Snopuś Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 witam :D Otwieram nowy temat ponieważ uważam, że przyda sie wielu kupującym intela :o A mianowicie moje pytanie brzmi: Który z P4 z HT są najlepsze do pożądnego overclokingu :?: :?: :?: z którego modelu da sie wycisnąć najwięcej :idea: :?: sam mam AMD 1700+ @ 2800+ i planuje się przesiąść na Intela, czy warto :?: :idea: doradźcie 8) jeśli chodzi o płytę oczywiście Asus P4C800E deluxe :twisted: proszę o liczne odpowiedzi :) :) [/b]Athlon 1,7+ @ 2,8+ 1,65v[/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 teraz wszyscy polecaja P4 3.0E :] a płyte to chyba Abita, Asus sux :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 Dokladnie, pentium 4 3.0E Pryscot. Co do serii jakie najlepiej kupic to przeczytaj topic VIPa "Czas na nowe graty" Tam toczy sie batalia OC Pentium 4 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 P43.0E SL7KB :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Wg mnie najlepiej kręci się Pentium 4 3,2 lub 3.0 Prescott. Ten pierwszy ma mnożnik 16x, FSB 200 MHz i Bus Speeda 800 MHz. Przy dobrym chłodzeniu i mobo można go kręcić....( ho ho :)) Jak czytałem recenzje z kręcenia procesorów Intela, znacznie wygrywał Prescott. Dobrze kręcą się też procesory AMD, szczególnie Athlony. Semprona raczej na dużo się nie podkręci, za to prawie zawsze temp na rdzeniu jest zdecydowanie mniejsza w porównaniu z innymi procesorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 2.4C , 2.6C , 2.8C , 3.0C ... każdy bez problemu (bez zmiany napięcia i czegokolwiek innego oprócz szyny pójdzie o 600Mhz do góry) wskoczy nawet na wartości o 1Ghz wyższe... mnie na moim 2.4C doszedł do 3.3Ghz :) ale pamięci za słabe... i trzeba było poniżej 400Mhz zrzucić... Płyta dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Teraz to już kupisz przeważnie tylko Prescotta, ale gdybyś spotkał Northwooda 2.8C sl6z5 z ok 10 tyg produkcji to możesz go brać do overclockingu, wyciągniesz z niego sporo. Co do Prescottów to bierz 3.0E na D0. A jeżeli jesteś zapaleńcem w over. to bierz do tego Abita IC7. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 ja mam M0 a tydzien produkcji skad wziac? mój chodzi na 3.5GHz na defaultowym napieciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 ja mam M0 a tydzien produkcji skad wziac? mój chodzi na 3.5GHz na defaultowym napieciu props mój też na 3.5 GHz chodzi na default tylko że ja mam 1.525V (gdybym miał WC...... :( ), a tydzień produkcji można sprawdzić: 1. na pudełku po procu szukasz ciągu FPO/BATCH i 3 i 4 cyfra w tym ciągu to jest tydzień produkcji, w skrócie 2 cyfry przed literą A w tym ciągu. np mój. FPO/BATCH 3410A300, czyli 10 tydz. produkcji. 2. Jeżeli pudełko już dawno ci przepadło to na blaszce chroniącej procesor to samo odczytasz. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 ale gdybyś spotkał Northwooda 2.8C sl6z5 z ok 10 tyg produkcji to możesz go brać do overclockinguNortwoody są ok, nic do nich nie mam, ale Prescotty lepiej wypadaja na testach i w możliwościach OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 P43.0E SL7KB :] Mam to samo. Narazie 3,75Ghz na słabym chłodzeniu, powinno być lepiej. Moja wersja to Costa Rica 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 ale gdybyś spotkał Northwooda 2.8C sl6z5 z ok 10 tyg produkcji to możesz go brać do overclockinguNortwoody są ok, nic do nich nie mam, ale Prescotty lepiej wypadaja na testach i w możliwościach OC. ... i temperaturze ( no i kosmiczny pobór prądu... ) :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 props mój też na 3.5 GHz chodzi na default tylko że ja mam 1.525V (gdybym miał WC...... :( ),to jakies dziwne bo M0 maja default 1.475V a reszta ma 1.525V a tydzień produkcji można sprawdzić: 1. na pudełku po procu szukasz ciągu FPO/BATCH i 3 i 4 cyfra w tym ciągu to jest tydzień produkcji, w skrócie 2 cyfry przed literą A w tym ciągu. np mój. FPO/BATCH 3410A300, czyli 10 tydz. produkcji. to moj jest 14 tydzien produkcji...a pakowany jest 13 Czerwiec 2004 :| 2. Jeżeli pudełko już dawno ci przepadło to na blaszce chroniącej procesor to samo odczytasz. :wink:Mam pudełko i nie zgubie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Polecam rowniez 3.0E seria SL7E4 rdzen D0 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 to jakies dziwne bo M0 maja default 1.475V a reszta ma 1.525VNie wszystkie...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 dziwna sprawa z tymi M0 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 dziwna sprawa z tymi M0 :/masz rację, bo mamy nawet zbliżone tygodnie produkcji, ale jednak napięcia różne (te kastraty od EE mogą zadziwić hehe...). Jednak mimo to Northwoody ze steppingiem M0 czyli 2.4C sl6z3 i 2.8C sl6z5 są świetne do kręcenia, lecz powoli odchodzą już do historii. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M_a_V Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Można jeszcze gdzieś w ogólne dorwać takei z M0, bo ostatnio się nimi zainteresowałem i wiem, że są masakryczne, nawet szukałem gdzieś w necie, ale nigdzie nie ma takich w sprzedaży... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Można jeszcze gdzieś w ogólne dorwać takei z M0, bo ostatnio się nimi zainteresowałem i wiem, że są masakryczne, nawet szukałem gdzieś w necie, ale nigdzie nie ma takich w sprzedaży... Gdzie go mozna teraz dorwać to nie wiem, ja kupiłem swojego w lipcu na WGK. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M_a_V Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Mnie raczej interesowałby 2.4 z SL6Z3 bo na 2.8 to raczej mam mało szmalu. Może dozbieram i postaram się gdzieś go kupić, bo mój 1.6 jest spoko, ale powoli zaczynam odczuwać brak np. HT i czasem przydałoby miać FSB 800 no i standartowo te 2.4 pod maską, oczywiście mój 2.4 poszedłby w ślady 1.6 czyli o/c, o/c i jeszcze raz o/c :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 23 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2004 Mnie raczej interesowałby 2.4 z SL6Z3 bo na 2.8 to raczej mam mało szmalu. Może dozbieram i postaram się gdzieś go kupić, bo mój 1.6 jest spoko, ale powoli zaczynam odczuwać brak np. HT i czasem przydałoby miać FSB 800 no i standartowo te 2.4 pod maską, oczywiście mój 2.4 poszedłby w ślady 1.6 czyli o/c, o/c i jeszcze raz o/c :)Props jeszcze pytania gdzie można dostać Northwoody z M0, czasami możesz go dostać w tym miejscu gdzie byś się nie spodziewał tzn. w jakimś małym sklepiku gdzie nie zwracają bardzo uwagi na serię, chyba ktoś z forumowiczów ma Northwooda 2.4 sl6z3, którego przypadkiem kupił w Białymstoku w zwykłym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanzco Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Jaki stepping jest najlepszy dla takiego 2.4 HT? D0 M0 a moze inny? Czego szukac, jaka seria najlepsza? W sklepach w krakowie widzialem tylko SL6WF serie ze steppingiem D1. Poradzcie co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snopuś Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 cze wszystkim :D mam takie pytanko :?: czy jak nie trafię na serię SL7KB lub SL7E4 chodzi mi tutaj o P4 3,0E HT to czy będę mógł wycisnąć z niego 266,6Fsb = 4Ghz :?: :?: jakie napięcie jest bezoieczne dla Prescota 3,0 z HT ?? a już za dwa tygodnie będę jechał na: P4 E 3Ghz HT Abit IC7 DDR TwinMos 533Mhz :twisted: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 To zalezy od: 1. Od procka czy trafiles na dobry model :) 2. Chlodzenia na AC moze byc ciezko ale WC moze pomoc... 3. Przygotuj mooocny zasilacz bo przy 4G to wymagana jest mala elektrownia :twisted: 4. Przydalo by sie tez dobre chlodzenie NB i plyty Pozdro I udanych bojow na 4G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 cze wszystkim :D mam takie pytanko :?: czy jak nie trafię na serię SL7KB lub SL7E4 chodzi mi tutaj o P4 3,0E HT to czy będę mógł wycisnąć z niego 266,6Fsb = 4Ghz :?: :?: jakie napięcie jest bezoieczne dla Prescota 3,0 z HT ?? a już za dwa tygodnie będę jechał na: P4 E 3Ghz HT Abit IC7 DDR TwinMos 533Mhz :twisted: pozdrawiam uwazaj na te Twiny,bo roznie z nimi bywa bedzie Ci potrzebna cala ciezarowka szczescia co do tego 15x266,no chyba ze masz dobre WC to wtedy wystarczy maly van szczescia :] co do Vcore,lepiej nie przekraczac 1.55 -1.6V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snopuś Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 siemanko all :D mam jeszcze pytanie dotyczące chłodzenia, mam dylemat, muszę wybrać pomiędzy najlepszym pentagramem(miedziany) a chłodzeniem wodnym, jeśli chodzi o WC jest to najtańsza jego wersja ta za trochę ponad 100,- co będzie lepszym wyborem :?: doradźcie :) i dajcie jakieś propozycje na dobry cooler za około 100,- pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Za 100 zl. to nawet dobrego bloku wodnego na CPU nie kupisz. Jasli masz zamiar wydac tw 100 zl. to lepiej na jakis radiator choc i to bedzie malo. Musisz zwiekszyc budzet :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snopuś Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Za 100,- kupię pentagrama QC-80 (najwyższy model) :twisted: do tego paste Arctic Silver 5 i narazie powinno chyba wystarczyć :D mój znajomy ma tego pentagrama + tą pastę i na P4 E 3Ghz HT temp w stresie nie przekracza 42stopni więc powinien chyba wystarczyć, na 4Ghz może nie ale na 3,5Ghz powinno być ok 8) co o tym sądzicie :?: pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 oj chlopie tylko sie nie przejedz na tym pentagramie za daleko ja sie na niego przesiadlem i temperaturki zostaly takie same a w te 42*C to napewno nie uwieze nio chyba ze kolega ma plytke asusa ktora pokazuje wyniki zanizone o 10*:)) Abity zas podobno zawyzaja ale zdania sa podzielone (moze prowadza odczyt z innego czujnika w procku) o okolo 10*C takze roznica na plycie asusa i abita moze w skrajnych przypadkach siegac 20*C:)) ps. ja na QC-80Cu mam w stresie 68*C na pascie tempanoxa(czy cos takiedo) 75AUX - ze srebrem:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snopuś Opublikowano 30 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 siemka 8) mam jeszcze pytanko co do zasilacza :?: :?: mam MODECOM'a 300GT tego za ok. 120zł czy da radę sobie z oc takiego pentiumacza :?: :?: na athlonie dawał radę z 1466mhz do 2400mhz :twisted: czy konieczna będzie wymiana elektrowni :idea: pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...