Skocz do zawartości
DRC

moje boje z pompa c.o -przyklad glupoty i prosba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Droga negocjacji nabylem od pewnego pana z forum ;) pompe od centralnego ogrzewania firmy DAB.

Nie powiem-pompcia cichutka jak marzenie i dziala jak na razie wysmienicie, opisze w tym felietonie przyklad mojego skonczonego kretynizmu jakiego sie dopuscilem przy montazu :evil:

Zdemontowalem stara akwariowke (atmanik 306), spuscilem wode (w ktorej byla wodka), dziarsko zaczalem montowac caly uklad na nowo, na koniec przez odpowietrznik zaczalem wlewac ta sama wode od akwariowki (byla w niej wodka o czym oczywiscie musialem zapomniec), dolalem copala i odpalam uklad...najpierw byla pianka, potem sie odpienilo i...mam mleczno biale wezew srodku! tzn ciecz w ukladzie zmienila kolor z bezbarwnego na mleczno bialy... Nie ukrywam ze pan Outlander (pozdrowienia) ma teraz nie mala radoche z mojej glupoty a ja mam nie lada zagwostke czy nie stworzylem jakiegos dynamitu z opoznionym zaplonem... Jezeli ktos ma jakis pomysl czy da sie cos z tym zrobic poza przeplukaniem calego ukladu to ja bardzo chetnie poslucham :)

ew czy moge spokojnie uzywac takiej ,,mieszanki" w wc? o ile oczywiscie ktos wie...

Za pomoc naprawde bede mocno wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Has$kY: twoj post kwalifikuje sie na.. punkciki.

DRC: sorry, ze nie na temat, ale postaraj sie w temacie watku zawrzec czesc swojej prosby/pytania. Przeciez ty nie pytasz, sie o pompke CO tylko o.. reakcje, ktora zaszla w plynie chlodzacym. Poprawne tematy znacznie ulatwiaja pozniejsze szukanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie skoro woda zmienila kolor na bialy znaczy ze wytracil sie jaki osad .. albo zaszla jakas nieporządana reakcja (wóda-copal?? )

tak ciezko kupic 5l demineralki na stacji benzynowej za 5zl i buteleczke alginu za 3zl w zoologicznym?

wydaje mi sie ze 8zl to bardzo mala cena za wiele klopotów z głowy ...

niegdy nie wlalbym tej samej wody spowrotem do wc ..

proponowlbym rozebrac uklad calekim bloki i chlodnice przepłukac solidnie ... ewentualnie rozkrecic i wyczyscic jak sie da..

weze zmienic na nowe .. bo przy takich mlekowatych nie bedziesz widzial czy ci sie osadza jakis glon czy co innego ..

jak wlalem wódy w swoj pierwszy klad to tez mi sie jakies biale mleko zrobile ale tylko w odpowietrzaczu ... ona czasem reaguje z węzami chyba .. polecam copal albo algin .. kolega ma wc rok wlal alinu i mowi ze nic nie ma ... ja w swoim nowym wc tez wlalem alginu .. pisze ze 30ml jest na 300l ... ja wlalem z 5ml do 2l wody w wc .. wiecjesli cos tam przezyje to sie mocno zdziwie ..

a .. i dołaczam sie porady przedmowcy .. twoj temat topica nijak sie ma do problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. kolega ma wc rok wlal alinu i mowi ze nic nie ma ... ja w swoim nowym wc tez wlalem alginu .. pisze ze 30ml jest na 300l ... ja wlalem z 5ml do 2l wody w wc .. wiecjesli cos tam przezyje to sie mocno zdziwisz

Ja na 3L deminerałki wlałem buteleczke alginu (wali mnie to ze pisało ze to jest na 300l wody) + 100ml borygo + 100ml powera 40% jak narazie wszystko jest ok :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi