hondę. TwinMosami bawiłem się u siebie (tylko że ma MTecach)i 210 bez problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 Budzix: Bardzo mi przykro że nie masz szmalu na ram jaki chciał byś mieć ale co to ma wspólnego z tym topicem ? Paszczu: Z tą Hondą nie jesteś sam ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 z TwinMosami są dziwne jazdy pamięci sa cholernie wybredne, mi na epoxie 8RDA niechiały chodzić wiecej jak 220, a na DFI przy tym samym napięcu co na epoxie latją 260 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Chyba przyszedł czas na wymianę. O ile wiem Hynix'y nie lubią niskich timingów, a Epox nie lubi wysokiego FSB. Jak myślicie, wyciagną te Hynix'y 200@2-3-3-11? Nie pytam sie o dany egzemplaż, ale ogólnie o te pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 mysle ze wyciagniesz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 200 pujdą z paluszkiem ale czy cl 2 to niewiem, na 2.5 napewno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Chyba przyszedł czas na wymianę. O ile wiem Hynix'y nie lubią niskich timingów, a Epox nie lubi wysokiego FSB. Jak myślicie, wyciagną te Hynix'y 200@2-3-3-11? Nie pytam sie o dany egzemplaż, ale ogólnie o te pamięci. spojrz w moj podpis..mi one tak wlasnie ida przy FSB 204MHz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 OK. Jak zakupię poinformuję was jak się kręcą. Pewnie ze dwa tygodnie mi się zejdzie. Szkoda tylko, że do 8rda3i nie ma BIOS'u CPC OFF :( Wtedy dopiero bym poszalał z wysokim FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Ja bym sie nie spieszyl z wymiana pamieci, tez mialem kiedys problem z wysokim FBS 204 to byl max. Wiem tez ze epoxy mialy kiedys problem z Twinmosami ale pomogl upgrade biosu, po zmianie biosu FBS szedl na 225 przy tumingch 8.3.3.2.5cl to chyba alkiem niezle. Poszlo by pewnie wiecej ale wczesniej mialem Megabajta 350W i on mnie ograniczal Vcore na procka jakie moglem dac to 1.66v jak dawalem wyrzej to mialem restarty. Jedyno co mnie w tych pamieciach denerwuje to to ze nawet przy szynie 166 nie da sie ustawic tumingow 6.2.2.2cl nawet przy 2.9v. No ale i tak nie uwarzam zeby to byly zle pamieci, sprobuj zmienic biosa sam zobaczysz u mnie dalo to 20FBS wiecej. Ps. kiedys byl barton :( pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Niestety mam juz najnowszy BIOS dostępny na stronie Epox'a. Szukałem zmodyfikowanych BIOS'ów w internecie ale są tylko do 8RDA3+ i 8RDA+. Są nawet z CPC OFF! Próbowałem wgrać BIOS CPC OFF od 8RDA+ i musiałem potem hotflasha robić :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 rydzio zapodaj ten bios do 8rda+ z cpc off :twisted: chetnie go przewtestuje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Te podobno mają CPC OFF: http://www.ocworkbench.com/2003/epox/bios/betabios.htm Tu też jest kilka BIOS'ów do 8rda+: http://k7jo.de/8rda+/ Są BIOS'y CPC OFF do 8rda3+ od Merlina ale one chyba nie pasują do 8rda3i ani 8rda+ ponieważ mają 512KB. Tu jest właśnie BIOS od Merlin'a do 8rda3+: http://hslab.pl/biosy/Beta/8RDA3+/8RDA3+ TaiPan 0.2 Bpl 3.19C 11.10.04.rar://http://hslab.pl/biosy/Beta/8RDA3+/8...9C 11.10.04.rar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 thx rydzio wielkie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soql Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 JA na Epoxie - tylko, że 8RDA+ z bartonem 2500 jadę na moich TwinMosach 2x256 (MTec) 225Mhz synchronicznie - nie wyłączam wogóle komputera gdzieś od 3 miechów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 No więc właśnie. Tak jak pisałem w pierwszym poście. 2x256 działa świetnie, ale 1x512 nie zawsze. Moduły 256 sa przecież jednostronne, a 512 dwustronne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...